Φεστιβάλ τεχνών δράσεις - 30 χρόνια λειτουργίας του θεάτρου ΚΕΦΑΛΟΣ (πρόγραμμα εκδηλώσεων)

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2023 15:08

Φεστιβάλ τεχνών δράσεις - 30 χρόνια λειτουργίας του θεάτρου ΚΕΦΑΛΟΣ (πρόγραμμα εκδηλώσεων)

Συμπληρώνουμε 10 χρόνια που σχεδόν ανελλιπώς επισκεπτόμαστε το όμορφο νησί της Κεφαλλονιάς , όλες τις εποχές του χρόνου. Και παρουσιάζουμε παραστάσεις, συναυλίες, ντοκιμαντέρ, εκθέσεις, συζητήσεις. Για ότι αφορά τέχνες και τεχνικές, η Κεφαλλονιά πάντα θα αποτελεί επιλογή μας και ας γίνονται οι συνθήκες όλο και πιο δύσκολες για κάτι τέτοιο, συνθήκες που αφορούν οικονομικά μεγέθη δύσβαχτα για την οποιαδήποτε ιδιωτική πρωτοβουλία και αφορούν κατά κύριο λόγο τις μετακινήσεις προς και από το νησί και τις διαμονές σ αυτό. Και όχι μόνο! Ακόμα και έτσι όμως και το φετινό καλοκαίρι εμείς βρεθήκαμε στο νησί, με μια πολυπρόσωπη παράσταση τη «12η Νύχτα» του Σαίξπηρ, εκτιμώντας την ιδιαιτερότητα των νησιώτικων προορισμών στο ισοζύγιο εξόδων –εσόδων.

Τον Ιανουάριο του 2024, επανερχόμαστε πιστοί στο ραντεβού μας και τους πιο «άνυδρους» πολιτιστικά για την Ελληνική Περιφέρεια, μήνες! Επανερχόμαστε στον γενέθλιο μήνα και χρόνο, του ιστορικού θέατρου του Αργοστολίου «Κέφαλος» , το οποίο την 14η Ιανουαρίου 1994 , άνοιξε τις πόρτες του, πλήρες πολυτελές και σύγχρονο. Επανερχόμαστε λοιπόν, 30 χρόνια μετά, με μια σημαντική πρόταση, τη δημιουργία ενός ξεχωριστού καλλιτεχνικού φεστιβάλ, που σε πρώτη φάση θα καλύψει τη πόλη του Αργοστολίου , η φιλοδοξία μας όμως είναι αυτό να μπορέσει, προϊόντος του χρόνου να ριζώσει και να επεκταθεί σε όλο το νησί της Κεφαλλονιάς.

Συγκεκριμένα λοιπόν το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής:

Πρόγραμμα Φεστιβάλ
Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024 , ώρα 21.00
Θεατρική παράσταση «ΚΩΣΤΑΛΕΞΙ»

Με οξυδερκή σκηνοθετική ματιά και νέο υλικό που εμπλουτίζει τη δραματουργία της παράστασης, η Άλκηστις Νικολαΐδη, η Ζωγραφιά Μεντεσίδου και ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης παρουσιάζουν την πραγματική ιστορία μιας γυναίκας που οι ίδιοι οι γονείς της κράτησαν σε εγκλεισμό για σχεδόν τρεις δεκαετίες σε ένα χωριό της Στερεάς Ελλάδας. Μια ιστορία που συγκλόνισε το πανελλήνιο και αποτέλεσε την έμπνευση, 45 χρόνια μετά, για μία παράσταση που συζητήθηκε όσο λίγες από το πρώτο της ανέβασμα στο θέατρο Θησείον στην Αθήνα μέχρι σήμερα που συνεχίζει να παίζεται με εξαιρετική επιτυχία
Tιμές εισιτηρίων : 15 Ευρώ Γενική Είσοδος – 13 Ευρώ Μειωμένο (Άνεργων- Φοιτητών Αμέα)

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024, ώρα 21.00
«ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΘΑΝΟ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΙΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΡΕΒΑΝΣ»

