Παιδική παχυσαρκία: Από τα σχολεία ξεκινά το Εθνικό Σχέδιο Δράσης – Τι περιλαμβάνει

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023 09:36

PHOTO: SHUTTERSTOCK

PHOTO: SHUTTERSTOCK

Σε ένα μείζον ζήτημα, αυτό της παιδικής παχυσαρκίας, εστιάζει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη Δημόσια Υγεία. Το Υπουργείο Υγείας υλοποιεί ένα πλάνο τριών επιπέδων, με σκοπό να μειωθεί το βάρος των μικρών παιδιών που απειλεί την ανήλικη αλλά και την ενήλικη ζωή τους με πολλά νοσήματα και προβλήματα. Υπολογίζεται ότι σχεδόν 4 στα 10 παιδιά 2-14 ετών είναι παχύσαρκα. 

Η Εθνική Δράση για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα που ξεκινά από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τη UNICEF, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο το Σάββατο, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Ο στόχος της Εθνικής Δράσης είναι η μείωση του επιπολασμού της παχυσαρκίας σε παιδιά ηλικίας 2 έως 14 ετών από 37,5% (2019) σε 24,5% το 2025.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις σε επίπεδο πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης και είναι ένα από τα ελάχιστα ολοκληρωμένα προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πρώτο επίπεδο, το σχολείο θα έχει σημαντικό ρόλο. Συγκεκριμένα, για τα παιδιά 4-17 ετών θα ενταχθούν ειδικά προγράμματα τις ώρες του σχολείου, όπως εκμάθηση υγιεινών διατροφικών προτύπων και διαγωνισμός μαγειρικής για την ανάδειξη της πιο υγιεινής συνταγής.

Επιπλέον, η καλλιέργεια λαχανόκηπων από τα ίδια τα παιδιά θα τα «εκπαιδεύσει»στα εποχικά προϊόντα και στην αναγνώριση των πλέον υγιεινών. Αναμένεται να δημιουργηθούν σύλλογοι και προγράμματα που ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα. Για παράδειγμα, αθλητικές ομάδες καλαθοσφαίρισης και λέσχες περιπάτου.

Πηγή: ygeiamou.gr 




00 inkefalonia general ad 300X250