Μηνύματα φορέων για τη νέα σχολική χρονιά

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023 10:41

Μηνύματα φορέων για τη νέα σχολική χρονιά

 ΠΑΝΑΓΗΣ ΚΑΠΠΑΤΟΣ 

Η φετινή σχολική χρονιά θα είναι ξεχωριστή και ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις σε όλα τα σχολεία της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, εκφράζω τις θερμότερες ευχές μου στις μαθήτριες και στους μαθητές, στις οικογένειές τους, καθώς και στους εκπαιδευτικούς, για μια καλή και γόνιμη χρονιά.

Ως χώρα ζούμε ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις τις τελευταίες ημέρες με τα όσα έχουν συμβεί.

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς όμως αποτελεί και αυτή μια πολύ σοβαρή υπόθεση και είναι σημαντικό να έχουμε ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στις ανάγκες των σχολείων για τα παιδιά μας.

Είμαι βέβαιος ότι η εκπαιδευτική κοινότητα, με την ευθύνη και τη συνέπεια που τη διακρίνει στο διδακτικό της έργο, θα συνδράμει αποφασιστικά στην πορεία των μαθητών προς τη μόρφωση. Καλή πρόοδο και κάθε επιτυχία σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά για τη νέα σχολική χρονιά.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

 

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΜΙΧΑΛΑΤΟΣ 

Σήμερα μια νέα Σχολική Χρονιά ξεκινάει. Τα πρωτάκια μας ενθουσιασμένα ετοιμάζονται να ξεκινήσουν ένα νέο «κεφάλαιο» στη ζωή τους και τα μεγαλύτερα παιδιά ξεκινάνε αποφασισμένα να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει. Ο Δήμος μας, με τις υπηρεσίες του, έχει μεριμνήσει οι σχολικές υποδομές να είναι έτοιμες να υποδεχτούν τη σχολική κοινότητα. Πάντα σε αγαστή συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, έχουμε προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης ώστε να σχολεία να είναι καθαρά, ασφαλή και φιλόξενα.

Επιπρόσθετα οι Σχολικές Επιτροπές μας έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της σχολικής καθημερινότητας.

Εύχομαι από καρδιάς στους μαθητές και τις μαθήτριες Καλή & Δημιουργική Σχολική Χρονιά γεμάτη Υγεία, Μάθηση & Χαρά. Στους εκπαιδευτικούς εύχομαι  Καλή Δύναμη για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ακόμα μιας χρονιάς αλλά και για να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο και εποικοδομητικό έργο της εκπαίδευσης των παιδιών μας.

Θεόφιλος Μιχαλάτος

Δήμαρχος Αργοστολίου 

 

 Μήνυμα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2023-24 του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Μιλτιάδη Α. Μελισσά

Σήμερα, 11 Σεπτεμβρίου 2023, αρχίζει η νέα σχολική χρονιά. Μια χρονιά που ξεκινάει με τη σκιά της πρωτοφανούς τραγωδίας στη Θεσσαλία, αλλά και των άλλων φυσικών καταστροφών που έπληξαν τη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Το μυαλό και η καρδιά μας είναι δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων και όλων όσοι δοκιμάζονται από αυτές τις καταστροφές.

Ευχή μας είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες των περιοχών που επλήγησαν να επιστρέψουν γρήγορα και με ασφάλεια στο φυσικό τους χώρο που είναι το σχολείο. Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, Σας εύχομαι να έχετε μια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά. Από την πλευρά μου, μαζί με τους συνεργάτες μου στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας, δεσμευόμαστε να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά σας και να μετατρέψουμε το σχολείο σε μια δεξαμενή σκέψης και ανάδειξης δεξιοτήτων και αξιών. Η μάθηση και η σχολική ζωή είναι κυρίως κοινωνική διαδικασία και αλληλεπίδραση με τους καθηγητές και τις καθηγήτριές σας, αλλά κι ανάμεσά σας. Και σε αυτό κυρίαρχο ρόλο έχουν οι εκπαιδευτικοί μας τους οποίους εμπιστεύομαι απόλυτα.

Όμως και οι σχολικές υποδομές έχουν ιδιαίτερη σημασία και η αναβάθμισή τους αποτελεί διαρκές αίτημα των εκπαιδευτικών συστημάτων.

Σήμερα, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω σε εσάς και τους γονείς σας, ότι ο Αγιασμός των συμμαθητών σας στο Γυμνάσιο της Αγ.Θέκλης θα πραγματοποιηθεί στο νέο, ενδυναμωμένο και ανακατασκευασμένο σχολείο τους που είχε υποστεί καταστροφή κατά τους σεισμούς του 2014. Δίνεται έτσι ένα τέρμα στο δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Παλικής.

