Μας τίμησε ο Μανώλης Γλέζος, αλλά δεν τον τιμήσαμε...(Mέρα πρώτη)

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 05 Απριλίου 2017 11:35

Μας τίμησε ο Μανώλης Γλέζος, αλλά δεν τον τιμήσαμε...(Mέρα πρώτη)

Χωρίς ακροατήριο μαθητών και σπουδαστών όπως ήταν προγραμματισμένο η ομιλία του ήρωα αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης στο Αργοστόλι

Στο τέλος του κειμένου το VIDEO με το σύνολο της ομιλίας

Η εικόνα με τον Μανώλη Γλέζο να μιλάει σε ένα ακροατήριο 10 ατόμων σίγουρα δεν μας τιμά ως Κεφαλονιά και αναμφίβολα μας στεναχώρησε αρκετά.

Τι έγινε και αλλιώς είχαν υπολογιστεί τα πράγματα και αλλιώς ήρθαν στην πραγματικότητα;

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής

Κάμερα: Γιάννης Παπαδάτος

Υποτίθεται ότι σήμερα κατά την πρώτη μέρα παρουσίας του στην Κεφαλονιά, ο Έλληνας ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός της Αριστεράς, θα μιλούσε στην κεντρική αίθουσα του Θεάτρου Αργοστολίου «Ο Κέφαλος» σε ακροατήριο που θα αποτελείτο από μαθητές σχολείων της Κεφαλονιάς και σπουδαστές.

Για κάποιο, αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής λόγο, τα σχολεία δεν εμφανίστηκαν ποτέ στο Θέατρο Αργοστολίου και τελικά και μπροστά στο φάσμα του ολοκληρωτικού φιάσκου, η ομιλία του σπουδαίου αυτού έλληνα, έγινε στην μικρή αίθουσα του θεάτρου, μπροστά σε ένα ακορατήριο που μετριώταν στα δάκτυλα του ενός χεριού. Μια εικόνα που σίγουρα δεν μας τιμά ως νησί.

Την εκδήλωση είχε αναλάβει ο πολιτιστικός σύλλογος «ΙΟΝΙΟΣ» σε συνεργασία με την ομάδα «ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ», και παρακάτω η κα Ξένια Γρηγοράτου (διευθύντρια του συλλόγου Ιόνιος) δίνει την δική της εξήγηση για τους λόγους της μη προσέλευσης των μαθητών και σπουδαστών.

https://www.youtube.com/watch?v=L1zzyBljQn0

Ο ίδιος ο Μανώλης Γλέζος, δεν έχασε το χιούμορ του γι΄αυτή την οξύμωρη κατάσταση που δημιουργήθηκε και παρακάτω είπε το εξής, που μπορούμε να το εκλάβουμε και ως... ανέκδοτο.

https://www.youtube.com/watch?v=TKXj31XYZ0U

Όσον αφορά την ομιλία του για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, (θα έχετε την ευκαιρία να την παρακολουθήσετε σε βίντεο που θα αναρτηθεί λίγο αργότερα) ήταν ιδιαιτέρως καυστικός και κατατοπιστικός.

Το παρών έδωσαν στην ομιλία του ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Παναγής Δρακουλόγκωνας, ενώ την παρουσίασή του έκανε ο αντιδήμαρχος Ευάγγελος Κεκάτος. Στην αίθουσα βρέθηκε και ο γλυκύτατος Γεράσιμος Σταματάτος, ο οποίος εξήρε το ήθος του Μανώλη Γλέζου. Είδαμε επίσης και τον εφημέριο της καθολικής εκκλησίας του Αργοστολίου.

Μανώλης Γλέζος: «Δεν είμαι κύριος»

Ο Μανώλης Γλέζος είπε όμορφα πράγματα, ξεκίνησε από το «Μη με αποκαλείτε κύριο» προς την προσφώνηση που του έκανε ο Ευάγγελος Κεκάτος, τονίζοντας πως «Κύριος είναι μόνο ο Ιησούς Χριστός».
Αναφέρθηκε στον Μαθιό Πόταγα, τον έφηβο που προέβη σε μια από τις πρώτες χρονικά συμβολικές πράξεις αυτοθυσίας και αντιστάσεως του Ελληνικού Λαού κατά τη γερμανική κατοχή, λέγοντας πως αυτός ήταν ο πρώτος που έκανε την αντίσταση και όχι εγώ με τον Λάκη Σάντα.

«Η σβάστικα μόλυνε τον πολιτισμό της Ελλάδας»

Μίλησε για την αντιστασιακή πράξη του στην κατεχόμενη Ελλάδα την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, κατεβάζοντας τη νύχτα της 30ής προς 31ης Μαΐου 1941 τη σημαία της Ναζιστικής Γερμανίας από τον ιστό του βράχου της Ακρόπολης, στην Αθήνα. Λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Η σβάστικα μόλυνε τον πολιτισμό της Ελλάδας».
Αναφερόμενος στα αίτια που πέτυχε η επανάσταση είπε:

-Δεν έχασε την γλώσσα της

- Οι Κοινότητες των Ελλήνων συνέρχονταν σε λαϊκές συνελέυσεις για να προετοιμάσουν την επανάσταση

-Ο Λαός των Ελλήνων είχε Χριστιανική Πίστη και η Ελληνική Εκκλησία στάθηκε στο πλευρό των Ελλήνων.

- Η ιδεολογία της αντίστασης

Όπως αποφασίστηκε, την Τετάρτη 5 Απριλίου, στις 10 π.μ. ο Μανώλης Γλέζος θα βρεθει ξανά στο Δημοτικό θέατρο Αργοστολίου "Ο Κέφαλος" με μαθητές και σπουδαστές να είναι προγραμματισμένο να δώσουν τον παρών. Για να δούμε... 

Παρακάτω εικόνες απο την παρουσία του Μανώλη Γλέζου στην Κεφαλονιά 

  • Δείτε το Video από το σύνολο της ομιλίας του κ. Γλέζου

https://www.youtube.com/watch?v=KGnYT0DjV5c

 DSC 0252DSC 0253DSC 0257DSC 0259DSC 0265DSC 0267DSC 0271DSC 0273DSC 0275DSC 0280DSC 0281DSC 0282DSC 0284DSC 0285DSC 0286DSC 0287DSC 0290DSC 0292DSC 0294DSC 0296DSC 0298DSC 0301DSC 0307DSC 0308DSC 0311DSC 0312DSC 0314DSC 0315DSC 0319


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250