Ανακοινώσεις Συλλόγων και Φορέων της Κεφαλονιάς για συμμετοχή στην απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς την 1/5 (Ανανεωμένο)

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 30 Απριλίου 2024 13:51

Ανακοινώσεις Συλλόγων και Φορέων της Κεφαλονιάς για συμμετοχή στην απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς την 1/5 (Ανανεωμένο)

ΕΛΜΕΚΙ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ την 1η ΜΑΗ!

 Από το Σικάγο του 1886 ως την Πρωτομαγιά του 1944 με την ηρωική θυσία των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, η εργατική τάξη, πέτυχε με θυσίες την καθιέρωση του 8ώρου, την κοινωνική ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά, τις δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού.

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη αντιμέτωπη με τις οδηγίες της Ε.Ε. και την αντίστοιχη αντεργατική νομοθεσία που όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή έχουν περάσει, για να καταργηθεί το 8ωρο, να γίνει λάστιχο ο εργάσιμος χρόνος, να καθιερωθεί η 13ωρη, η 6ήμερη και 7ήμερη δουλειά. Νόμοι και οδηγίες που βρήκαν και βρίσκουν τη στήριξη των εργοδοτικών συνδικαλιστών που υπηρετούν το κεφάλαιο και την πολιτική των αστικών κομμάτων.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα βιώνουν τις συνέπειες της έντασης των ιμπεριαλιστικών πολέμων και συγκρούσεων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Βιώνουν τις συνέπειες της όλο και πιο ισχυρής πρόσδεσης με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., προς όφελος των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των επιχειρηματιών και των συμφερόντων τους στην περιοχή. Ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν τη φτώχεια και την εκμετάλλευση, με καθηλωμένους μισθούς και την τεράστια ακρίβεια που κατατρώει το εισόδημά τους.

 Και οι εκπαιδευτικοί βιώνουμε την ίδια πολιτική στα σχολεία μας και στη ζωή μας. Υποχρηματοδότηση, σχολικές μονάδες σε κοντέινερ, αναλυτικά προγράμματα που προάγουν τις ληξιπρόθεσμες δεξιότητες και όχι τη γνώση, ελαστική εργασία για το 35% του κλάδου, αναπληρώτριες χωρίς δικαίωμα στην 9μηνη άδεια ανατροφής, αναπληρωτές/τριες χωρίς αναρρωτικές άδειες, μισθοί καθηλωμένοι από το 2008, με κομμένους τους 13ο και 14ο μισθούς. Με αυταρχισμό και προσπάθεια να περάσει η αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών!

Φτάνει ως εδώ. Συσπειρωμένοι στα σωματεία μας αγωνιζόμαστε ενάντια σε όλα αυτά και διεκδικούμε ζωή, μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα!

Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά για:

  • Τη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής, για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά εδώ και τώρα των δώρων και στο Δημόσιο, ξεπάγωμα του μισθολογικού κλιμακίου της διετίας 2016-2017.
  • Διεύρυνση και εξίσωση δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών.
  • Μόνιμους διορισμούς αναπληρωτών για τη σταθερή κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία.
  • Σύγχρονα και ασφαλή σχολεία και υποδομές.
  • Την άμεση κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το 8ωρο και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, απαγορεύουν το δικαίωμα στην απεργία. Παλεύουμε για 7ωρο – 5νθήμρο – 35ωρο όπως επιτρέπουν η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.
  • Άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.
  • Άμεσα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στην εργασία.
  • Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις.
  • Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης, στον δίκαιο και σκληρό αγώνα που δίνει απέναντι στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, που τον σφαγιάζει με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

 

Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι Απεργία! Και έτσι αγωνιστικά θα τιμηθεί από όλα τα συνδικάτα της χώρας μας.

ΟΛΟΙ στην απεργία της Πρωτομαγιάς την Τετάρτη 1η Μάη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων σε όλη την Ελλάδα.

