Ζάκυνθος: Ανησυχία και προβληματισμός για τις κλοπές και τις διαρρήξεις – «100 άτομα ακόμα χρειάζεται η τοπική ΕΛ.ΑΣ.»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2022 09:02

Ζάκυνθος: Ανησυχία και προβληματισμός για τις κλοπές και τις διαρρήξεις – «100 άτομα ακόμα χρειάζεται η τοπική ΕΛ.ΑΣ.»

Εξιχνιάστηκε η διάρρηξη που σημειώθηκε ανήμερα του εορτασμού του Πολιούχου της Ζακύνθου Αγίου Σπυρίδωνα (24/8/2022), με λεία 215.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Τμήμα Ασφαλείας Ζακύνθου μετά από συντονισμένες έρευνες (κάμερες ασφαλείας, λήψη DNA) κατάφερε να ταυτοποιήσει τους πέντε δράστες, οι οποίοι και στο παρελθόν είχαν απασχολήσει τις αρχές για παρόμοιες υποθέσεις…

Στην ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιονίων Νήσων για την υπόθεση αναφέρεται:
«Εξιχνιάστηκε υπόθεση διακεκριμένης κλοπής, στη Ζάκυνθο, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας και σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος πέντε ημεδαπών –εκ των οποίων 3 γυναίκες και 2 άνδρες-, για το αντίστοιχο αδίκημα.
Ειδικότερα, από την ενδελεχή έρευνα των αστυνομικών, προέκυψε ότι οι -5- εμπλεκόμενοι, έχοντας διακριτούς ρόλους στο σημείο δράσης τους, το πρωί της Τετάρτης 24.08.2022, παραβίασαν την πόρτα διαμερίσματος, στην πόλη της Ζακύνθου και σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα αφαίρεσαν από το εσωτερικό, μεταξύ άλλων, χρηματικό ποσό -215.000- ευρώ και -1.000- δολάρια Η.Π.Α.
Στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Ζακύνθου, κατασχέθηκε -1- ι.χ. αυτοκίνητο ως μέσο διευκόλυνσης για την τέλεση του αδικήματος, καθώς και -4- κινητά τηλέφωνα.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε, θα διαβιβαστεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ζακύνθου».

Οι ελλείψεις προσωπικού…

Πριν από λίγες μέρες, σημειώθηκε μία ακόμα διάρρηξη σε beach bar στο Τσιλιβί με λεία 2.000 ευρώ.

Ο Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ζακύνθου Άγγελος Πολύζος σημείωσε ότι πρέπει οι συμπολίτες μας να είναι προσεκτικοί και να προσπαθήσουν να προσαρμοστούν «στα νέα δεδομένα του εγκλήματος».

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αλλαγή στις συνθήκες, δηλαδή αλλάζουν τα δεδομένα και ο τρόπος που συντελούνται τα εγκλήματα, οπότε οι πολίτες πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Θα πρέπει π.χ. να είναι πιο τακτικοί, να ασφαλίζουν τις πόρτες και τα παράθυρα, να μην αφήνουν κλειδιά και όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα να τοποθετηθεί συστήματα ασφαλείας».