Αγαπητοί γονείς-κηδεμόνες, την φετινή χρονιά θέλουμε να ενταθεί στα σχολεία μας ο εθελοντισμός, η προστασία του περιβάλλοντος και η κουλτούρα διαχείρισης κρίσεων και φυσικών καταστροφών.

Και βέβαια, στόχος μας είναι να μάθουν τα παιδιά μας περισσότερα για την κλιματική αλλαγή. Γιατί, για εμάς το σχολείο είναι πολύ περισσότερα από τη γνώση και τη μάθηση που προσφέρει. Είναι ένας χώρος σκέψης, ελευθερίας, κοινωνικοποίησης, ανάπτυξης της προσωπικότητας.

Είναι ένας χώρος που μαθαίνει ο ένας τον σεβασμό για τον άλλο, χωρίς καμία διάκριση. Θα είμαι και θα είμαστε όλοι δίπλα σας σε αυτόν τον προσανατολισμό, με το σημερινό ξεκίνημα. Θα μας βρείτε συμμάχους σε όλες προσπάθειές σας και πρόθυμους να απαντήσουμε μαζί με τους εκπαιδευτικούς μας σε όλες τις αγωνίες σας. Αγαπητοί καθηγητές και καθηγήτριες, Σας εύχομαι, καλή επιτυχία στον απαιτητικό σας ρόλο, ρόλο που γνωρίζω καλά, ρόλο με πολλές αγωνίες, κόπους και θυσίες. υπηρετώντας ως μάχιμος εκπαιδευτικός την εκπαίδευση πάνω από δυο δεκαετίες. Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την ανεκτίμητη προσφορά σας στην εκπαίδευση. Εύχομαι σε όλους σας, μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεμόνες, μια υγιή, δημιουργική και κυρίως ασφαλή σχολική χρονιά!  

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς και Ιθάκης

  Μιλτιάδης Α. Μελισσάς 

 

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Από την πρώτη μέρα των μαθημάτων στον αγώνα για δημόσια δωρεάν παιδεία και μόρφωση για όλα τα παιδιά!

 

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ – ΚΙ εύχεται σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, σε κάθε εκπαιδευτικό και γονιό μια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά με υγεία.

Αγαπητοί μαθητές.

Έρχεστε φέτος στο σχολείο με το μυαλό σας γεμάτο από εικόνες των καταστροφών που άφησαν πίσω τους οι μεγάλες πυρκαγιές και οι πρόσφατες πλημύρες. Δεν πρέπει να σας κυριαρχήσει ο φόβος ότι ο άνθρωπος είναι τάχα «αδύναμος» απέναντι στις «θεομηνίες». Αντίθετα πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη στη δύναμη του ανθρώπου να ορίζει τη ζωή του, να παρεμβαίνει στη φύση με ωφέλιμο τρόπο να παίρνει, έγκαιρα, μέτρα προστασίας απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Γιατί η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι τέτοια που επιτρέπει στον άνθρωπο πολλά αρκεί να βγει από τη μέση το ατομικό κέρδος, που μέχρι τώρα κυριαρχεί στις πολιτικές των κυβερνήσεων και να μπει το συλλογικό.

Αγαπητοί γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές.

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά σε λίγες μέρες με πάνω από 9.000 σχολεία που έχουν χτιστεί την περίοδο 1960 - 1985 και δεν έχει γίνει ποτέ προσεισμικός έλεγχος. Ακόμη και στην Κεφαλονιά δεν έχουν προχωρήσει πέρα από τον πρωτοβάθμιο έλεγχο που έγινε στους σεισμούς του 2014. Σχολεία που είναι επικίνδυνα για τα παιδιά μας, αφού η συντήρηση και οι επισκευές τους θεωρούνται κόστος για το κράτος και τις κυβερνήσεις.

Με χιλιάδες συμβασιούχους εκπαιδευτικούς που αναπληρώνουν κάθε χρόνο τον εαυτό τους. Με τον εφιάλτη των ενοικίων των 500 και 600 ευρώ και μισθούς πείνας για σπίτια-τρύπες.

Την ίδια ώρα το Υπουργείο Παιδείας εξαφανίζει κενά επειδή δε φτάνει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για να καλύψει μισθοδοσία 9 μηνών. Σε αυτά τα πλαίσια έγινε και στο Νομό μας, περικοπή 7 τμημάτων. Η Ειδική Αγωγή και η Παράλληλη στήριξη θεωρούνται πολυτέλεια, γι’ αυτό περικόπτονται θέσεις εκπαιδευτικών, συγχωνεύονται τμήματα.

