Αυτή είναι η ιδανική ώρα για να πιεις χυμό πορτοκάλι

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2023 20:01

Αυτή είναι η ιδανική ώρα για να πιεις χυμό πορτοκάλι

Ο φυσικός χυμός πορτοκαλιού, είναι ένας πορτοκαλί διατροφικός θησαυρός, να τον πιείς στο ποτήρι. Ποια είναι όμως η καλύτερη ώρα για να απολαύσεις εκτός από τη γεύση του και τα σημαντικά οφέλη που χαρίζει στον οργανισμό σου;

Χυμός πορτοκάλι – Ο σταρ των χυμών

Ο χυμός πορτοκαλιού, είναι ένα από τα πιο γνωστά και προτιμώμενα ροφήματα σε όλο τον κόσμο. Είναι απίστευτα προσιτός και εύκολος στην παρασκευή του, καθώς το στύψιμο μερικών πορτοκαλιών, αρκεί για μια ολόφρεσκη πορτοκαλάδα. Η γλυκιά και η εσπεριδοειδής γεύση του το καθιστά το τέλειο δροσιστικό ρόφημα για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, ενώ το χειμώνα, θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας από μικρόβια και ιούς. Ποια ακριβώς είναι όμως τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας ο χυμός πορτοκαλιού;

Είναι πλούσιος σε αρκετά σημαντικά θρεπτικά συστατικά

Αυτή είναι η ιδανική ώρα για να πιεις χυμό πορτοκάλι Pexels

Ο χυμός πορτοκαλιού είναι πλούσιος σε πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και κάλιο. 240 ml χυμού πορτοκαλιού παρέχουν περίπου:

  • Θερμίδες: 110
  • Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 26 γραμμάρια
  • Βιταμίνη C: 67% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Δόσης
  • Φολικό οξύ: 15% της Συνιστώμενη Ημερήσιας Δόσης
  • Κάλιο: 10% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Δόσης
  • Μαγνήσιο: 6% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Δόσης

Ο χυμός πορτοκαλιού είναι μια συμπυκνωμένη πηγή βιταμίνης C, μιας υδατοδιαλυτής βιταμίνης που παίζει κεντρικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, η βιταμίνη C συμβάλλει στην προώθηση του σχηματισμού οστών, στην επούλωση πληγών και στην υγεία των ούλων. Είναι επίσης πλούσιος σε φυλλικό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο για τη σύνθεση του DNA. Επίσης είναι μια εξαιρετική πηγή του μεταλλικού καλίου, το οποίο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, αποτρέπει την απώλεια οστικής μάζας και προστατεύει από καρδιακές και εγκεφαλικές παθήσεις.

Ο χυμός πορτοκαλιού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά στον χυμό πορτοκαλιού προάγουν την υγεία αποτρέποντας την οξειδωτική βλάβη — μια ανισορροπία μεταξύ αντιοξειδωτικών και ασταθών μορίων γνωστών ως ελεύθερων ριζών. Έρευνες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συνολικής υγείας. Μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν στην προστασία από χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και διαβήτη. Ο χυμός πορτοκαλιού είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών όπως φλαβονοειδή, καροτενοειδή και ασκορβικό οξύ. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 750 ml χυμού πορτοκαλιού καθημερινά, αύξησε σημαντικά την αντιοξειδωτική κατάσταση.

Ποια είναι η ιδανική ώρα για να πιεις χυμό πορτοκάλι;

Σύμφωνα με τις συστάσεις των διατροφολόγων, οι καλύτερες ώρες για να απολαύσεις τον αγαπημένο σου χυμό είναι:

1 – 2 ώρες περίπου μετά το πρωινό σου

Πρακτικά όταν το σώμα δεν είναι πολύ «χορτασμένο» ή πολύ «πεινασμένο». Επιπλέον, 1-2 ώρες μετά το πρωινό, το στομάχι μόλις έχει αφομοιώσει το φαγητό και είναι έτοιμο για να επεξεργαστεί το χυμό καλύτερα. Από την άλλη, η κατανάλωση χυμού 1-2 ώρες μετά το πρωινό, συμβάλλει επίσης στην ομορφιά του δέρματος και στην αντιγήρανση.

Mετά από μια προπόνηση

Μετά από μια έντονη σωματική δραστηριότητας, το σώμα χρειάζεται να ενυδατωθεί και να αναπληρώσει την ενέργεια, που χάνει μέσω της άσκησης. Σε αυτό το σημείο, ο χυμός πορτοκαλιού είναι η ιδανική επιλογή. Ειδικά αν κάνεις βάρη ή έντονη καρδιαγγειακή άσκηση.

Eντός 2 ωρών από τον χυμό ή το στύψιμο

Το στύψιμο των πορτοκαλιών, συχνά αφαιρεί ορισμένα απαραίτητα μέταλλα και θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, όταν εκτίθεται στον αέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά, μπορεί σταδιακά να χαθούν. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συχνά συνιστούν την κατανάλωση του χυμού εντός 2 ωρών από το στύψιμο, για να διασφαλίσεις ότι λαμβάνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Η χειρότερη ώρα κατανάλωσης

Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεις την κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού με άδειο στομάχι, γιατί η οξύτητα σε αυτό το ρόφημα μπορεί να βλάψει την επένδυση του στομάχου, προκαλώντας πόνους και καούρες. Ακόμα, η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού πριν βουρτσίσεις τα δόντια σου το πρωί, μπορεί  να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο σμάλτο των δοντιών. Να αποφεύγεις επίσης να πίνεις χυμό πορτοκαλιού μετά την κατανάλωση γάλακτος, γιατί η ποσότητα πρωτεΐνης στο γάλα μπορεί να αλληλεπιδράσει με τη βιταμίνη C και το κιτρικό οξύ στο χυμό πορτοκαλιού. Αυτή η αντίδραση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πεπτική διαδικασία, προκαλώντας συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, φούσκωμα και διάρροια.

Τέλος, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως η κατανάλωσή του, πρέπει επίσης να αποφεύγεται πριν από το βραδινό ύπνο, καθώς μπορεί να προκαλέσει καούρες.

ladylike.gr




00 inkefalonia general ad 300X250