Οι τροφές που καταπολεμούν την κούραση

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2022 10:35

Οι τροφές που καταπολεμούν την κούραση

Unsplash

Γέμισε το σώμα σου ενέργεια με τον καλύτερο και πιο φυσικό τρόπο

Είναι γνωστό πως το σώμα λειτουργεί με βάση αυτό που το ταΐζεις. Ο καλύτερος τρόπος για να πάρεις την περισσότερη ενέργεια από το φαγητό σου είναι να βεβαιωθείς ότι δίνεις στον εαυτό σου το καλύτερο δυνατό φαγητό.

Ο ευκολότερος τρόπος για να αποφύγεις την κόπωση μετά το γεύμα είναι να τρως πολλά γεύματα σε μικρότερες μερίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό θα βοηθήσει το σώμα σου να τροφοδοτείται τακτικά και μπορεί ακόμη και να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος. Δες παρακάτω τις τροφές που σε γεμίζουν ενέργεια και καταπολεμούν την αίσθηση της κόπωσης:

Μη επεξεργασμένα τρόφιμα
Ενώ ένα cheeseburger με πατάτες μπορεί να είναι ανακουφιστικά ενώ τα τρως, η θρεπτική τους αξία είναι χαμηλή. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως ορισμένα συσκευασμένα ή κονσερβοποιημένα τρόφιμα, οι καραμέλες, τα γεύματα σε κουτί και τα προμαγειρεμένα κρέατα είναι συνήθως γεμάτα συντηρητικά, πρόσθετα, νάτριο, τρανς λιπαρά και τεχνητά συστατικά που μπορεί να σε κουράσουν.

Φρέσκα, εποχιακά φρούτα και λαχανικά
Όσο πιο φρέσκο ​​είναι το φαγητό, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά περιέχει. Σε αντίθεση με τα επεξεργασμένα τρόφιμα που μπορεί να χάσουν θρεπτικά συστατικά για να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, τα φρέσκα τρόφιμα περιέχουν συνήθως υψηλότερα θρεπτικά συστατικά. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εποχής σημαίνει ότι ωρίμασαν φυσικά.

Ροφήματα χωρίς καφεΐνη
Η καφεΐνη είναι εντάξει όταν καταναλώνεται με μέτρο και έχει αποδειχθεί ότι έχει κάποια οφέλη για την υγεία. Παρόλα αυτά, οι πρώτες γουλιές μπορεί να σου δώσουν μια αίσθηση ενέργειας, αλλά αν δεν παρέχεις στο σώμα σου καλή διατροφή και ισορροπημένα γεύματα και σνακ, τελικά θα νιώσεις εξαντλημένη. Κατά προτίμηση, επίλεξε μαύρο καφέ ή τσάι χωρίς ζάχαρη. Τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά μπορεί να είναι γεμάτα με ραφιναρισμένη ζάχαρη και τεχνητά συστατικά που μπορεί να οδηγήσουν σε άλλα προβλήματα υγείας εάν τα καταναλώνεις υπερβολικά.

Άπαχες πρωτεΐνες
Τα κόκκινα κρέατα γεμάτα λίπος προσθέτουν κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή σου. Τα πιο άπαχα κρέατα, όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και το ψάρι, εξακολουθούν να παρέχουν ποιοτική πρωτεΐνη, αλλά περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. Τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός και ο τόνος, μπορούν να προσθέσουν ευεργετικά, υγιή λίπη για την καρδιά.

Δημητριακά ολικής αλέσεως και σύνθετοι υδατάνθρακες
Ακριβώς όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως τα σάκχαρα και το λευκό αλεύρι προσθέτουν λίγη θρεπτική αξία. Η επιλογή τροφών ολικής αλέσεως και σύνθετων υδατανθράκων διασφαλίζει ότι το σώμα σου θα αποκομίσει πλήρως τα οφέλη του φλοιού των δημητριακών που προσθέτει φυτικές ίνες στη διατροφή σου.

Ξηροί καρποί και σπόροι
Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι μερικές από τις καλύτερες τροφές για να νικήσεις την κούραση και να καταπολεμήσεις την πείνα. Η λήψη μιας ποικιλίας ξηρών καρπών και σπόρων στη διατροφή σου μπορεί να προσφέρει υγιή θρεπτικά συστατικά και ενέργεια. Δοκίμασε ωμά και ανάλατα αμύγδαλα, κάσιους, φουντούκια, πεκάν, καρύδια, ηλιόσπορους και κολοκυθόσπορους.

Νερό
Το πόσιμο νερό είναι απαραίτητο για τη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού. Αν και το νερό δεν παρέχει ενέργεια με τη μορφή θερμίδων, βοηθά στη διευκόλυνση των ενεργειακών διεργασιών στο σώμα, κάτι που είναι από μόνο του μια ώθηση ενέργειας. Προσπάθησε να πίνεις νερό όλη την ημέρα και να αντικαταστήσεις με αυτό τα αναψυκτικά, τον καφέ και άλλα ποτά. 

Μπανάνες
Οι μπανάνες είναι γεμάτες με κάλιο, φυτικές ίνες, βιταμίνες και την τέλεια ποσότητα υδατανθράκων που σου παρέχουν μια μεγάλη ώθηση φυσικής ενέργειας. 

Βρώμη
Ένα μεγάλο μπολ βρώμης περιέχει πολλές φυτικές ίνες και ακόμη και λίγη πρωτεΐνη. Επιπλέον, είναι καλό για άτομα που παρουσιάζουν αυξήσεις και πτώσεις σακχάρου στο αίμα με άλλα επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού. Η επιλογή απλών στιγμιαίων πακέτων με πλιγούρι βρώμης είναι η καλύτερη, καθώς δεν είναι γεμάτα με επιπλέον ζάχαρη. Στη συνέχεια, μπορείς να προσθέσεις γάλα, λίγο μέλι και μερικά ανάμεικτα μούρα. 

Σπόροι Chia
Οι σπόροι chia μπορεί να είναι μια εξαιρετική πηγή παρατεταμένης ενέργειας χάρη στην περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, υγιή λίπη και χορταστικές ίνες. Δύο κουταλιές της σούπας chia παρέχουν περίπου 24 γραμμάρια υδατάνθρακες και 4,8 γραμμάρια ωμέγα-3, τα οποία είναι υγιή για την καρδιά και αντιφλεγμονώδη. Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη στην οποία συμμετείχαν έξι αθλητές αντοχής, η κατανάλωση σπόρων chia προσφέρει την ίδια ενέργεια με τα αθλητικά ποτά με υδατάνθρακες. Πασπάλισε μερικές κουταλιές της σούπας σπόρους chia στο πρωινό σου smoothie ή πρόσθεσε λίγο στο απογευματινό σου γιαούρτι.

womenonly.gr




00 inkefalonia general ad 300X250