Στην Κεφαλονιά συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις του Εργατικού Κέντρου για τον γιορτασμό της Πρωτομαγιάς :

Στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ την ΤΕΤΑΡΤΗ 1η Μάη, στο Εργατικό Κέντρο στις 10.30 το πρωί

και στο Μουσικό Αφιέρωμα στους 200 της Καισαριανής, στις 7.30 μ.μ. στο προαύλιο του Εργατικού Κέντρου.

Αργοστόλι 29/4/2024

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ ΚΙ

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  Π.Ε. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ  ΤΗΣ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ

Η 1η Μάη αποτελεί την ημέρα ορόσημο για όλους τους εργαζόμενους. Οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο το 1886 και όλες όσες ακολούθησαν, έδειξαν τον δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης για καλύτερες συνθήκες στην εργασία, για καλύτερες αμοιβές, για μια ζωή με αξιοπρέπεια. Μας έμαθαν ότι τίποτα δε χαρίζεται αλλά κερδίζεται μέσα από τον συλλογικό συντεταγμένο αγώνα. Και ο αγώνας έχει πάντα τίμημα.

Σήμερα οι εργαζόμενοι εκτός από την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια, τους εξαϋλωμένους μισθούς, έχουν να αντιμετωπίσουν και την κυβερνητική επίθεση στο χρόνο εργασίας, με τα «πειραματικά» εξαήμερα στο Δημόσιο, το πάγωμα των Συλλογικών Συμβάσεων, την προσπάθεια ελέγχου των σωματείων, την ιδιωτικοποίηση του νερού, της υγείας, της επικουρικής ασφάλισης, των κρίσιμων τομέων του Δημοσίου.

Την ίδια στιγμή που υποχρηματοδοτούνται οι κοινωνικές δομές και οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις στην υγεία και την εκπαίδευση, που η υποστελέχωση των Δημόσιων Υπηρεσιών αποτελεί τον κανόνα, η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τους συνοδοιπόρους της δαπανά τεράστια ποσά για την εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή και μετατρέπεται  σε συμμέτοχο των εγκλημάτων που γίνονται.

                                                                     Η 1η Μάη είναι ΑΠΕΡΓΙΑ

Συμμετέχουμε στην απεργία και τις απεργιακές κινητοποιήσεις, συνεχίζοντας να παλεύουμε για:

  • Αυξήσεις 20% στους μισθούς μας! Επαναφορά 13ουκαι 14ου μισθού και της χαμένης διετίας 2016-2017.
  • Κατάργηση της εισφοράς 2% για την ανεργία. Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ. Άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.
  • Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας με ταυτόχρονη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με επιπλέον κρατική χρηματοδότηση.
  • Άμεσα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στην εργασία. Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.α.
  • Στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με γενναία χρηματοδότηση.
  • Την άμεση κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το 8ωρο και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, απαγορεύουν το δικαίωμα στην απεργία. Παλεύουμε για 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο!
  • Καμία έξωση, κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.
  • Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις.

     Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 1η Μάη, στο ΕΚΚΙ στις 10.30 το πρωί

                                                                                                                     29 Απριλίου 2024 

                                                                                                                   Το ΔΣ του Συλλόγου 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

           ‘’ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ’’

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2024

Ενώνονται και πάλι στην φετινή εργατική πρωτομαγιά οι ρότες μας με τις ρότες των εργατών του Σικάγου το 1886, με τους εργάτες της Θεσσαλονίκης του Μάη του 1936, με τους 200 αγωνιστές της εθνικής αντίστασης και τους 6 συμπατριώτες μας που εκτελέστηκαν από τους Ναζί την πρωτομαγιά του 1944, στην Καισαριανή και έξω από τις φυλακές Αργοστολίου, αντίστοιχα.

Η Πρωτομαγιά είναι αγώνας και μνήμη, ημέρα τιμής για την τάξη των εργατών για την προσφορά της στην κοινωνική πρόοδο στην πάλη για μια νέα κοινωνία λαών χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Σε όλα τα μήκη και πλάτη της υδρογείου οι Εργαζόμενοι ενώνουν και πάλι τη φωνή τους διατρανώνοντας την αλληλεγγύη, την αποφασιστικότητα και την αμετάκλητη απόφασή τους να εξακολουθήσουν να παλεύουν για έναν καλύτερο κόσμο, για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά τους και τις οικογένειές τους.