Άγγελος Πολύζος

Η εξιχνίαση και το προσωπικό

Ο κ. Πολύζος με αφορμή την εξιχνίαση της διάρρηξης που σημειώθηκε στην πόλη ανήμερα του εορτασμού του Πολιούχου, σχολίασε τις προσπάθειες που κατέβαλλε το προσωπικό της αστυνομίας. «Για να πραγματοποιηθεί η εξιχνίαση, το προσωπικό της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ζακύνθου και ειδικότερα του Τμήματος Ασφαλείας εργάστηκε πέραν των ωρών εργασίας το, σε ακανόνιστο ωράριο και οι συνάδελφοι στερήθηκαν χρόνο από την οικογένειά τους, τα παιδιά τους, ώρες για τις οποίες δεν διεκδικούμε καν αποζημίωση, καθώς θεωρούμε ότι αυτή πρέπει να είναι η προσφορά μας προς το κοινωνικό σύνολο. Έχουμε να δώσουμε πολλά στον πολίτη αλλά για να το πετύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό, ώστε να πλησιάσουμε κατά το ελάχιστο στην αντιστοιχία αστυνομικού – πολίτη, συγκριτικά με τους άλλους νομούς. Έχει μειωθεί το προσωπικό και το μόνιμο προσωπικό δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις καθημερινές ανάγκες. Έχουμε 157 άτομα, ενώ το ελάχιστο που χρειάζεται για να λειτουργήσει και να καλύψει τις ελάχιστες ανάγκες η υπηρεσία είναι με ενίσχυση τουλάχιστον 100 ατόμων ακόμα».

Τα περιστατικά προβληματίζουν …

Συμπολίτες μας, με δηλώσεις τους στην «ΗΜΕΡΑ» μετέφεραν τον προβληματισμό τους για τα περιστατικά κλοπών και διαρρήξεων και ζήτησαν να ενισχυθεί άμεσα η τοπική ΕΛ.ΑΣ., αντιλαμβανόμενοι πλήρως τα προβλήματα που υπάρχουν.

«Γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα πάρα πολλές κλοπές. Ανησυχούμε και εμείς… Έχουμε οικογένεια. Το καλύτερο, πέραν από τη σωστή αστυνόμευση, είναι να πάρουμε κάποια μέτρα μόνοι μας, όπως η φύλαξη των χώρων. Να «οχυρωθούμε» όσο μπορούμε και η πολιτεία να κάνει το χρέος της. Ακούσαμε για το περιστατικό που έγινε ανήμερα του εορτασμού του Πολιούχου. Πρέπει να προσέχουμε περισσότερο αυτές τις μέρες. Όσοι μένουν σε χωριό ανησυχούν ακόμα περισσότερο».

Τάκης Προβατίδης

«Πιστεύω ότι υπάρχει ανησυχία σε όλο το νησί για αυτό το θέμα. Προτείνω περισσότερη αστυνόμευση. Μεγαλύτερη προσοχή να δείχνουν όλοι, να κλείνουν τις πόρτες κλπ. Δεν θέλω να μιλήσω για τις αιτίες που δημιούργησαν αυτό το φαινόμενο. Δυστυχώς το μόνο που χρειάζεται είναι περισσότερη αστυνόμευση που δεν υπάρχει λόγω του ότι είναι λίγοι οι αστυνομικοί στο νησί μας. Πρέπει οι τοπικές αρχές να κάνουν κάτι για την ενίσχυση του σώματος. Είναι σημαντικό. Όλοι ζητάμε σε κάθε πρόβλημα από την αστυνομία να μας το λύσει και από την άλλη είμαστε εναντίον της επειδή δεν έκανε τη δουλειά της… Χωρίς άτομα δεν μπορεί να υπάρξει αστυνόμευση».

Γιώργος Ξένος

«Είναι γνωστό το πρόβλημα που υπάρχει με την έλλειψη προσωπικού στην ΕΛ.ΑΣ. Καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα τους. Μην ξεχνάμε ότι το έγκλημα «τρέχει» από εμάς. Από εκεί και πέρα, ο κόσμος θα πρέπει να λαμβάνει τα μέτρα προστασίας. Βεβαίως, υπάρχει ανησυχία… Δεν υπάρχει μέρα που να μην ακούσουμε για μια μικροκλοπή ή κάποιο άλλο αδίκημα. Πρέπει ο κόσμος να αφυπνιστεί ότι και η πολιτεία να κοιτάξει το θέμα της Ζακύνθου. Μόνο υποσχέσεις δίνουν… Αν δεν αυξηθεί η δύναμη της αστυνομίας, δεν θα γίνει τίποτα».

Παναγιώτης Βασιλείου

photo: news18.com

Πηγή: imerazante.gr 


Ετικέτες: