Κωνσταντίνα Κρατημένου – Μαρίνα Γκόντα: ‘’Aφιερωμένη στις γυναίκες που υπέφεραν και βασανίστηκαν, η έκθεση στον υπέροχο Θαλασσόμυλο - Η ζωγραφική είναι ψυχοθεραπεία’’

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 01 Αυγούστου 2023 09:40

Κωνσταντίνα Κρατημένου – Μαρίνα Γκόντα: ‘’Aφιερωμένη στις γυναίκες που υπέφεραν και βασανίστηκαν, η έκθεση στον υπέροχο Θαλασσόμυλο - Η ζωγραφική είναι ψυχοθεραπεία’’

Συνέντευξη στον Inkefalonia Radio 89,2 

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τούς δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησαν η Εικαστικός Κωνσταντίνα Κρατημένου και η Φιλόλογος-Ιστορικός Τέχνης -Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Σορβόννης Μαρίνα Γκόντα, για την ατομική έκθεση της κ. Κρατημένου «ΛΟΥΛΑΝΑ-ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ» που άνοιξε τις θύρες της 31 Ιουλίου στον χώρο τέχνης του Θαλασσόμυλου στο Αργοστόλι.

Η κ. Κρατημένου έδωσε το στίγμα της έκθεσης λιτά και κατανοητά: «Είναι μία θεματική έκθεση αφιερωμένη κατά της βίας των γυναικών. Εμπεριέχει τον αγώνα των γυναικών για απελευθέρωση και ισότητα. Είναι μία έκθεση αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες που υπέφεραν , που βασανίστηκαν και περισσότερο στις γυναικοκτονίες των τελευταίων χρόνων.

Την έκθεση ήθελα να την παρουσιάσω στην Αθήνα , όμως έχοντας μεγάλη αγάπη για τα Ιόνια Νησιά, αποφασίσαμε με την Ιστορικό Τέχνης κ. Γκόντα που είναι μέντορας μου, να την παρουσιάσουμε στο Αργοστόλι και ευχαριστούμε πάρα πολύ τον Δήμαρχο Αργοστολίου που μας έδωσε τον Θαλασσόμυλο, έναν υπέροχο χώρο».

Η κ Κρατημένου κατάγεται , ζει και δραστηριοποιείται στη Τρίπολη και έχει χαρακτηρίσει τον εαυτό της «ανορθόδοξο» ζωγράφο , γιατί την οδηγεί το συναίσθημα στα έργα της και το αρχικό σχέδιο πολλάκις καταλήγει στο τελικό στάδιο σε κάτι άλλο. Η ζωγραφική για την ίδια αποτελεί ψυχοθεραπεία και ίαση. Η πρώτη έκθεση της στα Ιόνια Νησιά γίνεται στο Αργοστόλι και την θεωρεί έκθεση ορόσημο για τα νησιά της καρδιάς της.

«Λουλάνα-Χρωματικές Γυναίκες- Αφρική», ήταν η αρχική σύλληψη της σειράς, γιατί οι γυναίκες της Αφρικής δεν έχουν δικαιώματα. Στην συνέχεια η γυναίκα κυριάρχησε του χώρου και διευρύνθηκε. Λουλάνα σημαίνει το αστέρι καθοδήγησης και δεν επιλέχθηκε τυχαία, γιατί οι γυναίκες με την βάσανο τους καθοδηγούν και αγωνίζονται να σπάσουν τα δεσμά τους στην έκθεση της κ. Κρατημένου.

Η Ιστορικός Τέχνης -Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Σορβόννης κ. Γκόντα, συνοδοιπόρος και επιμελήτρια της έκθεσης , δίνει περισσότερα στοιχεία για την επιλογή της Κεφαλονιάς και το εύρος της καλλιτέχνιδας: «Πρίν έναν μήνα είχα κάνει ένα φόρουμ στην κάτω Σικελία για την Μάνια Γκρέτσια (Magna Grecia) και στο τιμ των εικαστικών ήταν η Κεφαλονίτισσα Ευαγγελία Παπαναστασάτου, η οποία ήταν ο συνδετικός κρίκος για να βρεθούμε στο Αργοστόλι. Πιστεύω ότι η έκθεση αυτή θα είναι η απαρχή μιας συνεργασίας που θα ακολουθήσει διαχρονικά για τα Ιόνια Νησιά με την Μάνια Γκρέτσια και διαπίστωσα ότι υπάρχουν ήδη δεσμοί της κάτω Σικελίας με την Κεφαλονιά.

Το καλλιτεχνικό γέννημα με την κ. Κρατημένου δεν ξεπερνά τα δύο χρόνια, αλλά όταν είδα κάποιους πρώτους πίνακες στην ενότητα με εντυπωσίασε ως γνώστη της τέχνης. Η Κωνσταντίνα έχει δώσει το δικό της στίγμα στην τέχνη και ειδικά με αυτή την ενότητα είναι πραγματικά μοναδική. Της κ. Κρατημένου έχει βραβευθεί έργο της με τίτλο ‘’Πλακούντας’’ στις ΗΠΑ σε ένα μεγάλο ιατρικό συνέδριο στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια. Το έργο της βρίσκεται στο Κολούμπια και εμείς εδώ έχουμε μία φωτογραφία του πίνακα , γιατί πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό μια Ελληνίδα ζωγράφος να βραβευτεί σε ένα τόσο σημαντικό συνέδριο, σε ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα.

Η κ. Κρατημένου στην έκθεση αυτή καταγίνεται με την γυναίκα και τον αγώνα της για ισότητα, πιστεύω ότι οι Επτανήσιοι είναι πιο προχωρημένοι στο θέμα αυτό από τους υπόλοιπους Έλληνες . Είμαστε οι πρώτοι που μπαίνουμε σ αυτό τον χώρο μετά την ανακαίνιση του , έχουμε και την υποστήριξη του Πάρι Κατσίβελου Ηθοποιού –Καθηγητή Ανωτέρων Σχολών Δραματικής Τέχνης – Θεατρικών Εργαστηρίων και Δημοσιογραφίας , ο οποίος θα είναι εδώ 8 Αυγούστου και θα παρουσιάσει ένα ποίημα αφιερωμένο στις γυναίκες και στην κ. Κρατημένου και ένα δρώμενο που θα έχουν την τιμή όσοι παραβρεθούν να το δούν».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 9 Αυγούστου με ώρες λειτουργίας από 11:00π.μ έως 14:00μ.μ. και από τις 18:00 έως τις 22:00 καθημερινά και Το Σαββατοκύριακο από 12:00 έως 22:00.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-892-31-7-2023?si=16aaf52e52cf4b10a2acbd16de80ef42&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250