Κεφαλονιά: 12 +1 παραλίες που δεν πρέπει να χάσετε

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015 11:34

Κεφαλονιά: 12 +1 παραλίες που δεν πρέπει να χάσετε

Κεφαλονιά και παραλίες, είναι έως και έννοιες «ταυτόσημες» θα έλεγε κανείς και δεν θα υπερέβαλε καθόλου. Το καταπράσινο νησί του Ιονίου διαθέτει τα πάντα, αλλά ειδικά οι ακρογιαλιές του καλύπτουν κάθε προτίμηση και κάθε απαίτηση. Κοσμικές ή ερημικές, δίπλα στις πόλεις και τα χωριά ή απόμερες, καταξιωμένες παγκοσμίως με δάφνες και βραβεία ή πιο «ταπεινές», αλλά και πολλές άγνωστες, με μοναδική ομορφιά, που σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε.

 


Μύρτος

Μύρτος-2

Είναι το πετράδι στο στέμμα της Κεφαλονιάς! Γνωστός παγκοσμίως, πολυβραβευμένος, δικαιώνει στο έπακρο τις προσδοκίες των επισκεπτών του – κάποιοι έρχονται στην Κεφαλονιά μόνο και μόνο για να τον δουν από κοντά… Το τοπίο είναι μοναδικό, καθώς καταπράσινη βλάστηση, άγρια βράχια και γκρεμοί, περιβάλλουν μια κάτασπρη, τεράστια ακρογιαλιά με πολύ ψιλό, λευκό βοτσαλάκι. Τα νερά είναι καταγάλανα, κυανοπράσινα στα ρηχά, διαυγή και διαφανή, μοναδικά! Στον Μύρτο θα βρείτε, σε περιορισμένο αριθμό ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ στην παραλία δεν υπάρχουν δέντρα που να προσφέρουν σκιά, οπότε είναι καλό να έρθετε προετοιμασμένοι. Το ηλιοβασίλεμα στον Μύρτο θα σας μείνει αξέχαστο: καθώς η παραλία «βλέπει» δυτικά, ο ήλιος βυθίζεται χρυσοκόκκινος στην γαλάζια θάλασσα… Αν είστε πρωινοί τύποι, η ηρεμία του τοπίου θα σας καταπλήξει. Ο Μύρτος απέχει 30 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι. Ο δρόμος περνάει από βουνά και διάφορα χωριά, ενώ πιο κοντά στην παραλία βρίσκονται τα Διβαράτα. Καθώς έρχεστε οδικώς, ξαφνικά, το τοπίο ανοίγει και οι επισκέπτες βλέπουν την παραλία από ψηλά: ένα μοναδικό τοπίο που δεν υπάρχει περίπτωση να μην σταματήσετε για να φωτογραφίσετε από κάποιο σημείο της διαδρομής.

Αντίσαμος

antisamos-01

Είναι ο κόλπος που βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι της Σάμης, προς τα ανατολικά. Είναι βοτσαλωτή παραλία, μεγάλη σε μήκος και πλάτος, με νερά που φαίνονται καταπράσινα, καθώς αντικατοπτρίζουν το περιβάλλον γύρω από τον κόλπο: πράσινοι λόφοι και βουνά, καλυμμένα από πουρνάρια και κυπαρίσσια. Απέναντι η γαλάζια θάλασσα συναντά το επίσης καταπράσινο νότιο τμήμα της Ιθάκης – τα δυο νησιά είναι τόσο κοντά, που ίσως δυσκολευτείτε να τα ξεχωρίσετε! Η Αντίσαμος έγινε το σκηνικό για μερικές από τις πιο σημαντικές και εντυπωσιακές σκηνές της χολιγουντιανής παραγωγής «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλλι», που γυρίστηκε στην Κεφαλονιά το καλοκαίρι του 2000 και προβλήθηκε στους κινηματογράφους όλου του κόσμου την επόμενη χρονιά. Ολόκληρη η περιοχή της Σάμης είχε γίνει τότε ένα απέραντο σκηνικό για να μεταφέρει τους ηθοποιούς στην Κεφαλονιά του 1943, όπου εκτυλίσσεται η ταινία. Η Αντίσαμος αποτέλεσε το σκηνικό του στρατοπέδου του Λοχαγού Κορέλλι με την σκηνή της έκρηξης να δημιουργεί ένα από τα καλύτερα, φαντασμαγορικά εφέ.