Πίσω από την γελοιότητα με το «καλάθι του μαθητή» κρύβεται η κυνική ομολογία της κυβέρνησης ότι δεν θα πάρει κανένα άλλο μέτρο για να στηρίξει τις λαϊκές οικογένειες που φέτος θα βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη μόρφωση των παιδιών της. Τα σχολεία στενάζουν από την υποχρηματοδότηση και κινδυνεύουν πολλά παιδιά να ξεπαγιάσουν τον χειμώνα, αν δεν παρθούν μέτρα για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ρεύμα.

Οι μεγάλες κουβέντες περί «αναβάθμισης του εκπαιδευτικού έργου», «βελτίωσης των σχολείων», «ψηφιακού μετασχηματισμού» δεν μπορούν πια να καλύψουν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί μέσα στα σχολεία. Αυτό που επιδιώκουν είναι να κάνουν το σχολείο «οικονομικά ανεξάρτητο» από την κρατική μέριμνα - αλλά πλήρως εξαρτημένο από την τσέπη των γονιών – και τη μόρφωση αποσπασματική, διασπώντας τον ενιαίο χαρακτήρα της, κατηγοριοποιώντας σχολεία, εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές, οι εργαζόμενοι όλης της χώρας πρέπει και μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα! Θέλουμε ένα σχολείο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών μας. Με σύγχρονες υποδομές, με όλο το απαραίτητο προσωπικό που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει!

Δε μένουμε θεατές! Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!
Στον δρόμο της οργάνωσης και του αγώνα βρίσκεται η ελπίδα!

Απαιτούμε:

  • Να καλυφθούν άμεσα τα 20.000 κενά εκπαιδευτικών. Να προσληφθούν όλοι οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί κάθε ειδικότητας για κάθε παιδί με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Δημιουργία όλων των αναγκαίων οργανικών θέσεων συνολικά στην Ειδική Αγωγή, συμπεριλαμβανομένης της Παράλληλης Στήριξης.
  • 15 μαθητές ανά τάξη. Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα.
  • Μόνιμοι διορισμοί όλων των εκπαιδευτικών που αναπληρώνουν κάθε χρόνο τον εαυτό τους.
  • Μέτρα στήριξης της καθημερινής διαβίωσης των εκπαιδευτικών.
  • Προσλήψεις επιπλέον προσωπικού καθαριότητας με πλήρες ωράριο.
  • Γενναία χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες των σχολείων. Καμιά οικονομική επιβάρυνση των γονιών για τη λειτουργία των σχολείων.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα σχολικά είδη. Επιβολή πλαφόν στις τιμές.
  • Άμεση έναρξη των προγραμμάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας και Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης.
  • Εξασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών στο σχολείο με ευθύνη των Περιφερειών από την πρώτη μέρα των μαθημάτων.
  • Σύγχρονα επαρκή και ασφαλή σχολεία (5 νέα σχολεία στο νομό μας)
  • Δουλειά και ζωή με δικαιώματα για τους εκπαιδευτικούς.
  • Να καταργηθεί η ΕΒΕ και η Τράπεζα Θεμάτων.
  • Καμιά κατηγοριοποίηση σχολείων μέσω της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης. Όχι στο σχολείο των ταξικών διαχωρισμών και των εφήμερων δεξιοτήτων.
  • Λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία. Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στο πόλεμο.

Καμία αναμονή, καμία ανοχή σε όσα και όσους μαυρίζουν τη ζωή μας!

Αργοστόλι 10/9/2023

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ ΚΙ

 

ΜΗΝΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΡΙΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ  ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Αγαπημένα μου παιδιά, σήμερα χτύπησε το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς με όνειρα, προσδοκίες, ίσως και με λίγη αγωνία.  Θέλω να ξέρετε πως η γνώση, είναι εκείνη που μας βοηθά να προχωρήσουμε μπροστά, να αλλάξουμε τη ζωή μας αλλά και την ίδια την κοινωνία μας.

Είμαστε κοντά σας με αγάπη, έτοιμοι να σας στηρίξουμε και να βοηθήσουμε στη λύση όποιων προβλημάτων προκύψουν κατά τη σχολική χρονιά. 

Είστε το μέλλον μας, είστε το μέλλον του νησιού μας και της πατρίδας μας. 

Κατακτήστε τη γνώση για να κατακτήσετε το μέλλον. 

Εύχομαι από καρδιάς, να χαρείτε αυτή τη σχολική χρονιά, να είναι καλή και αποδοτική.

Καλή πρόοδο σε όλους σας.