Έτσι και εμείς ο σύλλογος ναυτικών της Κεφαλονιάς χαιρετίζουμε την φετινή εργατική πρωτομαγιά   και υποκλινόμαστε στους αγώνες της εργατικής και ναυτεργατικής τάξης .

            Ζητάμε και απαιτούμε το Νοσοκομείο να λειτουργήσει κανονικά, αφού αποκατασταθεί η πλήρης επάνδρωσή του από Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Εκτός από το ότι είναι ντροπή να λειτουργεί με ελλιπές προσωπικό σε γιατρούς και νοσηλευτές, είναι και επικίνδυνο για την πορεία των ασθενών.

            Θέλουμε και απαιτούμε την αποκατάσταση του οδικού δικτύου σε όλο το νησί. Είναι απαράδεκτο να διαφημίζουμε την Κεφαλονιά σαν τουριστικό προορισμό και οι επισκέπτες τουρίστες να ταξιδεύουν σ’ αυτούς του δρόμους που υπάρχουν.

Να λυθεί άμεσα το κυκλοφοριακό και οι θέσεις parking μέσα στο Αργοστόλι. Σαν Σύλλογος έχουμε πολλές φορές «ενοχλήσει» τις τοπικές αρχές και τον βουλευτή του νησιού, με λύσεις για τα ανωτέρω. Πάντα μας λένε ότι έχουμε δίκιο, αλλά δεν κάνουν κάτι.

Ενώνοντας την φωνή μας με όλα τα ναυτεργατικά σωματεία ζητάμε να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που ψηφίστηκαν από την πολιτεία τα τελευταία χρόνια που είναι ενάντια στα κεκτημένα, με τόσους αγώνες, δικαιώματά μας.

Ζητάμε από την «φιλελεύθερη» κυβέρνηση της πολιτείας την Άμεση απόδοση όλων των αναδρομικών στους συνταξιούχους χωρίς φορολογικά χαράτσια, από την ημέρα που άρχισαν οι περικοπές. Αύξηση όλων των συντάξεων με κατώτατο όριο όσο πρέπει για την ευπρεπή διαβίωση των εργαζομένων. Επαναφορά και απόδοση της πληρωμένης 13ης και 14ης σύνταξης. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και την άμεση απόδοση των νομοθετημένων 0,5% του προϋπολογισμού στα ασφαλιστικά ταμεία. Την διακοπή των ανατιμήσεων και την άμεση μείωση των τιμών στα βασικά προϊόντα ευρείας και λαϊκής κατανάλωσης. Την κατάργηση κάθε αντιλαϊκής και αντι-ασφαλιστικής νομοθεσίας. Την διακοπή της ανυπόφορης φορολόγησης (ΕΝΦΙΑ) και του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας .

Διεκδικούμε για τους εν ενεργεία συνάδελφους ναυτεργάτες την κατάργηση των αντεργατικών νόμων ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ με αύξηση στους μισθούς. Διεκδικούμε και απαιτούμε την πλήρωση των οργανικών θέσεων εργασίας με τους διαθέσιμους προς εργασία Έλληνες ναυτικούς.

Να θεσπιστούν θέσεις εργασίες που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, πού με την κατάργηση ορισμένων ειδικοτήτων οι υπάρχουσες έχουν υπερφορτιστεί με εργασία και ευθύνες. Να ληφθούν μέτρα προστασίας των ανέργων, που αν θεσπισθούν τα παραπάνω, ίσως να μην έχουμε ανέργους. Απαιτούμε την Κοινωνική ασφάλιση για όλους τους εργαζομένους και συνταξιούχους. Απαιτούμε την υποχρεωτική αναβάθμιση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης, που με την ανοχή της πολιτείας συνεχώς υποβαθμίζεται προς όφελος των ιδιωτικών σχολών.