Μακρύς Γιαλός

makris-gialos-01

Η πλέον πολυσύχναστη παραλία της Κεφαλονιάς. Βρίσκεται μόλις 3 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι και μαζί με τον Πλατύ Γιαλό που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, αποτελούν τους πιο αγαπημένους προορισμούς των Αργοστολιωτών για βουτιά, παιχνίδι με τα κύματα, ηλιοθεραπεία, αλλά και… ξεφάντωμα στα ονομαστά beachbars! Ο Μακρύς Γιαλός είναι η μεγάλη σε μήκος αμμουδιά, ενώ ο Πλατύς σε φάρδος. Αν και δεν υπάρχει περίπτωση να τον βρείτε χωρίς κόσμο – ακόμα και οι χειμερινή κολυμβητές στο Μακρύ Γιαλό έρχονται – τα νερά του είναι πάντα πεντακάθαρα. Γαλάζια, διαυγή – πράγμα σπάνιο για παραλίες με αμμώδη βυθό – και ρηχά, ευνοούν το παιχνίδι με την θάλασσα και το κύμα για παιδιά… και μεγαλύτερα «παιδιά»! Περιβάλλεται από πανύψηλα πεύκα, που την κρύβουν από το δρόμο, αν και είναι πολύ μεγάλη σε έκταση.

Πλατύς Γιαλός

platis-gialos-2

Είναι η φυσική προέκταση του Μακρύ Γιαλού, με τον οποίο τους χωρίζει μια συστάδα βράχων. Ο Πλατύς Γιαλός Είναι αμμώδης, με ψιλή ξανθή άμμο, όχι πολύ μεγάλος σε μήκος, αλλά πολύ μεγάλος σε πλάτος – είναι αυτό που δικαιολογεί την ονομασία του και τον διακρίνει από το διπλανό «αδελφάκι» του, τον Μακρύ Γιαλό. Τα νερά είναι ρηχά, πάντα δροσερά και πεντακάθαρα. Έχουν απόχρωση γαλαζοπράσινη και είναι διαυγή, παρόλο που ο βυθός είναι αμμώδης. Καταπράσινα πεύκα τον πλαισιώνουν και ομορφαίνουν το τοπίο. Ομπρέλες και ξαπλώστρες θα βρείτε σε όλη την έκταση. Προτιμάται από οικογένειες που κάνουν το κλίμα πιο ήσυχο, ενώ η διασκεδάζουσα νεολαία, συνήθως προτιμά την πρώτη παραλία.

Πετανοί

petanoi-1

Γαλαζοπράσινα νερά, ψιλό βότσαλο, καταπράσινη φύση! Οι Πετανοί είναι σίγουρα μια από τις καλύτερες παραλίες της Κεφαλονιάς, πολλοί την συγκρίνουν ακόμα και με τον Μύρτο. Η ονομασία τους προέρχεται από την ομηρική λέξη «επηετανοί», που σημαίνει περιοχή με άφθονα νερά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Βρίσκονται κοντά στο Ληξούρι, στη δυτική πλευρά της χερσονήσου της Παλικής. Δυο γκρεμοί δεξιά και αριστερά στέκουν σαν τείχη που τους οριοθετούν από το υπόλοιπο. Το ακρωτήριο στα δεξιά λέγεται «της κυρά Άννας», που σύμφωνα με το θρύλο πνίγηκε εδώ για να σώσει το παιδί της από τη μανιασμένη θάλασσα… Η παραλία είναι οργανωμένη, θα βρείτε ταβέρνες και καφετέριες, ενώ, αν έχετε τη δυνατότητα, μη φύγετε από τους Πετανούς χωρίς να απολαύσετε το μοναδικό ηλιοβασίλεμα!

Ξι

ksi-4

Από τις πιο ξεχωριστές παραλίες της Ελλάδας, το Ξι βρίσκεται στην περιοχή της Παλικής, νότια του Ληξουρίου. Ονομάστηκε έτσι από το γράμμα «ξι» της ελληνικής αλφαβήτου, καθώς ο όρμος όπου βρίσκεται μοιάζει με το σχήμα του. Απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα (όλη η διαδρομή είναι άσφαλτος) από την πόλη και είναι πολυσύχναστη και αρκετά κοσμοπολίτικη, καθώς τα beachbars της είναι συνήθως γεμάτα από κόσμο. Η κατακόκκινη άμμος και τα αργιλώδη βράχια, κάνουν το Ξι ένα μοναδικό, εξωτικό τοπίο. Είναι η κατεξοχήν παραλία της Κεφαλονιάς όπου μπορεί κανείς να απολαύσει μια φυσική και δωρεάν θεραπεία spa, μιας και ο γκρίζος άργιλος του εδάφους βοηθάει στον καθαρισμό και τη σύσφιξη του δέρματος. Τα νερά είναι ρηχά και ο προσανατολισμός της κάνει την παραλία απάνεμη, άρα ιδανική και για μικρά παιδιά που μπορούν να χαρούν το κολύμπι. Το ηλιοβασίλεμα στο Ξι θα σας μείνει αξέχαστο, καθώς οι αποχρώσεις που παίρνει η κεραμιδή άμμος της παραλίας και τα κόκκινα βράχια, κάνουν το τοπίο απόκοσμο.

