Διατροφή: 6 τροφές που «φρενάρουν» την άνοια

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2023 14:45

Διατροφή: 6 τροφές που «φρενάρουν» την άνοια

Αν έχετε βάλει στόχο να μειώσετε τις πιθανότητές σας να εμφανίσετε Αλτσχάιμερ, νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease λέει ακριβώς ποιες τροφές πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας:

1. Καρύδια

Τα καρύδια είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, η οποία είναι γνωστή για τις ιδιότητες προστασίας του εγκεφάλου, αναφέρει η κλινική Mayo.

Επιπλέον, περιέχουν λιγνάνες (lignans) οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση του νευροεκφυλισμού ή της προοδευτικής απώλειας της δομής και της λειτουργίας των νευρώνων.

Προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση καρυδιών μπορεί, πράγματι, να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γνωστικής εξασθένισης σε ηλικιωμένους ενήλικες.

2. Μούρα

Τα διάφορα είδη μούρων αποτελούν φυσικά ελιξίρια για τον εγκέφαλο, καθώς μπορούν, επίσης, να καθυστερήσουν την έκπτωση της λειτουργίας των νευρικών κυττάρων. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο υψηλό περιεχόμενό τους σε συγκεκριμένες κατηγορίες αντιοξειδωτικών συστατικών, που λέγονται ανθοκυανίνες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tufts συμφωνούν ότι η κατανάλωση βατόμουρων μπορεί να είναι αποτελεσματική για τη βελτίωση ή την καθυστέρηση της βραχυπρόθεσμης απώλειας μνήμης.

3. Φουντούκια

Τα φουντούκια έχουν νευροπροστατευτικές ιδιότητες, καθώς περιέχουν θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και βελτιώνουν τη μνήμη, όπως η βιταμίνη Ε, τα λιπαρά οξέα, το φαινολικό οξύ (phenolic acid) και τα φλαβανοειδή.

4. Φυλλώδη λαχανικά

Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το kale, είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Κ, βήτα καροτίνη, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Ε.

Η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών και έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης και γήρανσης.

Η βιταμίνη Κ και η βήτα καροτίνη έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου βοηθώντας στην πρόληψη της απώλειας μνήμης και στη βελτίωση της γνωστικής ικανότητας.

5. Σολομός

Ο σολομός και γενικότερα τα λιπαρά ψάρια είναι συνδεδεμένα με την υγεία του εγκεφάλου, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε απαραίτητα λιπαρά οξέα όπως το DHA και το EPA.

Τα λιπαρά αυτά βοηθούν στη δημιουργία μεμβρανών γύρω από κάθε κύτταρο στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών κυττάρων. Έτσι, μπορούν να βελτιώσουν τη δομή των εγκεφαλικών κυττάρων που ονομάζονται νευρώνες.

Παράλληλα, ο σολομός είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία αυξάνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και προάγουν τη γνώση και την ικανότητα σκέψης.

6. Αβγά

Τα αβγά εμπεριέχουν σημαντικά για τον εγκέφαλο προστατευτικά συστατικά. Πιο συγκεκριμένα, έχουν υψηλά ποσά βιταμινών συμπλέγματος Β, όπως Β6, Β12 και φολικό οξύ, που μειώνουν τα επίπεδα μιας ένωσης που ονομάζεται ομοκυστεΐνη στο αίμα.

Τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, γνωστικής εξασθένησης και Αλτσχάιμερ.

 

 

 




00 inkefalonia general ad 300X250