Ο Θάνος Μικρούτσικος είναι διαχρονικός. Το έργο του μιλάει με τον ίδιο έντονο τρόπο από γενιά σε γενιά και την σημαδεύει σε βαθμό που κάποιος μπορεί να το αναγάγει και σε κάτι μαγικό. Έχοντας μαθητεύσει δίπλα του από το 2006 ως το τέλος, η Ρίτα Αντωνοπούλου αποφασίζει για πρώτη φορά να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο αφιέρωμα στον αξέχαστο δημιουργό χωρίς τον ίδιο επί σκηνής. Όπως λέει η ίδια ο ένας λόγος είναι ότι τώρα νιώθει έτοιμη να το κάνει και ο δεύτερος η μουσική σύμπραξη με τους εξαιρετικούς Ρεβάνς. Με τεράστια αγάπη στο έργο του εδώ και χρόνια, οι Ρεβάνς δίνουν το δικό τους στίγμα σε εμβληματικά τραγούδια κι η συνεργασία με τη Ρίτα Αντωνοπούλου δημιουργεί ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα που επιχειρεί και έχει σαν στόχο να νιώσουμε όλοι ξανά τον Θάνο κοντά μας όπως τότε.
Tιμές εισιτηρίων : 18 Ευρώ Γενική Είσοδος – 15 Ευρώ Μειωμένο (Άνεργων- Φοιτητών Αμέα)

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024, ώρα 11.30, ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
«Ο ΤΡΟΜΑΡΑΣ»

Το Kids Theater – Αθανασία Καλογιάννη παρουσιάζει το έργο του Γεωργίου Βιζυηνού «ο Τρομάρας» σε μία διασκευή με στοιχεία θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού. Οι ηθοποιοί με κεντρικό πρόσωπο τον αφηγητή παρακινούν τα παιδιά να ενταχθούν στην εξιστόρηση του έργου και να συμμετέχουν στα θεατρικά δρώμενα καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής.
Χαρακτηριστικά της παράστασης:

  • Ενεργή συμμετοχή των παιδιών καθ’ όλη την διάρκεια της παράστασης
    • Θεατρικό παιχνίδι
    • Ζωντανή μουσική
    • Γνωριμία με ένα έργο της κλασικής ελληνικής λογοτεχνίας
    • Επεξεργασία θεμάτων που αφορούν την διαχείριση των συναισθημάτων

Το έργο αφηγείται την ιστορία ενός μικρού παιδιού, του Θανάση, που μετά από μία φάρσα παιδιών της γειτονιάς του, τρομάζει και αποκτά το παρατσούκλι «Τρομάρας». Όλοι θεωρούν τον «Τρομάρα» ένα αδύναμο παιδί και το υποτιμούν, αλλά μέσα από μία σειρά περιπετειών και αστείων παρεξηγήσεων, ο Θανάσης ξεπερνά τον φόβο του και τους εντυπωσιάζει όλους με την εξυπνάδα του, που αντισταθμίζει την όποια φυσική αδυναμία. Τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με την έννοια του εκφοβισμού και μέσα από την ιστορία συνειδητοποιούν ότι οι κρυφές ικανότητες που έχει ο καθένας μας μπορούν να μας βοηθήσουν να πετύχουμε τους στόχους που θα βάλουμε στη ζωή μας.
Tιμές εισιτηρίων : 10 Ευρώ Ενηλίκων – 8 Ευρώ Παιδικό

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024, ώρα 15.00
«ΘΕΑΤΡΙΚΌ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΚΗ ΧΡΥΣΙΚΑΚΟ»

Με εισηγητή τον ηθοποιό Τάκη Χρυσικάκο και θέμα «προσέγγιση στο αφηγηματικό θέατρο» Το «Αφηγηματικό Θέατρο» είναι ένα είδος θεάτρου με μια ιδιαίτερη επικοινωνιακή δυναμική. Ο αφηγητής/ηθοποιός χρησιμοποιεί το λόγο σαν το βασικό του εκφραστικό εργαλείο. Μαθαίνει να αφουγκράζεται και να μεταφέρει τις δονήσεις και τα σχήματα του λόγου μέσα από το σώμα του κάνοντας την παρουσία του ζωντανή και σημαίνουσα. Πρόκειται αναμφίβολα για μια διαφορετική θεατρική γλώσσα. Για ένα θέατρο χωρίς φόρμα. Κύριος άξονας κείμενα λογοτεχνικά, χρονογραφήματα, ψυχογραφικά, ιστορίες από τη λαογραφία κ.λ.π.
Το σεμινάριο απευθύνεται κύρια σε ενήλικες που έχουν ασχοληθεί με το θέατρο και τις τεχνικές του.

