3 λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχεις προβλήματα με τον ύπνο

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2022 11:30

3 λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχεις προβλήματα με τον ύπνο

Όσα λένε οι γιατροί ειδικοί στον ύπνο

Όταν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, μπορεί να μπεις στον πειρασμό να δοκιμάσεις οτιδήποτε για να ξαναβρεις τον ύπνο σου: να μετράς πρόβατα, να κάνεις ντους, διαλογισμό κ.λπ. Και ενώ μπορεί να ακούσεις από άτομα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ορκίζονται σε λύσεις γρήγορης επίλυσης, οι ψυχολόγοι ύπνου και υγείας λένε ότι αν ο στόχος σου τη νέα χρονιά είναι να κοιμάσαι καλά, ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις είναι η εξέταση της συνολικής υγιεινής του ύπνου σου.

Παρακάτω θα βρεις τους πιο κοινούς λόγους για τους οποίους μπορεί να αντιμετωπίζεις προβλήματα ύπνου και πώς μπορείς να τα αντιμετωπίσεις:

Διατάραξη του κιρκάδιου ρυθμού σου
Αν και είναι πολυζήτητος, ο επιπλέον ύπνος τα Σαββατοκύριακα μπορεί να χαλάει τον κιρκάδιο ρυθμό σου. Ο φυσικός κύκλος ύπνου-αφύπνισης του σώματος μπορεί να αποδυναμωθεί όταν αλλάζεις υπερβολικά το πρόγραμμα ύπνου σου και αυτή η διαταραχή μπορεί να εκδηλωθεί ως κοινωνικό jet lag - όταν ένα άτομο αντιμετωπίζει δυσκολία να αποκοιμηθεί από την Κυριακή έως την Τρίτη επειδή κοιμήθηκε τόσο πολύ το Σαββατοκύριακο, που διαιωνίζει τον κύκλο αϋπνίας. Για να αποφευχθεί αυτό, ξύπνα την ίδια ώρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και το Σαββατοκύριακο. Μπορείς να προσθέσεις τσίχλες μελατονίνης στη ρουτίνα πριν τον ύπνο σου για να σε βοηθήσουν να ξαναρχίσεις τον κύκλο του ύπνου σου στον σωστό ρυθμό και χρησιμοποίησε ένα σπρέι αρωματοθεραπείας με άρωμα λεβάντας κοντά στο κρεβάτι σου για να χαλαρώσεις το μυαλό σου για ύπνο.

Πίεση γύρω από την καλή ξεκούραση
Τη σημερινή εποχή, δίνεται υπερβολική προτεραιότητα και σημασία στον ύπνο, προκαλώντας υπερβολική πίεση για ύπνο, αυξάνοντας έτσι τις δυσκολίες ύπνου. Δεν πειράζει αν δεν κοιμάσαι καλά όλη την ώρα - το σώμα σου είναι αρκετά ανθεκτικό ώστε να αντέξει μερικές όχι και τόσο υπέροχες νύχτες. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να δώσεις προτεραιότητα στον ύπνο σου, είναι να δημιουργήσεις ένα περιβάλλον στην κρεβατοκάμαρα σου που το υποστηρίζει. Βάλε άνετα σεντόνια, πρόσθεσε ένα ζεστό σετ παπλώματος, βάλε λάμπες σε πορτοκαλί απόχρωση και χρησιμοποίησε γυαλιά με προστασία που μπλοκάρουν το φως όταν κοιτάς τις οθόνες τα βράδια.

Υποκείμενες ανησυχίες σχετικά με τον ύπνο σου
Είτε αντιμετωπίζεις προβλήματα με τον βαθύ ύπνο είτε κοιμάσαι όλη τη νύχτα, θα μπορούσε να υποδηλώνει γενικότερες ανησυχίες για την υγεία σου, επομένως ίσως χρειαστεί να συμβουλευτείς έναν γιατρό για να ανακαλύψεις τυχόν διαταραχές ύπνου που μπορεί να μην έχουν διαγνωστεί. Η άπνοια ύπνου είναι 85 τοις εκατό αδιάγνωστη στον γενικό πληθυσμό και 93 τοις εκατό αδιάγνωστη στις γυναίκες. 




00 inkefalonia general ad 300X250