Καταγγέλλουμε τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που σκοτώνουν τους λαούς (πρόσφατοι είναι αυτός ο καταστρεπτικός της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και η γενοκτονία των Παλαιστινίων που υφίσταται από το Ισραήλ) και ζητάμε τον άμεσο τερματισμό τους.

Το να ανταποκρίνεται η εκάστοτε κυβέρνηση στα αιτήματα των πολιτών και να τηρεί τις πρεκλογικές υποσχέσεις της, μήπως είναι προς το συμφέρον αμφοτέρων; Και να μην αποδεικνύεται ότι όλα είναι όχι υποσχέσεις, ΑΛΛΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΦΟΥΜΑΡΑ!!!

ΟΛΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (ΑΝΤΩΝΗ ΤΡΙΤΣΗ 119, ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ) ΣΤΙΣ 10.30 ΤΟ ΠΡΩΙ.

 

 

Νομαρχιακό Τμήμα (ΝΤ) Κεφαλονιάς & Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ

                                                            

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 1Η ΜΑΗ

Το Ν.Τ. Κεφαλονιάς- Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ, καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να δώσουν δυναμικά το «παρών» στις εκδηλώσεις του ΕΚΚΙ για τον γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, στην απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 1η Μάη, στο ΕΚΚΙ στις 10.30 το πρωί και στο μουσικό αφιέρωμα στους 200 της Καισαριανής, στις 7.30 μ.μ. στον αύλειο χώρο του ΕΚΚΙ.

Η 1η του Μάη είναι ένα σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Είναι ημέρα μνήμης και τιμής για εκείνους που θυσιάστηκαν, που έδωσαν ηρωικούς αγώνες για τις κατακτήσεις μας.

Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο, η Πρωτομαγιά της Αθήνας του 1894, ο Μάης του 1936 στη Θεσσαλονίκη καθώς και όλοι οι μεταγενέστεροι, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του 8ώρου, την κοινωνική ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά, τις δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού.

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη αντιμέτωπη με την ολομέτωπη επίθεση της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων, που μετατρέπουν τις «οδηγίες» των «λόμπυ» σε βάρβαρα αντεργατικά νομοθετήματα και μέτρα για να στηρίξουν τους επιχειρηματικούς ομίλους. Η κατάργηση του 8ωρου, η ελαστικοποίηση του εργάσιμου χρόνου, η καθιέρωση της η 13ωρης, 6ήμερης και 7ήμερης δουλειάς, η παραπέρα διάλυση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας, η Ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και του ΕΦΚΑ , η δραστική μείωση των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια κ.α., είναι μόνο μερικά από τα βάρβαρα μέτρα που αυγαταίνουν τα κέρδη και τσακίζουν τις ζωές μας .

Οι δημόσιοι υπάλληλοι όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, 80 χρόνια από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, βιώνουν ξανά τις συνέπειες των ιμπεριαλιστικών πολέμων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, καθώς και την βαθειά εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς. Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι Απεργία! Και έτσι αγωνιστικά πρέπει να τιμηθεί και από όλα τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα στο νομό μας, κόντρα στην προσπάθεια των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που συστηματικά προσπαθούν να αποδυναμώσουν και να υπονομεύσουν την ενότητα , όπως φάνηκε από τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 28 Φλεβάρη και στις 17 Απρίλη. Συνάδελφοι, oι αγώνες που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα είναι ελπιδοφόροι και δείχνουν την τεράστια δύναμή μας φωτίζοντας το δρόμο της προοπτικής.
Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά για:

  • Αυξήσεις στους μισθούς και ΣΣΕ με διεύρυνση δικαιωμάτων, επαναφορά εδώ και τώρα των δώρων και στο Δημόσιο, κατάργηση της εισφοράς 2% για την ανεργία και ξεπάγωμα του μισθολογικού κλιμακίου της διετίας 2016-2017. Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ.
  • Άμεση κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το ωράριο εργασίας ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση και απαγορεύουν το δικαίωμα στην απεργία.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία και τα Κ.Υ. του νομού, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά. Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση
  • Άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.
  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων.
  • Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις.
  • Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης, στο δίκαιο και σκληρό αγώνα που δίνει απέναντι στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, που τον σφαγιάζει με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και Ε.Ε.
     

