Αλλάζουν όλα στο αφορολόγητο για ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς και συνταξιούχους

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012 08:49

Αλλάζουν όλα στο αφορολόγητο για ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς και συνταξιούχους

- Αύξηση ως και στις 7.000 για μισθωτούς συνταξιούχους- Στο μηδέν το αφορολόγητο για μπλοκάκια και εταιρείες- Από φέτος αυξάνονται στο 30% οι φόροι για τους επαγγελματίες- Επιπλέον φόροι για όσους έχουν δάνειο πρώτης κατοικίας- Καταργείται ή μειώνεται το αφορολόγητο για όσους έχουν παιδιά

Το μεγάλο στοίχημα με τη φοροδιαφυγή θέλει να κερδίσει το οικονομικό επιτελείο και έτσι βάζει πρώτους στο στόχαστρο τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Ταυτόχρονα φαίνεται ότι έρχεται και το πρώτο μέτρο... στην ιστορία υπέρ χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων με την αύξηση του αφορολόγητού τους
Στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής λοιπόν οι ελεύθεροι επαγγελματίες σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα δουν από φέτος, για τα εισοδήματα του 2012 δηλαδή να καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 και να φορολογείται το εισόδημά τους από το πρώτο ευρώ.

Για την ακρίβεια από φέτος το σενάριο για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και των εταιρειών λέει τα εξής:

Κατάργηση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος με παράλληλη αύξηση του φόρου παροχής υπηρεσιών από το 20% στο 30%.
Είτε θα συνεχίσει να παρακρατείται το 20% και το 10% θα κρατείται με την εκκαθάριση της δήλωσης, είτε θα υπάρξει αυτοτελής φορολόγηση 30% για όλους.
Υπάρχει και το σενάριο που αφορά την πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου που μειώνει κάπως τη φορολογία, στο 15%, όμως η κατάργηση του αφορολόγητου σημαίνει αυτόματα αύξηση φόρου κατά τουλάχιστον 500 ευρώ.

Όπως και να 'χει πάντως είναι βέβαιο ότι ταυτόχρονα θα αρχίσουν και διασταυρώσεις με τραπεζικές καταθέσεις και ακίνητα για τον εντοπισμό χρημάτων που δεν έχουν δηλωθεί στο παρελθόν. Επί της ουσίας μπαίνουν ξανά στο... κόσκινο όλα τα εισοδήματα περίπου 800.000 ατόμων που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Τα σενάρια για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων.

Ούτε σε επίπεδο επιχειρήσεων προβλέπεται καμία μείωση φόρων. Αντιθέτως σε ό,τι αφορά σε ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες όλα δείχνουν ότι πάμε σε αύξηση του συντελεστή από το 25% στο 30%.
Ωστόσο όλα δείχνουν πως αν αυξηθεί ο συντελεστής θα δοθεί το "μπόνους" της εξάντλησης της φορολογικής υποχρέωσης σε αυτόν. Δηλαδή οι μέτοχοι των παραπάνω εταιρειών δεν θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν στην ατομική δήλωσή τους τα εισοδήματα από την εταιρεία.
Σε ότι αφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις με φόρο 20% και 25% στα μερίσματα μελετάται αύξηση του φόρου στο 30%, αλλά είτε με ταυτόχρονη κατάργηση της φορολόγησης των μερισμάτων, είτε με δραματική μείωσή τους

Μισθωτοί και συνταξιούχοι

Ένα μπόνους τουλάχιστον 200 ευρώ στο φόρο ετοιμάζεται να δώσει το οικονομικό επιτελείο σε μισθωτούς και συνταξιούχους με την αύξηση του αφορολόγητου στις 7.000 από τις 5.000 που είναι σήμερα.
Αυτό ως αντιστάθμισμα στη νέα φορολαίλαπα, αλλά και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, όμως ταυτόχρονα θα υπάρξουν και απώλειες.
Καταργούνται όπως όλα δείχνουν οι εκπτώσεις τόκων για δάνεια πρώτης κατοικίας, αλλά και το επιπλέον αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά.

newsit