Ζάκυνθος: «Πνίγεται» στα λύματα και στα σκουπίδια το νησί - Ι. Αρβανιτάκη: «Ντρεπόμαστε να λέμε ότι είμαστε Ζακυνθινοί…»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2023 15:07

Ζάκυνθος: «Πνίγεται» στα λύματα και στα σκουπίδια το νησί - Ι. Αρβανιτάκη: «Ντρεπόμαστε να λέμε ότι είμαστε Ζακυνθινοί…»

Τους σοβαρούς προβληματισμούς της για τα αντανακλαστικά των αρχών, καθώς και την αγανάκτησή της για την κατάσταση που επικρατεί συνολικά στο νησί με τα σκουπίδια και τα λύματα εξέφρασε η πρόεδρος του συλλόγου «Καθαρά Νερά στη Ζάκυνθο» Ιωάννα Αρβανιτάκη.

Με αφορμή τις πρόσφατες εικόνες από τον υπερχειλισμένο βιολογικό, δήλωσε: «Ο βιολογικός είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες ιδιαίτερα το καλοκαίρι που ο πληθυσμός αυξάνεται. Ο Δήμαρχος όταν ανέλαβε υπήρχε ένα κονδύλι για την επέκταση του βιολογικού που πήγε χαμένο, δεν αξιοποιήθηκε. Σήμερα αμφιβάλλω αν θα μπορούσε να λύσει το θέμα. Θα έπρεπε να μιλάμε για καινούργιο βιολογικό, όπως και για καινούργιο αποχετευτικό που να καλύπτει όλο το νησί και όχι μόνο τμήματά του. Εάν αυτά δεν γίνουν, θα θρηνούμε τον παράδεισο που χάνουμε, γιατί η Ζάκυνθος είναι ένας παράδεισος που κάθε χρόνο υποβαθμίζεται. Τα λέω με πόνο ψυχής. Έψαχνα με τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου παραλία να τα πάω που να μην έχει λύματα. Πήγα σε τρεις διαφορετικές παραλίες για να βρω καθαρή θάλασσα να κολυμπήσω. Στον Σύλλογο μας έρχονται βροχή τα παράπονα. Ένας σχολιάζοντας το όνομα του Συλλόγου, μας έγραψε: «Λέγεστε Καθαρά Νερά στη Ζάκυνθο, αλλά καθαρά νερά δεν υπάρχουν». Προσφύγαμε στη δικαιοσύνη, έγιναν μηνύσεις και η δικαιοσύνη που θα μπορούσε να δώσει λύση είναι φοβερά δυσλειτουργική. Ακούσαμε τον Δήμαρχο την προηγούμενη Παρασκευή να λέει ότι έχει 70 μηνύσεις εναντίον του. Έδωσε την εντύπωση ότι το έλεγε σαν να νιώθει ήρωας για αυτό. Εγώ θα ντρεπόμουν… Οι 70 θα μπορούσαν να είναι 1.070 γιατί είναι πολλοί που τα βλέπουν και δεν πάνε να καταγγείλουν. Λυπάμαι επίσης που οι συμπολίτες μας δεν είναι ευαισθητοποιημένοι και ενεργοί όπως θα έπρεπε να είναι για να υπερασπίσουμε τα αυτονόητα».