Αργοστόλι 25/4/2024                                             Το Ν.Τ. Κεφαλονιάς –Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ

 

Ομάδα Γυναικών Αργοστολιού (μέλος ΟΓΕ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 1.5.2024

Εργαζόμενες, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες,
νέες μητέρες, φοιτήτριες, συνταξιούχοι,
  μετανάστριες και πρόσφυγες,

Η Ομάδα Γυναικών Αργοστολιού (μέλος ΟΓΕ) καλεί τις γυναίκες να τιμήσουμε αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά διεκδικώντας ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή της εργαζόμενης γυναίκας. Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία! Συμμετέχουμε ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (ΑΝΤΩΝΗ ΤΡΙΤΣΗ 119, ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ) ΣΤΙΣ 10.30 ΤΟ ΠΡΩΙ. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, στις 7.30 το απόγευμα, στον αύλειο χώρο του Εργατικού Κέντρου θα πραγματοποιηθεί μουσικό-ιστορικό αφιέρωμα στα 80 χρόνια από την εκτέλεση των 200 της Καισαριανής και των 6 στις φυλακές του Αργοστολίου.

Εμπνεόμαστε από τους μεγάλους εργατικούς αγώνες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και με τη συμμετοχή των γυναικών, όπως οι αγώνες των εργατών του Σικάγο, των εργατριών του Ρετσίνα, των απεργών της Θεσσαλονίκης το Μάη του 36, των 200 εκτελεσμένων το Μάη του ‘44 στην Καισαριανή, που φωτίζουν και σήμερα το δρόμο της αγωνιστικής μας δράσης για την απελευθέρωση από τα δεσμά της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.

Τιμάμε και φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά σηκώνοντας ψηλά τη σημαία του αγώνα ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας. Ατομικά δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουμε. Με τη συλλογική μας οργάνωση μπορούμε να αντιπαλέψουμε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων που την ακολουθούν, που λογαριάζει τις ζωές μας με τη λογική του “κόστους” για το κράτος και με κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων.

Καθημερινά βιώνουμε τη σύγχρονη βαρβαρότητα, την πολύπλευρη βία:

  • Την εργασιακή ανασφάλεια, τη δουλειά με ημερομηνία λήξης, τους μισθούς ψίχουλα, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που κάνουν θραύση κυρίως στους κλάδους με μεγάλη γυναικεία συμμετοχή, όπως στον επισιτισμό-τουρισμό, το εμπόριο, τις τηλεπικοινωνίες,
  • την ακρίβεια που εξανεμίζει τα εισοδήματα μας,
  • την εμπορευματοποίηση της Υγείας, την έλλειψη προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας, την απόκτηση παιδιού να αποτελεί πανάκριβο εμπόρευμα για τα νέα ζευγάρια,
  • την εμπορευματοποίηση της παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της,
  • τον εφιάλτη των πλειστηριασμών και των εξώσεων,
  • την έλλειψη των απαραίτητων δομών και υπηρεσιών για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, την αστυνομική αυθαιρεσία,
  • τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την πολύπλευρη εμπλοκή της χώρας μας που την καθιστά συνένοχο στο έγκλημα και την καθιστά πιθανό στόχο αντιποίνων.

Δεν δεχόμαστε εμείς οι γυναίκες να γίνουμε συνένοχες στα δολοφονικά τους σχέδια, όπως μας καλούν το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις τους, που παρουσιάζονται ως “εγγυητές” της ασφάλειας, της “προστασίας των δικαιωμάτων”, ειδικά των γυναικών και των παιδιών. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν εξασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα για το λαό. Αντίθετα, διαιρούν τους λαούς, έχουν χαράξει τα σύνορα με το αίμα των λαών.

Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα «Ύδρα» από την Ερυθρά Θάλασσα, να σταματήσει τώρα η αποστολή πολεμικού υλικού και η χρήση στρατιωτικών και πολιτικών εγκαταστάσεων για τους πολεμικούς σχεδιασμούς!

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στις γυναίκες στην Παλαιστίνη και την Ουκρανία, που βιώνουν την κόλαση του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της προσφυγιάς. Τα συμφέροντα των γυναικών των λαϊκών οικογενειών είναι κοινά, όπως κοινός είναι και ο αντίπαλος: η εκμεταλλευτική κοινωνία.

Κηρύσσουμε τον πόλεμο ενάντια σ’ αυτούς που τον γεννούν, σ’ αυτούς που τον σπέρνουν!

Ενώνουμε τη φωνή μας με εργαζόμενες και εργαζόμενους σε όλη τη χώρα, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ που τσακίζει τα δικαιώματα και τη ζωή μας! Συναντιόμαστε στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης για τις σύγχρονες ανάγκες μας στην εργασία, την υγεία, την προστασία της μητρότητας, τη μόρφωση των παιδιών μας, ενάντια στους άδικους πολέμους.

Παλεύουμε ώστε η ανάπτυξη της γνώσης, της επιστήμης και της παραγωγικότητας να γίνουν εργαλεία απελευθέρωσης των εργαζομένων, μείωσης τους σταθερού ημερήσιου χρόνου – όχι αλυσίδες για τη διεύρυνση της σύγχρονης σκλαβιάς και την ένταση της εκμετάλλευσης.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

Συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τον αγώνα μας για:

  • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας.
  • Άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.
  • Άμεσα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στην εργασία.
  • Την προστασία του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας με δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας για γυναικολογικές εξετάσεις, προγεννητικό έλεγχο, τοκετό, ΙΥΑ. Κατάργηση της εμπορικής παρένθετης μητρότητας.
  • Εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την ολόπλευρη προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία, στελεχωμένων με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση και εμπλοκή των ΜΚΟ.
  • Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις. Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης, στο δίκαιο και σκληρό αγώνα που δίνει απέναντι στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, που τον σφαγιάζει με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Κάλεσμα προς τους αγροτες κτηνοτροφους αλιεις μελισσοκομους για τις απεργιακές συγκεντρώσεις της 1ης Μάη σε όλη τη χώρα


Με τη συμμετοχή μας στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς, την Παγκόσμια Ημέρα της Εργατικής Τάξης, δίνουμε συνέχεια στην κοινή δράση και συμπόρευση  με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα,  όπως έγινε και στην περίοδο των Μπλόκων.

 

Με τη συμμετοχή μας στέλνουμε μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης με νέους αγώνες ενάντια στην ακρίβεια που τσακίζει τις ζωές όλων μας, αγροτών, εργατών, αυτοαπασχολούμενων, γυναικών και νεολαίας, την ίδια στιγμή που τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων εκτοξεύονται.

Παλεύουμε ενάντια στο πανάκριβο κόστος παραγωγής για αγρότες και κτηνοτρόφους, το πανάκριβο κόστος ζωής, τη μείωση του εισοδήματός μας, διεκδικούμε λύσεις στα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που προβάλλει η ΠΕΜ και το συνεπές οργανωμένο  αγροτικό κίνημα.

Μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν 7 λεπτά στην Kwh και κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας , επιδότηση αγροεφοδίων και ζωοτροφών καθώς και κατάργηση του ΦΠΑ σε αυτά και στα είδη πρώτης ανάγκης για όλους.

Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις που δεν έχουν δοθεί.

Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες.

Έργα υποδομής για την προστασία της παραγωγής, των περιουσιών, των ζωών μας.

Παλεύουμε ενάντια στους πολέμους που γίνονται για τα συμφέροντα και τα κέρδη των λίγων, αλλά και ενάντια στην εμπολκή της χώρας μας  στο μακελειό που είναι σε εξέλιξη σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, για να επιστρέψει η φρεγάτα «Υδρα».