Σκάλα

paralia-skala-01

Από τις μεγαλύτερες παραλίες της Κεφαλονιάς, η παραλία της Σκάλας εκτείνεται σε μήκος μεγαλύτερο των πέντε χιλιομέτρων, στο ομώνυμο χωριό, στα νοτιοανατολικά του νησιού. Είναι αμμώδης, με χοντρή, ξανθή άμμο, ενώ ακριβώς στο τέλος της αμμουδιάς προς την στεριά υπάρχουν πανύψηλα, καταπράσινα πεύκα – σχεδόν σε όλο το μήκος! Τα νερά είναι πεντακάθαρα και καταγάλανα, ενώ καθώς η παραλία είναι ανοιχτή προς το πέλαγος, είναι ιδανική για κολύμπι. Το ομώνυμο παραθαλάσσιο χωριό είναι ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά θέρετρα του νησιού, με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και πλήθος εστιατορίων και καφετεριών. Έτσι, η παραλία της Σκάλας είναι πολυσύχναστη, καθώς την προτιμούν οι επισκέπτες που μένουν εδώ, αν και το μεγάλο μήκος της δεν δίνει ποτέ την αίσθηση του συνωστισμού.

Άι Χέλης

ai-xelis-1

Αν είστε από εκείνους που λατρεύουν τα θαλάσσια σπορ, τότε δεν νοείται να μην περάσετε και από τον Άι Χέλη. Είναι οργανωμένη παραλία στα νότια της Κεφαλονιάς, κοντά στο χωριό Σβορωνάτα της Λειβαθούς, αμμώδης, μεγάλη σε έκταση και διαθέτει για τους επισκέπτες πλήθος από ομπρέλες και ξαπλώστρες. Η άμμος έχει το χαρακτηριστικό γκριζωπό χρώμα, ενώ τα νερά της είναι ρηχά, πεντακάθαρα και καταγάλανα. Ο Άι Χέλης είναι κατάλληλος και για μικρά παιδιά, καθώς τα ρηχά νερά του είναι συνήθως ήρεμα, ενώ και η κοντινή απόσταση από τα Σβορωνάτα, αλλά ακόμα και το Αργοστόλι (περίπου 10 χιλιόμετρα) τον κάνουν ιδανικό προορισμό. Στην παραλία θα βρείτε ακόμα ένα beachbar που θα σας προσφέρει από καφέ και σνακ, μέχρι ποτό αργότερα, ενώ διοργανώνονται και beach party συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η πρόσβαση στον Άι Χέλη είναι εύκολη, καθώς ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος φτάνει ως τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο πάρκινγκ πίσω από την παραλία.

Έμπλυση

emplisi-5

Είναι η πιο δημοφιλής παραλία της Ερίσου, ένας κόλπος με κλειστό σχήμα, κάτασπρα βότσαλα και γαλαζοπράσινα νερά, καταπράσινα δέντρα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, ένα τοπίο μαγευτικό… Αν και η παραλία είναι βοτσαλωτή, ο βυθός της είναι αμμώδης και χαρίζει στα νερά ένα γαλαζοπράσινο χρώμα, που αντικατοπτρίζει την φύση γύρω. Βράχια με επίπεδη σχεδόν επιφάνεια, που μοιάζουν με λίθινες πλάκες βρίσκονται στα πλάγια της και σας δίνουν τη δυνατότητα να απλώσετε και εκεί την πετσέτα και τα πράγματα σας και να απολαύσετε την ηλιοθεραπεία σας. Πάνω στην παραλία λειτουργεί καντίνα που προσφέρει τα απαραίτητα, ενώ κοντά στην Έμπλυση θα βρείτε ταβέρνες και εστιατόρια με παραδοσιακή κεφαλονίτικη κουζίνα – μην παραλείψετε να δοκιμάσετε κεφαλονίτικη κρεατόπιτα μετά τις βουτιές! Κατά τα άλλα, η παραλία είναι ανοργάνωτη, δεν διατίθενται ομπρέλες και ξαπλώστρες και θα πρέπει να φροντίσετε μόνοι σας για ό,τι χρειαστείτε. Απέχει από το χωριό Γερμενάτα ένα χιλιόμετρο και από το Φισκάρδο μόλις ενάμιση.

