Η συνεδρίαση της ΠΕΔΙΝ - Τι συζητήθηκε

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 03 Μαρτίου 2018 17:30

Η συνεδρίαση της ΠΕΔΙΝ - Τι συζητήθηκε

Παρουσίαση της μελέτης: "Κατηγοριοποίηση των Δήμων"

Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων (ΠΕΔ-ΙΝ) και Δήμαρχος Κεφαλλονιάς κ.Αλέξανδρος Παρίσης, τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018 έλαβε μέρος σε Έκτακτη Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής ΄Ενωσης Δήμων Ελλάδας που είχε θέμα την επικείμενη ψήφιση την ίδια μέρα  του Άρθρου 33 παρ.γ του Νομοσχεδίου «Ίδρυση Πανεπιστημίου Αττικής και λοιπές διατάξεις» με το οποίο προβλεπόταν η ένταξη των νηπίων 4 ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

            Ακολούθησε κινητοποίηση της ΚΕΔΕ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ και πορεία στη Βουλή των βρεφονηπιαγωγών. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, τρίωρη ενημέρωση εκπροσώπων των κομμάτων από αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ και του Πανελληνίου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών.

Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018 ο Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΙΝ κ.Αλεξ.Παρίσης έλαβε μέρος στην Τακτική Συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ που συζητήθηκαν πολλά και σημαντικά θέματα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως:

  • Ενημέρωση και συζήτηση για τον ψηφισθέντα Νόμο “Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις” και συγκεκριμένα επί του άρθρου 33 παρ.γ.
  • Συζήτηση για την υλοποίηση του Ειδικού Επενδυτικού Προγράμματος για τους ΟΤΑ με τη διακριτική ονομασία «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ».
  • Ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με τα θέματα εφαρμογής του Ν.4412/2016 που αφορά την ανάθεση και εκτέλεση έργων, μελετών και λοιπών επιστημονικών υπηρεσιών.

Την Πέμπτη 1η Μαρτίου 2018 ο Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΙΝ κ.Αλεξ.Παρίσης έλαβε μέρος στην Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην ΠΕΔ Αττικής. Στην ημερίδα παρουσιάστηκε η μελέτη «Κατηγοριοποίηση των Δήμων» που συντάχθηκε από τους καθηγητές Ν. Χλέπα και Ι. Ψυχάρη.

Στην παρουσίαση αυτή συμμετείχαν, ο Υπουργός Εσωτερικών κ.Πάνος Σκουρλέτης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ.Γ.Πατούλης, Πρόεδροι Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων και μεγάλος αριθμός Δημάρχων.

Εκτός από τον Πρόεδρο της ΠΕΔ-ΙΝ κ.Αλεξ.Παρίση συμμετείχαν: Ο κ.Ευαγγ. Λαμπάκης Πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, ο κ.Γ. Κωτσός Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου, ο κ.Λαζ. Κυρίζογλου Πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, ο κ.Τ. Βάμβουκας Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και Δήμαρχος Χανίων καθώς και ο κ.Γ. Λώλος Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος  Ηγουμενίτσας.

Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε  επειδή, όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής και Δημαρχος Νικαίας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη,  κ.Γιώργος Ιωακειμίδης, υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τους οποίους πρέπει να κατηγοριοποιηθούν οι Δήμοι όπως:  το γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας, οι πληθυσμιακές ανισότητες μεταξύ των μεγάλων πόλεων και των μικρών νησιών ή των ορεινών Δήμων και η έλλειψη δυνατοτήτων εκ μέρους των μικρών Δήμων να ασκήσουν όλες τις αρμοδιότητες που δυνητικά έχουν.

Επισυνάπτεται το κείμενο της ομιλίας-παρέμβασης  του Προέδρου της ΠΕΔ-ΙΝ και Δημάρχου Κεφαλλονιάς στην Ημερίδα της ΠΕΔ Αττικής.

Παρουσίαση της μελέτης:

“Κατηγοριοποίηση των Δήμων”

Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2018, ώρα 12:00

Κύριε Υπουργέ

Κύριε Πρόεδρε της ΚΕΔΕ

Κύριε Πρόεδρε της Περιφερειακή Ένωσης Δήμων Αττικής,

αγαπητέ φίλε κ.Γιωργο Ιωακειμίδη Δήμαρχε Νικαίας-Ρέντη

Αγαπητοί εκπρόσωποι των Πολιτικών Κομμάτων

Αγαπητοί συνάδελφοι

Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση να συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση.

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή ως Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων και Δήμαρχος Κεφαλλονιάς

που έχω την ευκαιρία να παρίσταμαι στην  παρουσίαση της μελέτης “Κατηγοριοποίηση των Δήμων”.

Η μελέτη αυτή την οποία συνέταξε ομάδα Πανεπιστημιακών με επικεφαλής τους Καθηγητές Ν.Χλέπα και Γ.Ψυχάρη αποτελεί πολύ σημαντική πρωτοβουλία.

