Ανοιχτή επιστολή του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Φιλαρμονικής Σχολής Κεφαλονιάς

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 02 Σεπτεμβρίου 2023 09:11

Ανοιχτή επιστολή του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Φιλαρμονικής Σχολής Κεφαλονιάς

Ανοικτή επιστολή του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Φιλαρμονικής Σχολής Κεφαλληνίας

Προς το Φιλόμουσο, φιλότεχνο & φιλοπρόοδο κοινό της Κεφαλλονιάς,

Η  Φιλαρμονική  Σχολή  Κεφαλληνίας  είναι  από  τα πλέον  ιστορικά μουσικά ιδρύματα της Ελλάδας, με μακρά καλλιτεχνική και ακαδημαϊκή παράδοση, ισχυρή πολιτιστική παρουσία και κοινωνικό έρεισμα. Εξάλλου, γενικότερα η σχέση της Κεφαλλονιάς με την μουσική είναι βαθιά και αποτελεί κάτι περισσότερο από παράδοση. Όραμα όλων είναι η διατήρηση αυτής της κληρονομίας και η αξιοποίησή της με προοπτική στο μέλλον.

Η  Φιλαρμονική  Σχολή  Κεφαλληνίας  προσφέρει  ολοκληρωμένη  μουσική  εκπαίδευση.  Το Ωδείο “Ρόκκος Βεργωτής” της ΦΣΚ παρέχει διδασκαλία μουσικών οργάνων (πιάνο, βιολί, κιθάρα, φλάουτο, κρουστά & χάλκινα της Φιλαρμονικής Μπάντας) καθώς και τη μελέτη όλων τα προβλεπόμενων Θεωρητικών Μαθημάτων. Ως αναγνωρισμένο Ωδείο από το Υπουργείο Πολιτισμού τηρεί όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες σε ότι αφορά στο διδακτικό πρόγραμμα, στις εξετάσεις και στους τίτλους σπουδών. Σε συνδυασμό με την λειτουργία της Φιλαρμονικής Μπάντας, τις συναυλίες και τις λοιπές πολιτιστικές δράσεις κάθε σπουδαστής εντάσσεται σε ένα πλήρες μουσικό περιβάλλον που εγγυάται άρτια κατάρτιση και αισθητική καλλιέργεια. Σε αυτό συμβάλει η εξαιρετικής ποιότητας συλλογή μουσικών οργάνων που είναι στη διάθεση μαθητών και διδασκόντων. Στόχος μας να συσταθεί σύντομα και Μουσική Βιβλιοθήκη προς χρήση όλων.

Λειτουργεί,  επίσης,  πρωτοποριακό  τμήμα  Μουσικής  Προπαιδείας  που  απευθύνεται  σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Είναι πλήρως εξοπλισμένο με ειδικά μουσικά όργανα, ηχοπαραραγωγά στοιχεία και εκπαιδευτικό υλικό. Η Μουσική Προπαιδεία αποτελεί διεθνώς τον καλύτερο τρόπο γνωριμίας των παιδιών με την μουσική προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την μουσική στην πράξη μέσα από το παιχνίδι και την φαντασία.

Η ΦΣΚ αναλαμβάνει να προτείνει και να κατευθύνει κάθε παιδί που αγαπάει τη μουσική ώστε να επιλέξει το όργανο που του ταιριάζει. Προσωπικά είμαι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για να δώσω συμβουλές.

Το διδακτικό προσωπικό είναι εξαιρετικά καταρτισμένο, έμπειρο και πρόθυμο να ενσκήψει με ενδιαφέρον και ευαισθησία σε κάθε παιδί προκειμένου να το υποστηρίξει και να το καθοδηγήσει, να βοηθήσει ώστε να ανακαλύψει τον κόσμο της μουσικής και να αναδείξει τις ικανότητές του.

Το νέο ακαδημαϊκό έτος 2023  – 2024 θα είναι για εμένα το δεύτερο ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΦΣΚ. Είναι τιμή μου και εκφράζω θερμές ευχαριστίες προς το Διοικητικό Συμβούλιο για την εμπιστοσύνη. Η προηγούμενη χρονιά ήταν ιδιαίτερα παραγωγική. Με την συνεργασία όλων, σπουδαστών, διδασκόντων, γονέων και κηδεμόνων, μελών της Μπάντας, Διοικητικού Συμβουλίου και μελών της Φιλαρμονικής πέτυχαμε ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα που μας γεμίζει αισιοδοξία.

Προσκαλώ όλους όσοι επιθυμούν να μελετήσουν ένα μουσικό όργανο ή να ενταχθούν στην Φιλαρμονική Μπάντα, όλοι όσοι αγαπούν τη μουσική και θέλουν να παρακολουθήσουν κάποια από τις εκδηλώσεις μας να μην διστάσουν να έρθουν κοντά μας ώστε να διευρυνθεί η μεγάλη μας μουσική οικογένεια.

Φίλιππος Τσαλαχούρης

Καλλιτεχνικός   Διευθυντής   της   Φιλαρμονικής   Σχολής   Κεφαλληνίας,   Διευθυντής   των Μουσικών   Σχολών   του   Ωδείου   Αθηνών,   μέλος   της   Ιονικής   Ακαδημίας,   Συνθέτης, βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών.




00 inkefalonia general ad 300X250