Το αντιβιοτικό τρόφιμο που ρυθμίζει πίεση και χοληστερόλη και εξασφαλίζει μακροβιότητα

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2023 09:33

PHOTO: SHUTTERSTOCK

PHOTO: SHUTTERSTOCK

Δίνει γεύση και άρωμα και φαγητά μας εδώ και αιώνες, δεν είναι όμως αυτό το μοναδικό του πλεονέκτημα. Το σκόρδο χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως θεραπευτικό υλικό. Αρκεί να αναφερθεί ότι ο Ιπποκράτης, «πατέρας» της Ιατρικής, συνήθιζε να «συνταγογραφεί» το σκόρδο για να αντιμετωπίσει διάφορες ιατρικές καταστάσεις.

Υπάρχουν, επίσης, τεκμηριωμένα στοιχεία της χρήσης του από πολλούς αρχαίους πολιτισμούς, μεταξύ των οποίων οι Αιγύπτιοι, οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι, οι Κινέζοι και οι Ινδοί. Η μοντέρνα ιατρική επιβεβαιώνει πολλά από αυτά τα οφέλη.

Είναι ευρέως γνωστό ότι το πιο εύκολο «κόλπο» για να ρίξουμε την πίεση είναι λίγο σκόρδο.

Στην πραγματικότητα, όμως, το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει σε πολλά περισσότερα. Ας ρίξουμε μια ματιά στα σημαντικότερα οφέλη του για την υγεία:

1. Περιέχει ενώσεις με φαρμακευτικές ιδιότητες 

Οι επιστήμονες γνωρίζουν πλέον ότι τα περισσότερα οφέλη του σκόρδου οφείλονται στον σχηματισμό θειικών ενώσεων κατά το κόψιμό του. Η πιο γνωστή είναι η αλισίνη, που δημιουργείται στο φρέσκο σκόρδο μόνο για λίγο, αφού το κόψετε ή το πολτοποιήσετε. Άλλες ωφέλιμες ενώσεις του σκόρδου είναι το διαλλυλ-δισουλφίδιο και η S-αλλυλ-κυστεΐνη. Αυτές οι θειικές ενώσεις διέρχονται στον οργανισμό μέσω του πεπτικού συστήματος και στη συνέχεια «ταξιδεύουν» σε όλο το σώμα, ασκώντας ισχυρές βιολογικές επιδράσεις.

Πηγή: ygeiamou.gr 




00 inkefalonia general ad 300X250