Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων: ''Η οδύσσεια των μαθητών συνεχίζεται''

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2023 14:02

Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων: ''Η οδύσσεια των μαθητών συνεχίζεται''

Ενώ τα σχολεία ετοιμάζονται να κλείσουν για τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές, για αρκετούς μαθητές δεν άνοιξαν καθόλου ενώ για εκατοντάδες άλλους και τις οικογένειές τους η μεταφορά από και προς το σχολείο είναι μια Οδύσσεια ταλαιπωρίας.

Η πρόσφατη διαμαρτυρία γονέων από τις Κοινότητες Γιαννάδων- Κανακάδων-Μάρμαρο και Λιβάδι Ρόπα στην Κέρκυρα ανέδειξε ακόμα μια πλευρά του προβλήματος.

Πενήντα (50) και πλέον μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου από μια περιοχή μόλις 20 km, από την πόλη της Κέρκυρας, αναγκάζονται να ξυπνάνε πριν τις 6 το πρωί και να παραμένουν στα λεωφορεία πάνω από 4 ώρες κάθε μέρα μέχρι να μπουν στις τάξεις τους.

Εκτός λοιπόν από τα «άγονα» δρομολόγια, οι μαθητές γίνονται θύματα του ιδιωτικοποιημένου ΚΤΕΛ και της επιλογής ή κατάργησης των δρομολογίων στη λογική κόστος-όφελος.

Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειάς μας, δεκάδες δρομολόγια βγαίνουν και ξαναβγαίνουν «άγονα» στους διαγωνισμούς που προκηρύσσονται, εκατοντάδες γονείς μαζί με τα παιδιά τους κινητοποιούνται φωνάζοντας «βάλτε Λεωφορεία να πάμε στα σχολεία».

Το δικαίωμα της μεταφοράς των μαθητών σκοντάφτει στις διαθέσεις και τις επιλογές των κάθε είδους ιδιοκτητών πούλμαν, λεωφορείων, ταξί κλπ, για το αν θα διαθέσουν τα μέσα μεταφοράς που έχουν, αν θα συμφωνήσουν στις προσφερόμενες τιμές και δεν θα κρίνουν ασύμφορα τα δρομολόγια, αν δεν παραιτηθούν και δεν αποσύρουν ξαφνικά τα μέσα μεταφοράς που έχουν κλπ.

Οι κυβερνήσεις διαχρονικά ενώ επιδεικνύουν επιλεκτική ανικανότητα να λύσουν ολοκληρωμένα το ζήτημα, επιλέγουν να διαθέτουν εκατομμύρια χωρίς αποτέλεσμα, (μόνο για την Π.Ε. Κέρκυρας για τα επόμενα 3 χρόνια θα διατεθούν 13 εκατομμύρια ευρώ). Την ίδια ώρα οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες καλούνται, εφαρμόζοντας το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, να σχεδιάσουν χιλιάδες δρομολόγια για τη μεταφορά μαθητών των Ειδικών, των Καλλιτεχνικών και των «Γενικών» Σχολείων

Οι Περιφερειακές Αρχές στο όνομα της Περιφερειακής Διακυβέρνησης από τη μια βάζουν πλάτη για να ξεφορτώνεται το κράτος αρμοδιότητες χωρίς να διεκδικούν πόρους και προσωπικό από την άλλη αποδέχονται την πολιτική των ΚΤΕΛ να κόβει και να ράβει τα δρομολόγια με βάση το συμφέρον του.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζουμε τα αιτήματα των Γονέων, Προέδρων και Φορέων των Κοινοτήτων Γιαννάδων, Μαρμάρου, Κανακάδων και Λιβάδι Ρόπα σχετικά με το σοβαρό πρόβλημα μεταφοράς που αντιμετωπίζουν οι μαθητές της περιοχής προς τα σχολεία τους.

  • Απαιτούμε η Περιφερειακή Αρχή, η οποία με βάση το νόμο εγκρίνει τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ, να παρέμβει άμεσα απαιτώντας από τη διοίκηση του ΚΤΕΛ να εξυπηρετήσει με τα αναγκαία δρομολόγια τους μαθητές των Κοινοτήτων Γιαννάδων-Κανακάδων-Μάρμαρο και Λιβάδι του Ρόπα στην Κέρκυρα.

Ταυτόχρονα τα προβλήματα και τα αδιέξοδα φέρνουν στο προσκήνιο την πρόταση για:

  • Απόκτηση από Δημόσιο Φορέα όλου του αναγκαίου στόλου οχημάτων και προσλήψεις οδηγών & συνοδών, ώστε έγκαιρα και ολοκληρωμένα να προγραμματίζονται και να πραγματοποιούνται όλα τα δρομολόγια, που χρειάζονται για την μεταφορά των μαθητών, που εντάσσονται στο «σύστημα» αυτό, χωρίς τον ασφυκτικό χιλιομετρικό περιορισμό, με ταυτόχρονη ένταξη και χρήση του στόλου αυτού σε υπόλοιπες ανάγκες και δράσεις μετακινήσεων (εκδρομές, επισκέψεις σε χώρους Πολιτισμού και Άθλησης, άλλα δρομολόγια κλπ).

Είναι η μοναδική λύση που μπορεί να αντιμετωπίσει, την σκόπιμη ή μη άρνηση των ιδιοκτητών των μέσων μεταφοράς στη σύναψη συμβάσεων, τους «άγονους» διαγωνισμούς, τους εκβιασμούς για αποκόμιση μεγαλύτερων κερδών, τις καθυστερήσεις, τις παραιτήσεις πολλών αναδόχων από δρομολόγια ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές κ.α. Για να μην στοιβάζονται οι μαθητές στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, να μην ταλαιπωρούνται από την κατάργηση και αναπροσαρμογή των δρομολογίων ανάλογα με τις διαθέσεις των κάθε είδους ιδιοκτητών πούλμαν, λεωφορείων, ταξί, ΚΤΕΛ κλπ.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τις Ομοσπονδίες Γονέων, με Ενώσεις και Συλλόγους Γονέων σε όλα τα νησιά μας, για να διεκδικήσουμε την πρόταση αυτή για απόκτηση από Δημόσιο Φορέα όλου του αναγκαίου στόλου οχημάτων και προσλήψεις μόνιμων οδηγών.

                                                                   17.12.2023