Φώκι

foki-2

Σε πολύ μικρή απόσταση από το Φισκάρδο της Κεφαλονιάς, έτσι που την προσεγγίζει κανείς ακόμα και με τα πόδια, το Φώκι θεωρείται μία από τις ομορφότερες παραλίες της Ερίσου. Ο κατάφυτος από κυπαρίσσια και ελιές μικρός κολπίσκος προσφέρει προστασία από ανέμους και κύματα, ενώ σε συνδυασμό με τα αρκετά ρηχά νερά αποτελεί ιδανική επιλογή για οικογένειες με μικρά παιδιά. Το ιδανικότερο σημείο για βουτιές και ηλιοθεραπεία είναι το δεξί μέρος του κόλπου, όπου βρίσκεται ένα μονοπάτι που οδηγεί σε διαδοχικούς επίπεδους βράχους. Η παραλία πήρε το όνομα Φώκι από τις φώκιες Μονάχους-Μονάχους (Monachus-Monachus), που συχνά επιλέγουν τα γαλαζοπράσινα νερά του κόλπου για μια σύντομη «επίσκεψη».

Λέπεδα

lepeda-1

Απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από το Ληξούρι και είναι μια από τις δημοφιλέστερες παραλίες της Παλικής. Είναι αμμώδης, με την χαρακτηριστική κόκκινη άμμο που συναντάμε και στο Ξι. Τα νερά της είναι ρηχά και καταγάλανα, ιδανικά για παιχνίδι για τα μικρά παιδιά και για κολύμπι για τους μεγαλύτερους επισκέπτες της. Ένας μεγάλος βράχος που μπαίνει μέσα στη θάλασσα είναι το σήμα κατατεθέν της παραλίας, ενώ θα βρείτε ομπρέλες και ξαπλώστρες, αν και σε σχετικά περιορισμένο αριθμό. Τα τελευταία χρόνια στα Λέπεδα διοργανώνονται τουρνουά beachvolley για τους νέους της περιοχής, αλλά και μεγάλα beachparty με σπουδαίους Κεφαλονίτες D-J.

Άγιος Θωμάς

agios-thomas-1

Είναι η παραλία του πανέμορφου χωριού Καραβάδος, στη Λειβαθώ, στα νότια της Κεφαλονιάς. Φτάνει κανείς ως εκεί με αυτοκίνητο, αλλά και με τα πόδια από το χωριό. Πήρε το όνομά της από το ομώνυμο εκκλησάκι, που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου, και το οποίο επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε. Λίγο πριν την παραλία, πανύψηλα πλατάνια και μια βρύση με τρεχούμενο νερό θα σας δροσίσουν στην μικρή πλατεία. Πρόκειται ουσιαστικά για δυο γειτονικές αμμουδιές: η πρώτη, η μικρότερη, βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ταβέρνα, εκεί που καταλήγει ο δρόμος. Η δεύτερη παραλία του Αγίου Θωμά βρίσκεται μετά τα βράχια, στην άκρη της πρώτης, και μπορείτε να την προσεγγίσετε εύκολα περπατώντας. Οι γεωλογικοί σχηματισμοί που «στολίζουν» την ακτή του Αγίου Θωμά, οι μεγάλοι λάκκοι με θαλασσινό νερό, που το καλοκαίρι λειτουργούν σαν «τζακούζι», και ο βράχος που κυριαρχεί στο τοπίο και λέγεται Γερονητσιά συνθέτουν ένα εντυπωσιακό τοπίο.

Λουρδάς

Είναι η παραλία του χωριού Λουρδάτα, στα νότια της Κεφαλονιάς. Είναι μεγάλη σε μήκος, έχει γαλάζια, πεντακάθαρα νερά και ψιλή άμμο, στο μεγαλύτερο μέρος της, αν και για όσους το προτιμούν, υπάρχουν και τμήματα με μικρό άσπρο βότσαλο. Οργανωμένη πλήρως, διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ, καθώς βρίσκεται ακριβώς μπροστά στον παραλιακό δρόμο του χωριού, με τις καφετέριες και τις ταβέρνες, είναι βέβαιο πως δεν θα σας λείψει τίποτα, ενώ απολαμβάνεται εκεί το μπάνιο σας, τον ήλιο και τη θάλασσα. Πολύ συχνά διοργανώνονται beach party από τη νεολαία της περιοχής, όπου όλοι ξεφαντώνουν μέχρι το πρωί.

https://blog.terrabook.com




00 inkefalonia general ad 300X250