Αξίζει το βούτυρο μια θέση στη διατροφή σου;

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2021 16:20

Αξίζει το βούτυρο μια θέση στη διατροφή σου;

Υπάρχουν οφέλη από το βούτυρο και αν ναι, ποια είναι αυτά;

Ρωτήσαμε RDΕίναι δύσκολο να βρεις κάποιον που να μην αγαπά τη γεύση του βουτύρου, από την πλούσια, κρεμώδη γεύση που προσθέτει στο τοστ μέχρι την τρυφερότητα που προσδίδει στα αρτοσκευάσματα. Και παρόλο που δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η κατανάλωση βουτύρου σε μεγάλες ποσότητες σε τακτική βάση δεν συνιστάται γενικά από τις οδηγίες υγείας και διατροφής, μπορεί να έχει θέση σε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Ενώ το κύριο πλεονέκτημα του βουτύρου είναι ότι προσθέτει νόστιμη γεύση, παρακάτω θα βρεις τα διατροφικά πλεονεκτήματα του, σύμφωνα με τους διαιτολόγους (ναι, υπάρχουν μερικά).

Έχει κάποια θρεπτική αξία το βούτυρο;
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το βούτυρο αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από λίπος και δεν είναι υγιεινό είδος για την καρδιά, λέει η διαιτολόγος Brigitte Zeitlin. "Το λίπος στο βούτυρο είναι από όπου προέρχεται η γεύση του, και το λίπος είναι απαραίτητο για να παράγουμε ορμόνες και να αποθηκεύουμε τις λιποδιαλυτές βιταμίνες μας", εξηγεί. "Αλλά επειδή δεν είναι ένα από τα υγιεινά για την καρδιά λιπαρά, πρέπει να τρώγεται με φειδώ".

Ωστόσο, το βούτυρο προσφέρει στην πραγματικότητα ορισμένα βασικά θρεπτικά συστατικά, λέει. Για αρχή, περιέχει βιταμίνη Β12, μια βιταμίνη σημαντική για την ενέργεια, την υγεία των οστών και την πρόληψη της αναιμίας. Περιέχει επίσης μια μικρή ποσότητα βιταμίνης Α, η οποία υποστηρίζει την υγεία των οστών και των ματιών, καθώς και το ανοσοποιητικό. Το βούτυρο παρέχει επίσης χορταστική πρωτεΐνη εκτός από το λίπος, λέει η διαιτολόγος Amy Gorin.

"Αν και το βούτυρο από μόνο του δεν προσθέτει πολλά θρεπτικά, είναι ένα εξαιρετικό μαγειρικό λίπος και είναι σταθερό στη θερμότητα (σε αντίθεση με τα φυτικά έλαια, δεν μετατρέπεται σε τρανς λιπαρά όταν εκτίθεται στη μαγειρική θερμότητα)," λέει η σύμβουλος διατροφής Lauren Minchen. "Η περιεκτικότητα σε λίπος στο βούτυρο αυξάνει επίσης την απορρόφηση των απαραίτητων βιταμινών στα τρόφιμα που το συνοδεύουν, δηλαδή τις βιταμίνες A, D, E και K. Χωρίς λίπος, στην πραγματικότητα δεν απορροφούμε σωστά αυτές τις βιταμίνες."

Πόσο βούτυρο πρέπει να τρώμε την ημέρα;
Δεδομένου ότι το βούτυρο είναι πηγή κορεσμένων λιπαρών, θα πρέπει να περιορίζεται σε 1 κουταλιά της σούπας την ημέρα. "Η συνιστώμενη συνολική πρόσληψη για όλες τις μορφές κορεσμένου λίπους ανά ημέρα είναι 3 κουταλιές της σούπας και δεδομένου ότι τα κορεσμένα λιπαρά είναι πιθανό να εισχωρήσουν κρυφά μέσα από τρόφιμα που δεν γνωρίζουμε καν, θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αποφύγουμε να υπερβούμε τη συνολική καθημερινή σύσταση", λέει.

Εάν απολαμβάνεις το βούτυρο ως άλειμμα στο ψωμί ή στα αρτοσκευάσματα, είναι εύκολο να διατηρήσεις την πρόσληψη χαμηλή, καθώς ένα ελαφρύ άλειμμα είναι συχνά αρκετό για να σου δώσει γεύση και να σε κρατήσει ικανοποιημένοη. Επίσης, καλό θα είναι να επιλέγεις ανάλατο βούτυρο όταν είναι δυνατόν για να μειώσεις το νάτριο στη διατροφή σου.

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κορεσμένα λιπαρά και του πιθανού αντίκτυπου στην υγεία της καρδιάς, είναι σημαντικό να προσέχεις την πρόσληψη βουτύρου. Αλλά όπως συμβαίνει με τα περισσότερα, το μέτρο είναι το κλειδί - και ως εκ τούτου, το βούτυρο μπορεί εύκολα να έχει μια θέση σε οποιαδήποτε έξυπνη και ισορροπημένη διατροφή.

womenonly.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250