Σεροτονίνη: 7 τροφές που σου φτιάχνουν τη διάθεση

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 02 Ιανουαρίου 2024 10:35

Σεροτονίνη: 7 τροφές που σου φτιάχνουν τη διάθεση

PEXELS

H σεροτονίνη συνδέεται με τη ρύθμιση της διάθεσης και είναι βασικός παράγοντας στη συνολική ψυχική υγεία. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης, μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη, άγχος, αϋπνία και άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας. Ενώ πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε συμπληρώματα και φάρμακα προκειμένου να ρυθμίσουν τη διάθεσή τους, ορισμένες τροφές μπορεί πραγματικά να βοηθήσουν στην ενίσχυση της παραγωγής σεροτονίνης στο σώμα.

Η σεροτονίνη είναι ένας χημικός αγγελιοφόρος που πιστεύεται ότι δρα ως σταθεροποιητής της διάθεσης. Βοηθά επίσης σημαντικά στη διατήρηση υγιών προτύπων ύπνου καθώς και στη διάθεση. Τα επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Τα συμπληρώματα μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σεροτονίνης, μέσω του αμινοξέος τρυπτοφάνη. Αλλά για μια πιο φυσική προσέγγιση για την αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης, μπορείς να προσθέσεις στη διατροφή σου μερικές από τις παρακάτω τροφές.

Αυγά

Η πρωτεΐνη στα αυγά μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό, σύμφωνα με σχετική έρευνα. Έξτρα συμβουλή: Μην αφήνεις εκτός τους κρόκους. Οι κρόκοι είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε τρυπτοφάνη. Τα αυγά είναι γεμάτα και με άλλα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν σημαντικά στα οφέλη για την υγεία και στις αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους, όπως:

  • χολίνη

  • βιοτίνη

  • ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τυρί

Το τυρί είναι μια άλλη εξαιρετική πηγή τρυπτοφάνης, του αμινοξέος που επηρεάζει τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό. Ένα λαχταριστό πιάτο mac and cheese, το οποίο συνδυάζει το τυρί τσένταρ με αυγά και γάλα – επίσης καλές πηγές τρυπτοφάνης- είναι το απόλυτο πιάτο ευτυχίας.

Ανανάς

Εάν αναζητάς ένα φρούτο το οποίο εκτός από γεύση, μπορεί να σου φτιάξει και τη διάθεση, τότε ο ανανάς δεν πρέπει να λείπει από το μενού σου. Ωστόσο, είναι καλύτερο να προτιμήσεις την φρέσκια εκδοχή του. Αν και ορισμένες άλλες φυτικές τροφές, όπως οι ντομάτες, αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης καθώς ωριμάζουν, αυτό δεν συμβαίνει με τον ανανά.

Τόφου

Τα προϊόντα σόγιας είναι πλούσιες πηγές τρυπτοφάνης. Μπορείς να αντικαταστήσεις με τόφου σχεδόν οποιαδήποτε ζωική πρωτεΐνη, σε σχεδόν οποιαδήποτε συνταγή. Κάτι που το το καθιστά μια εξαιρετική πηγή τρυπτοφάνης, για τους χορτοφάγους και τους vegans.

Αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης με σολομό

Είναι δύσκολο να κάνεις λάθος με τον σολομό, ο οποίος είναι επίσης πλούσιος σε τρυπτοφάνη. Ο σολομός έχει επίσης άλλα διατροφικά οφέλη, καθώς βοηθά στην εξισορρόπηση της χοληστερόλης, μειώνει την αρτηριακή πίεση και είναι καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Όλοι οι ξηροί καρποί και οι σπόροι περιέχουν τρυπτοφάνη. Σχετικές μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών μειώνει επίσης τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι επίσης καλές πηγές φυτικών ινών, βιταμινών και αντιοξειδωτικών.

Γαλοπούλα

Υπάρχει ένας βασικός λόγος για τον οποίο το γεύμα των Χριστουγέννων συνήθως ακολουθείται από έναν υπνάκο στον καναπέ. Το κρέας της γαλοπούλας είναι ουσιαστικά γεμάτο με τρυπτοφάνη.

Άλλοι τρόποι για να ενισχύσεις τα επίπεδα σεροτονίνης

Τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα δεν είναι οι μόνοι τρόποι για την αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης στον οργανισμό σου:

  • Σωματική άσκηση

Σχετικές επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η τακτική άσκηση μπορεί να έχει σημαντικά αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα.

  • Let the sunshine in

Η φωτοθεραπεία είναι μια κοινή θεραπεία για την εποχική κατάθλιψη. Πολλές έρευνες δείχνουν μια σαφή σχέση μεταξύ της έκθεσης σε έντονο φως και των επιπέδων σεροτονίνης. Ένας σύντομος περίπατος στη λιακάδα, είναι ένας εύκολος τρόπος, για να κοιμηθείς καλύτερα ή/και για να τονώσεις τη διάθεσή σου.

  • Ο ρόλος της υγείας του εντέρου

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, η οποία τροφοδοτεί τα υγιή βακτήρια του εντέρου, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα επίπεδα σεροτονίνης, λόγω της σχέσης εντέρου-εγκεφάλου. Τα συμπληρωματικά προβιοτικά μπορεί επίσης να σε βοηθήσουν.

ladylike.gr




00 inkefalonia general ad 300X250