Διονύσης Φωκάς: ‘’Ο Κεφαλονίτης Κωνσταντίνος Γεράκης τιμάται με μεγαλοπρέπεια στην Ταϊλάνδη – Έχει μείνει στην ιστορία για την προσφορά του’’ (Inkefalonia 89,2)

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2024 09:26

Διονύσης Φωκάς: ‘’Ο Κεφαλονίτης Κωνσταντίνος Γεράκης τιμάται με μεγαλοπρέπεια στην Ταϊλάνδη – Έχει μείνει στην ιστορία για την προσφορά του’’ (Inkefalonia 89,2)

Συνέντευξη στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Inkefalonia 89,2 

Στον ραδιοφωνικό σταθμό Inkefalonia 89,2 στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» με τον δημοσιογράφο Γιώργο Χαλαβαζή, μίλησε ο σύμβουλος Δημάρχου Αργοστολίου σε θέματα πολιτισμού Διονύσης Φωκάς, ο οποίος εκπροσώπησε στην Ταιλάνδη τον Δήμο Αργοστολίου, στις εκδηλώσεις τιμής για τον Κεφαλονίτη  Κωνσταντίνο Γεράκη.

Ο κ. Φωκάς εξηγεί την εμπειρία που είχε στην Ταϊλάνδη: ‘’Ο Δήμος Αργοστολίου συμμετείχε στις εκδηλώσεις του ετήσιου φεστιβάλ για τον βασιλιά Ναράι τον Μέγα, όπου τιμάται και ο Κεφαλονίτης Κωνσταντίνος Γεράκης. Στην πόλη του Λόμπουρι έζησε ο Κωνσταντίνος Γεράκης πρωτοσύμβουλος του βασιλιά Ναράι, υπουργός εμπορίου και εξωτερικών μέχρι το έτος 1688. Ο Γεράκης είναι πολύ γνωστός στην Ταϊλάνδη και στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας με το όνομα ChaoPhrayaWichayen και Constantine Phaulkon. Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι πως παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 336 χρόνια από τον θάνατό του, τιμάται μέχρι σήμερα. Ο Κωνσταντίνος Γεράκης έχει μείνει στην ιστορία του Σιάμ (σημερινή Ταϊλάνδη) για την προσφορά του στο εμπόριο και την εξωτερική πολιτική της χώρας. Στο Λόπμπουρι υπάρχουν τα ερείπια της κατοικίας του, δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να την επισκεφθούν, να αποτίσουν φόρο τιμής και να αποθέσουν λουλούδια. Στο μουσείο του Λόπμπουρι εκτίθενται αντικείμενα από την εκκλησία και την οικία του Κωνσταντίνου Γεράκη’’ τονίζει.

Παράλληλα, ο κ. Φωκάς επισκέφθηκε στην Μπανγκόκ, μετά από πρόσκληση του επίκουρου καθηγητή, αντιπρύτανη της πολιτικής και του πολιτισμού της σχολής Ανθρωπιστικών επιστημών, λέκτορα του τμήματος της Νεοελληνικής γλώσσας κ. Kumpanat Buala Prayoonrattana wong, το τμήμα εκμάθησης Ελληνικής γλώσσας στο πανεπιστήμιο Ramkhamhaeng, το οποίο είναι το μεγαλύτερο της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης. Εκεί συναντήθηκε με την κοσμήτορα της σχολής Ανθρωπιστικών επιστημών επίκουρη καθηγήτρια κα. Tippa u-saSriprert και την καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας Δρ. Thissana Weerakietsoontorn η οποία μελετάει την ζωή του Κωνσταντίνου Γεράκη.

Ο κ. Φωκάς επισκέφθηκε και το Δημαρχείο της πόλης Λόπμπουρι, ενώ από το τμήμα πολιτισμού της περιφέρειας τους, εκφράστηκε ενδιαφέρον για την οικοδόμηση σχέσεων μεταξύ του Λόπμπουρι και του Αργοστολίου, την προώθηση και ανάπτυξη πολιτιστικής συνεργασίας, βασισμένη ιδιαίτερα στην ιστορία του Κωνσταντίνου Γεράκη, του οποίου η γενέτειρα είναι το νησί της Κεφαλονιάς.

Ο κ. Φωκάς, είναι και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ριφόρτσο και απόψε στην αίθουσα της Φιλαρμονικής Σχολής Κεφαλονιάς στις 8.30 μ.μ., η θεατρική του ομάδα θα παρουσιάσει το θεατρικό δρώμενο «Ο Κεφαλονίτικος σατιρικός γάμος».

Όπως τονίζει ο κ. Φωκάς: ‘’Πρόκειται για ένα δρώμενο που στηρίζεται στην Κεφαλονίτικη λαογραφία και θα σας κεράσει γέλιο και σάτιρα’’.

Στην εκδήλωση συμμετέχει και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αετός» Καμιναράτων.

Παρακάτω ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη 

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-712740003?si=d8e483b5869b44708eea0a0498265a9a&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250