Σχετικά με την κινητοποίηση για την καθαριότητα που έγινε πριν από λίγες μέρες είπε ότι δεν υπήρξε η συμμετοχή που όλοι περίμεναν. «Την προηγούμενη Παρασκευή έγινε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα σκουπίδια. Θα έπρεπε ο κόσμος να κατακλύσει την πλατεία. Πού είναι ο Ζακυνθινός να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του για αυτό που ζούμε και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία μας. Ασχολούνται με τον τουρισμό και είναι απασχολημένοι… Έχουν σκεφτεί ότι αυτή η κατάσταση θα σταματήσει να φέρνει πελάτες; Παντού σκουπίδια σκορπισμένα σε τράφους. Τι εικόνα είναι αυτή; Οι άνθρωποι που έρχονται από τις χώρες τους δεν είναι μαθημένοι να βλέπουν σκουπίδα. Φτάσαμε σε σημείο να ντρεπόμαστε να λέμε ότι είμαστε Ζακυνθινοί. Όσον αφορά το θέμα των απορριμμάτων η αλήθεια είναι ότι φέτος είχαμε ελπίδα επειδή πλησιάζουν οι εκλογές ότι θα είναι καλύτερη η εικόνα από την προσπάθεια που θα έκανε ο Δήμος και η Περιφέρεια. Σε λίγο θα διεκδικήσουν τη ψήφο μας. Είχαμε ψεύτικες ελπίδες ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα λόγω αυτοδιοικητικών εκλογών. Για άλλη μια φορά ήρθαμε αντιμέτωποι με τα ίδια και χειρότερα προβλήματα. Η αποκομιδή δεν γίνεται όπως πρέπει. Πέρσι ο Δήμαρχος μας είπε ότι δεν περίμενε ότι θα είναι τόσες οι απαιτήσεις και ότι ήταν απροετοίμαστος και ότι δεν είχε φροντίσει να έχει το κατάλληλο προσωπικό και μηχανήματα. Φέτος δεν υπάρχει μια τέτοια αντίστοιχη δικαιολογία. Εδώ και μήνες έπρεπε να είναι έτοιμος με προσωπικό και μηχανήματα. Έχουμε δει στο ΚΔΑΥ έναν στόλο μηχανημάτων παροπλισμένα. Αυτά έπρεπε να φτιαχτούν και όχι μόνο αυτά αλλά έπρεπε να έχει αγοράσει και άλλο εξοπλισμό, όπως μηχανήματα που πλένουν πεζοδρόμια, δρόμους, πλατείες. Έχετε δει ποτέ να γίνεται κάτι τέτοιο; Στην πόλη τα πεζοδρόμια είναι γεμάτα ζουμιά. Δεν έχω δει να πλένουν. Είναι άγνωστο στη Ζάκυνθο, όπως φτάσαμε να είναι άγνωστη η ανακύκλωση».

Τέλος, τόνισε ότι μπορεί να έρχονται πολλά μηνύματα για την ανακύκλωση, όμως ο κόσμος δεν είναι αρκετά ευαισθητοποιημένος. «Έρχονται “βροχή” τα μηνύματα που λένε ότι είναι σημαντική η ανακύκλωσης και κάποτε ήμασταν πρωτοπόροι. Στις μέρες μας δεν λειτουργεί σχεδόν καθόλου. Ούτε ο Δήμος φρόντισε να φτιάξει Πράσινα Σημεία, με κάδους ανακύκλωσης και να υπάρχουν μηνύματα ευαισθητοποίησης. Υπάρχουν πολίτες που σκέφτονται σοβαρά να μαζέψουν τα μπουκάλια να τα ρίξουν σε δοχεία και να πάρουν μικρό αντίτιμο. Όπως σημαντικό είναι να λειτουργήσει η ανακύκλωση σωστά και να έχει ανταποδοτικά. Θα είχαμε λιγότερο από τον μισό όγκο σκουπιδιών αν ανακυκλώναμε χαρτόκουτα και πλαστικά μπουκάλια. Πέρα από τις ευθύνες Δήμου και Περιφέρειας δεν έπρεπε οι πολίτες να έχουν την ευαισθησία να τα τσακίσουν πριν τα πετάξουν; Οι ευθύνες είναι πολλές και μας αφορούν όλους. Είδα ένα κοριτσάκι που κουβαλούσε δυο τεράστιες σακούλες με ατσάκιστα πλαστικά μπουκάλια στον κάδο των σκουπιδιών που καταλάμβαναν δεκαπλάσιο όγκο».

Πηγή: imerazante.gr 


Ετικέτες: