Μεσογειακή διατροφή: Οι λόγοι για τους οποίους διακρίθηκε ως η κορυφαία δίαιτα ακόμη μία φορά

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 08 Ιανουαρίου 2022 10:30

Μεσογειακή διατροφή: Οι λόγοι για τους οποίους διακρίθηκε ως η κορυφαία δίαιτα ακόμη μία φορά

Το νικηφόρο σερί συνεχίζεται και δεν θα σταματήσει. Για πέμπτη συνεχή χρονιά, η μεσογειακή διατροφή τερμάτισε πρώτη στην ετήσια κατάταξη για την καλύτερη δίαιτα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από το U.S. News & World Report.

Σε δεύτερη θέση, έρχεται η δίαιτα DASH, η οποία τάσσεται υπερ διατροφικών προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση της υπέρτασης και δίνει έμφαση στη μείωση της πρόσληψης αλατιού. Την τρίτη θέση κατέχει η flexitarian δίαιτα, η οποία ενθαρρύνει όσους την ακολουθούν να είναι χορτοφάγοι τις περισσότερες φορές - αλλά είναι αρκετά ευέλικτη ώστε να επιτρέπει μια στο τόσο να φαει κάποιος ένα μπιφτέκι.

Και οι τρεις αυτές δίαιτες μειώνουν ή αποκλείουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα γεμίζοντας το πιάτο σου με φρούτα, λαχανικά, φασόλια, φακές, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι τρεις τοπ δίαιτες - Μεσογειακή, DASH και flexitarian - προσφέρουν ποικιλία, ευελιξία και λίγους, αν υπάρχουν, κανόνες», δήλωσε η Gretel Schueller, διευθύντρια του US News & World Report, που δημοσιεύει την ετήσια κατάταξη δίαιτων.

«Όλες οι δίαιτες που έχουν καλή απόδοση είναι ασφαλείς, λογικές και υποστηρίζονται από έγκυρη επιστήμη. Οι δίαιτες που νίκησαν παρέχουν επίσης επαρκείς θερμίδες με έμφαση στα λαχανικά, τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, μια μέτρια ποσότητα άπαχης πρωτεΐνης, γαλακτοκομικά και περιστασιακές λιχουδιές» πρόσθεσε η Schueller.

Μια ομάδα 27 ειδικών εξέτασε 40 δίαιτες και τις κατέταξε σε διάφορες κατηγορίες: Πόσο εύκολο είναι να ακολουθήσει κανείς τη δίαιτα; πόσο πιθανό είναι ένα άτομο να χάσει σημαντικό βάρος, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα; πόσο αποτελεσματική είναι η δίαιτα στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων ή διαβήτη; Και φυσικά τη διατροφική πληρότητα της δίαιτας.

«Μιλώντας γενικά, οι τοπ αυτές δίαιτες ορίζονται από το τι μπορείς να φας - όχι από αυτό που δεν μπορείς να φας. Και αυτή τη στιγμή, σε αυτές τις αγχωτικές περιόδους της πανδημίας, αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους ανθρώπους», ανέφερε η Schueller. «Θέλουμε φαγητό που μπορούμε να απολαύσουμε. Και θέλουμε φαγητό που θα διατηρήσει την υγεία μας, ίσως ακόμη και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας. Οι δίαιτες που είναι στην κορυφή αυτής της κατάταξης το προσφέρουν».

Μεσογειακή διατροφή

Εκτός από την κορυφαία θέση της ως η καλύτερη συνολικά δίαιτα, το μεσογειακό στυλ διατροφής κερδίζει επίσης στις ακόλουθες κατηγορίες: πιο εύκολες δίαιτες να ακολουθήσεις, καλύτερες δίαιτες για υγιεινή διατροφή, καλύτερες δίαιτες για διαβήτη και καλύτερες φυτικές δίαιτες.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, άνοια, απώλεια μνήμης, κατάθλιψη και καρκίνο του μαστού. Η δίαιτα, η οποία είναι περισσότερο ένας τρόπος διατροφής παρά μια περιορισμένη δίαιτα, έχει επίσης συνδεθεί με ισχυρότερα οστά, πιο υγιή καρδιά και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Η δίαιτα περιλαμβάνει απλή, φυτική μαγειρική, με την πλειοψηφία κάθε γεύματος να επικεντρώνεται σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και σπόρους, με λίγους ξηρούς καρπούς και μεγάλη έμφαση στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Άλλα λίπη εκτός από το ελαιόλαδο, όπως το βούτυρο, καταναλώνονται σπάνια, αν όχι καθόλου, και η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα προορίζονται για ειδικές περιστάσεις.

Το κόκκινο κρέας χρησιμοποιείται με φειδώ, συνήθως μόνο για να αρωματίσει ένα πιάτο. Η κατανάλωση υγιεινών ψαριών με ωμέγα 3 λιπαρά ενθαρρύνεται, ενώ τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και τα πουλερικά καταναλώνονται σε πολύ μικρότερες μερίδες από ό,τι στην παραδοσιακή δυτική διατροφή.

Οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις κατά τη διάρκεια των γευμάτων και η άσκηση, είναι βασικοί ακρογωνιαίοι λίθοι του μεσογειακού στυλ διατροφής. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που αποτελούν μέρος της διατροφής περιλαμβάνουν φαγητό με φίλους και μέλη της οικογένειας, συζητήσεις κατά τα γεύματα, προσεκτική κατανάλωση αγαπημένων τροφών, καθώς και προσεκτική κίνηση και άσκηση.

womenonly.gr




00 inkefalonia general ad 300X250