Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται οριστικά με τη ρομποτική χειρουργική;

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2022 11:29

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται οριστικά με τη ρομποτική χειρουργική;

Είναι αρκετοί αυτοί που δε γνωρίζουν τα οφέλη της ρομποτικής χειρουργικής. Κι όμως έχει φέρει πραγματικά την επανάσταση στην ιατρική χειρουργική. Ποιες παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία μέσω αυτής της μεόδου;  

Κάποιοι την έχουν ακουστά και κάποιοι όχι. Το μόνο σίγουρο είναι πως όσο περνάει ο καιρός, η ρομποτική χειρουργική θα αποτελεί την μοναδική μέθοδο αντιμετώπισης πολλών και διαφορετικών παθήσεων. Κύριος λόγος μίας τέτοιας έκβασης είναι τα πλεονεκτήματά της συγκεκριμένης μεθόδου έναντι των υπολοίπων, πλεονεκτήματα τα οποία αφορούν τόσο τον ασθενή όσο και τον εξειδικευμένο γενικό χειρουργό που θα αναλάβει την επέμβαση. 

Ποιες είναι μερικές από τις παθήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία και οριστικά μέσω της αυτής της μεθόδου και ποια είναι συγκεκριμένα τα οφέλη της ρομποτικής χειρουργικής; 

Νόσος Crohn (Κρον)  

Η νόσος Κρον αποτελεί μία φλεγμονώδη και χρόνια νόσο του εντέρου. Μάλιστα, μπορεί να γίνει και ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία του ασθενούς, αφού με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να βλάψει τμήματα του πεπτικού συστήματος και να προκαλέσει στένωση του εντέρου ή τη δημιουργία συριγγίων. Η νόσος Κρονεκδηλώνεται σε οποιοδήποτε μέρος του πεπτικού συστήματος: από το στόμα μέχρι και τον πρωκτό. Βέβαια, κύρια περιοχή εμφάνισής του είναι το  τελευταίο τμήμα του λεπτού εντέρου (τελικός ειλεός) ή του παχέος εντέρου.

Η πάθηση μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά με λήψη φαρμακευτικής αγωγής, όμως εάν κριθεί αναγκαίο, ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Βασικά συμπτώματα της νόσου είναι ο πόνος στην κοιλιά, η διάρροια, η ναυτία, η αιμορραγία από το ορθό, η αρθρίτιδα, ο πυρετός, δερματικά προβλήματα και η μειωμένη όρεξη με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους. 

 

Πώς μπορεί να βοηθήσει η ρομποτική χειρουργική: Η νόσος Κρον αντιμετωπίζεται χειρουργικά μέσω της επέμβασης της εντερεκτομής. Η ρομποτική εντερεκτομή του λεπτού εντέρου είναι ελάχιστα επεμβατική και δεν απαιτεί τον τραυματισμό των γύρω ιστών. Κύρια πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι ο μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος, η ελάχιστη απώλεια αίματος, ο μικρότερος χρόνος νοσηλείας, η ταχύτατη ανάρρωση και η γρήγορη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες. 

Βουβωνοκήλη

Ίσως και να αποτελεί τη συνηθέστερη μορφή κήλης. Η βουβωνοκήλη είναι μία κήλη, η οποία εντοπίζεται και αναπτύσσεται στη βουβωνική περιοχή. Εμφανίζεται συχνότερα στους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες. Βασικά της συμπτώματά της είναι ένα εξόγκωμα στη βουβωνική χώρα, ο πόνος στην κοιλιά, ειδικά κατά το σκύψιμο, τον βήχα ή την άρση αντικειμένων, το αίσθημα τραβήγματος, η αδυναμία ή η πίεση στη βουβωνική χώρα και η πιθανότητα πόνου και πρηξίματος γύρω από τους όρχεις. 

 

Πώς μπορεί να βοηθήσει η ρομποτική χειρουργική: Είναι πολύ σημαντικό η αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης να γίνει με τη βοήθεια της ρομποτικής χειρουργικής. Εκτός του ότι πρόκειται για μία πάρα πολύ ακριβή μέθοδο, η οποία στοχεύει στο χιλιοστό την περιοχή που πρέπει να θεραπευτεί, δεν προκαλεί τραυματισμό στους γύρω ιστούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές και γρηγορότερη ανάρρωση. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για ανθρώπους που πρέπει να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στην εργασία και στις καθημερινές τους δραστηριότητες.          

Παθήσεις Επινεφριδίων

Με τον όρο «επινεφρίδια» αναφερόμαστε σε κάποιους μικρούς αδένες τριγωνικού σχήματος, οι οποίοι βρίσκονται πάνω από κάθε νεφρό και κύριος ρόλος τους είναι η έκκριση ορμονών που βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού, του ανοσοποιητικού συστήματος, της αρτηριακής πίεσης, της απόκρισης στο στρες και άλλων βασικών λειτουργιών του οργανισμού. Τα επινεφρίδια μπορεί να επηρεαστούν από διάφορες παθήσεις, οι οποίες μάλιστα μπορεί να γίνουν και αρκετά επικίνδυνες για την υγεία. Μερικές από αυτές είναι: 

  • Ανεπάρκεια των επινεφριδίων (νόσος του Addison): Συμβαίνει όταν τα επινεφρίδια δεν παράγουν αρκετές ορμόνες.
  • Καλοήθη ή κακοήθη οζίδια 
  • Καλοήθεις ή κακοήθεις όγκοι των επινεφριδίων (καρκίνος)
  • Πρωτοπαθής Υπεραλδοστερονισμός: Συμβαίνει όταν παράγεται υπερβολική ποσότητα αλδοστερόνης με αποτέλεσμα να υπάρχουν χαμηλότερα επίπεδα καλίου στο αίμα.

 

Πώς μπορεί να βοηθήσει η ρομποτική χειρουργική: Οι περισσότεροι όγκοι των επινεφριδίων μπορούν να αφαιρεθούν μέσω της ρομποτικής επινεφριδεκτομής. Η ελάχιστα τραυματική επέμβαση υπόσχεται απόλυτη ασφάλεια, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και ανάγκη για φαρμακευτική υποστήριξη μετά την επέμβαση, σημαντική ελαχιστοποίηση των επιπλοκών, μικρότερης διάρκειας νοσηλεία, ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. 

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

ΔΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ




00 inkefalonia general ad 300X250