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024, ώρα 20.00
ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΚΑΤΑ ΜΑΡΚΟΝ»

Ένας θεατρικός μονόλογος, μια ξεχωριστή μουσικο-θεατρική παράσταση, που ερευνά και προβάλλει την ιστορία αλλά και τις συνθήκες που γέννησαν το ρεμπέτικο, το ύφος και το ήθος του. «Τα Κατά Μάρκον» θα μας μεταφέρει τη συνάντηση δύο κορυφαίων ρεμπετών, του Μάρκου Βαμβακάρη και του Μιχάλη Γενίτσαρη σε μία από κοινού αφήγησή τους. Μια Ρεμπέτικη Λειτουργία ερευνά και προβάλει τις ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες που γέννησαν την παράδοση του Ρεμπέτικου και προσδιόρισαν το ύφος και το ήθος του. Αφετηρία αποτελούν οι δραματοποιημένες αφηγήσεις δύο από τους κορυφαίους ρεμπέτες, του Μάρκου Βαμβακάρη και του Μιχάλη Γενίτσαρη, από τις αρχές του 20ου αιώνα έως τη δεκαετία του ’60, καθώς και άλλα αντιπροσωπευτικά κείμενα της περιόδου. Μέσα από τις μνήμες, τις διηγήσεις και τα τραγούδια τους, ξεκινάμε από την παλιά Σύρα του Μάρκου, για να καταλήξουμε στον Πειραιά της εποχής του Μεσοπολέμου, όπου η σμυρναίικη σχολή παραχωρεί τη θέση της στο πειραιώτικο ρεμπέτικο. Σε μια εποχή κρίσιμη και μεταβατική, με τους πρόσφυγες και τους εργάτες του λιμανιού να εξωθούνται στο περιθώριο, παρακολουθούμε τη μύησή τους στον κόσμο της «πιάτσας» και τη γεμάτη πάθος κι ένταση ζωή του ρεμπέτη, με την ιδιαίτερη ιδεολογία, τις αξίες και τα σύμβολά της. Τις αφηγήσεις των δύο κορυφαίων ρεμπετών ζωντανεύει επί σκηνής ο εξαιρετικός Τάκης Χρυσικάκος, που έχει και τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης. Την ιστορική-μουσικολογική έρευνα, τα κείμενα και τη μουσική επιμέλεια υπογράφει ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος παρουσιάζει στους θεατές τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διαμόρφωσαν το κλασικό Ρεμπέτικο ως ταυτότητα και μνήμη του ελληνικού μουσικού πολιτισμού αλλά και ως μέρος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (με απόφαση της Ουνέσκο το 2017). Οι προβολές της παράστασης προέρχονται (ευγενική παραχώρηση) από πίνακες του Χρήστου Μποκόρου. Ερμηνεύει συγκλονιστικά ο Τάκης Χρυσικάκος με τον μουσικό Αν.Μπίτσιο επί σκηνής.

Tιμές εισιτηρίων: 15 Ευρώ Γενική Είσοδος – 13 Ευρώ Μειωμένο (Άνεργων- Φοιτητών Αμέα)

Όπως αντιλαμβάνεστε πρόκειται για μια πολύ αξιόλογη καλλιτεχνική προσέγγιση σε μια σειρά παραστατικές τέχνες, προσέγγιση ανάλογη με την διαχρονικά ιδιαίτερη πολιτιστική και αισθητική ταυτότητα των κατοίκων της Κεφαλλονιάς και χωρίς αυτό, σε καμία περίπτωση, να αποτελεί διελκυστίνδα με τους αξιολογότατους πολιτιστικούς φορείς του νησιού.

Προπώληση εισιτηρίων: Στο ταμείο του Θεάτρου & στο more.com by viva
Πληροφορίες- κρατήσεις: 2310-842509 – 6936915422


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250