Η κατηγοριοποίηση των Δήμων είναι ένα θέμα , όπως είναι γνωστό,  

που απασχολεί έντονα τα τελευταία χρόνια την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι Δήμοι της χώρας μας δεν έχουν όλοι τα ίδια χαρακτηριστικά

και αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες

και ιδίως στη νησιωτικότητα.

Η οργάνωση και λειτουργία ενός μεγάλου αστικού Δήμου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με εκείνη ενός μικρού νησιωτικού Δήμου.

Είναι από όλους αποδεκτό σήμερα ότι η γενικότερη υποστήριξη των Δήμων καθώς και τα κριτήρια χρηματοδότησης, πρέπει να  συνδέονται με τα ιδιαίτερα οικονομικά, κοινωνικά, δημογραφικά  και γεωγραφικά χαρακτηριστικά τους.

Δεν είναι μόνο ο πληθυσμός του Δήμου το κριτήριο για την κατανομή των χρηματοδοτήσεων.

Εκτός από τον πληθυσμό, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, σε μεγάλο ποσοστό, και άλλα σημαντικά στοιχεία.

Τέτοια στοιχεία είναι, η συνολική έκταση κάθε Δήμου, τα ιδιαίτερα  χαρακτηριστικά του, οι Δημοτικές Ενότητες, ο αριθμός των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, ο αριθμός των οικισμών που περιλαμβάνει.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα οργάνωσης, στελέχωσης και αποδοτικής λειτουργίας εντοπίζονται στους ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους.

Είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν υποδομές και να προσφέρουν υπηρεσίες σε περιοχές με μεγάλη έκταση, με πολλούς μικρούς οικισμούς και με λίγο πληθυσμό.

Όπως γνωρίζετε τα νησιά λόγω της γεωγραφικής τους θέσης είναι αποκομμένα από την ηπειρωτική χώρα και επομένως και από την εσωτερική αγορά.

Οι μετακινήσεις, αλλά και οι εισαγωγές  και οι εξαγωγές προϊόντων

επιβαρύνονται υπέρμετρα με αποτέλεσμα το κόστος ζωής να είναι μεγαλύτερο.

Τα προβλήματα είναι ακόμη μεγαλύτερα στους μικρούς νησιωτικούς Δήμους, που παλεύουν καθημερινά με τα προβλήματα πρόσβασης

και στελέχωσης.

Η διασφάλιση του απαραίτητου προσωπικού για τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους και η δίκαιη κατανομή των χρηματοδοτήσεων αποτελούν θέματα ζωτικής σημασίας.

Πολλές φορές δίνονται αρμοδιότητες,τις οποίες όμως δεν έχουν όλοι οι Δήμοι τη δυνατότητα να ασκήσουν.

Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να έχουν προσδιορισθεί από την αρχή

και να προβλέπονται οι τρόποι με τους οποίους υποστηρίζονται οι μικροί ορεινοί και νησιωτικοί Δήμοι για την παροχή αυτών των υπηρεσιών.

Η κατηγοριοποίηση των Δήμων θα βοηθήσει στη διαμόρφωση προτάσεων για μορφές οργάνωσης και λειτουργίας καθώς και για πρωτοβουλίες που θα δίνουν απαντήσεις σε υπαρκτά προβλήματα.

Πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα συμβάλλουν με τη σειρά τους, στη δρομολόγηση λύσεων.

Το πρόγραμμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης  που απευθύνεται σε νησιωτικούς και ορεινούς ΟΤΑ κάτω των 10.000 κατοίκων, θα βοηθήσει στην επιχορήγηση και εκπόνηση μελετών

για την πραγματοποίηση έργων.

Επίσης η δημιουργία από την ΕΕΤΑΑ σε συνεργασία με τις ΠΕΔ του δικτύου τεχνικών συμβούλων θα ενισχύσει τη δυνατότητα των Δήμων να προγραμματίσουν και να υλοποιήσουν έργα του ΕΣΠΑ.

Η παρουσίαση της μελέτης για την κατηγοριοποίηση των Δήμων που γίνεται σήμερα, θα βοηθήσει στη διαμόρφωση ενός σωστού και αποδοτικού πλαισίου για την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση των Δήμων.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι και το Υπουργείο Εσωτερικών έχει πάρει το μήνυμα για την ανάγκη αυτή, όπως άλλωστε προκύπτει

και από τις τοποθετήσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ.Πάνου Σκουρλέτη.

Η παρουσία του σήμερα εδώ επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον του

και τη διάθεση του για τη δρομολόγηση λύσεων.

Εκφράζω τα συγχαρητήρια μου στην ΠΕΔ Αττικής για την πρωτοβουλία που ανέλαβε για τη σύνταξη της μελέτης και εύχομαι

η προσπάθεια αυτή να οδηγήσει σε αποτελέσματα ωφέλιμα για ολόκληρη την Τοπικά Αυτοδιοίκηση.

Σας ευχαριστώ όλους




00 inkefalonia general ad 300X250