Τι συμβαίνει στο σώμα σου αν τρως πολύ ψωμί

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2021 10:30

Τι συμβαίνει στο σώμα σου αν τρως πολύ ψωμί

To ψωμί είναι νόστιμο, το βρίσκεις εύκολα και μεταφέρεται εύκολα οπουδήποτε.

Ωστόσο, όπως τα περισσότερα πράγματα που έχουν καλή γεύση, το ψωμί έχει επίσης τις αρνητικές του επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Και όταν το σώμα μας ενοχλείται, στέλνει σημάδια για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Παρακάτω θα διαβάσεις τα 4 πιο ανησυχητικά σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να μειώσεις την κατανάλωση ψωμιού.

Έχεις δυσκοιλιότητα

Τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή πάσχουν από κοιλιοκάκη αλλά δεν το γνωρίζουν, μπορεί να αισθάνονται συνεχώς φουσκωμένα. Όχι μόνο αυτό, αλλά δυσκολεύονται να πάνε στην τουαλέτα αφού αισθάνονται το έντερο τους φραγμένο. Μπορεί να μην έχεις δυσανεξία στη γλουτένη, αλλά να έχεις έντονη ευαισθησία όταν καταναλώνεις σιτάρι και άλλα δημητριακά. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις σε αυτή την περίπτωση, είναι να κάνεις μια σειρά εξετάσεων με το γιατρό σου, ώστε να μπορείς να δεις εάν η γλουτένη σε πειράζει.

Πεινάς περισσότερο

Είναι αλήθεια ότι τα ραφιναρισμένα δημητριακά, όπως το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι, τα κουλούρια και τα κράκερ είναι υψηλά σε θερμίδες. Και ο τρόπος που λειτουργούν είναι να σε κάνουν να θες να φας περισσότερο λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη. Γι' αυτό, όταν αισθάνεσαι υπερβολικά στεναχωρημένη ή αγχωμένη, καταλήγεις σε αυτούς τους ραφιναρισμένους κόκκους που θα σε κάνουν να νιώσεις αμέσως καλύτερα.

Γι' αυτό μπορεί επίσης να παρατηρήσεις αύξηση βάρους, κάτι που μπορεί εύκολα να αποφευχθεί αν χρησιμοποιήσεις προϊόντα ολικής άλεσης.

Νυστάζεις πολύ μετά τα γεύματα

Όταν καταναλώνεις πολύ ψωμί στην καθημερινή σου διατροφή, υψηλές ποσότητες ινσουλίνης απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματός σου. Η ινσουλίνη βοηθά την τρυπτοφάνη να παραμείνει στο αίμα σου για περισσότερο από όσο θα ήθελες. Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης και μελατονίνης, δύο νευροδιαβιβαστών που βοηθούν στη σταθεροποίηση της διάθεσής σου. Προάγουν επίσης τον ύπνο και βοηθούν στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης. Αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να νιώθεις υπνηλία και επιπλέον ηρεμία μετά από ένα πλούσιο γεύμα γεμάτο ραφιναρισμένα δημητριακά.

Η διάθεσή σου μπορεί να έχει τα πάνω και τα κάτω της

Το ψωμί έχει την ικανότητα να προκαλεί ευθυμία λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ζάχαρη, αλλά στην πορεία θα σου ρίξει τη διάθεση. Μια μελέτη έδειξε ότι εάν τα επεξεργασμένα δημητριακά δεν αφομοιωθούν σωστά, οι ενώσεις τους μπορούν να φτάσουν στον εγκέφαλο και να προκαλέσουν ορισμένους τύπους ψυχικών προβλημάτων. Υπάρχουν αποδείξεις ότι τα άτομα που είναι ευαίσθητα στο σιτάρι είναι πιο επιρρεπή στο να υποφέρουν από σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή, κατάθλιψη και άγχος. Και πολλοί άνθρωποι που ξεκίνησαν δίαιτα χωρίς σιτάρι και γαλακτοκομικά, είδαν σημαντική βελτίωση στην ψυχική τους υγεία.

womenonly.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250