Συντονίζουμε τους αγώνες μας με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους ώστε σε συμμαχία να γίνουμε οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του τεράστιου πλούτου που παράγουμε και τον καρπώνονται μια χούφτα εκμεταλλευτές μας.

 

ΣΩΜΑΤΕΊΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΎΧΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ” ΈΔΡΑ: Λ. Αντώνη Τρίτση 119, 1ος όροφος, 28100, Αργοστόλι

Τηλ. Επικοινωνίας: 26710 22262, 6977404916

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.m

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ!

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 10.30 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ

Το απόγευμα τις ίδιας μέρας, στις 7.30,στον αύλειο χώρο του Εργατικού Κέντρου θα πραγματοποιηθεί μουσικό – ιστορικό αφιέρωμα στα 80 χρόνια από την εκτέλεση των 200 της Καισαριανής και των 6 στις φυλακές Αργοστολίου

 

Από το Σικάγο του 1886 έως την Πρωτομαγιά της Αθήνας του 1894, από τον Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη έως την Πρωτομαγιά του 1944 με την ηρωική θυσία των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, η εργατική τάξη έχει γράψει με το ανεξίτηλο μελάνι του αίματός της τις πιο λαμπρές σελίδες του ταξικού αγώνα, της οργανωμένης πάλης και της διεκδίκησης, που καμιά κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία και καταστολή δεν μπορεί να

σταματήσει!

Η 1 Μάη 2024 θα βρει τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων 10 ετών.

Η ενιαία επίθεση των κομμάτων και των κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του κεφαλαίου έχει φέρει τους συνταξιούχους της χώρας μας σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Οι συντάξεις μας να μην επαρκούν ούτε για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών μας, παρότι για 10ετίες από τα χέρια μας φτιάχτηκε ο πλούτος αυτής της χώρας.

Όπως αγωνιστικά, με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια αντιμετωπίσαμε την επίθεση σε βάρος μας, υπερασπιστήκαμε τη ζωή μας και τα δικαιώματά

μας, έτσι θα συνεχίσουμε.

Καλούμε όλους τους συνταξιούχους των νησιών μας, να δώσουν μαχητικό αγωνιστικό παρών στη συγκεντρώσει του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την κατάργηση της εκμετάλλευσης

ανθρώπου από άνθρωπο για έναν κόσμο δίκαιο και ειρηνικό.

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 30-4 2024

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Α ΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

 

Η εργατική Πρωτομαγιά

 

Η Εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί ένα μοναδικό αδιαμφισβήτητο γεγονός, μία γιορτή που καθιερώθηκε όχι σε μία και δύο χώρες, αλλά επισήμως σε 107 χώρες.

Και το σημαντικότερο, είναι μία επέτειος που την καθιέρωσε ένα κίνημα φτωχών ανδρών και γυναικών, όπως παρατηρεί εύστοχα ο ιστορικός EricHobsbawm.

Πολλά οφείλονται ασφαλώς σε διάφορους στοχαστές. Οι πρώτοι που έρχονται στη σκέψη μας είναι ο Καρλ Μαρξ, ο Φρίντριχ Ένγκελς και ο Καρλ Κάουτσκι.

Στο ιδρυτικό συνέδριο της Πρώτης Διεθνούς, το 1864, στη Γενεύη, ο Μαρξ έγραψε στον εναρκτήριο λόγο και τους κανόνες, στους οποίους περιλαμβάνονται οι γενικές αρχές της παγκόσμιας οργάνωσης της εργατικής τάξης «Ο αγώνας της εργατικής τάξης δεν είναι αγώνας για ταξικά προνόμια και μονοπώλια, αλλά για ίσα δικαιώματα και ίσα καθήκοντα, αγώνας για την κατάργηση της ταξικής κυριαρχίας».

Στο ίδιο χρονικό διάστημα (1864) το ιδρυτικό συνέδριο της Πρώτης Διεθνούς είχε υιοθετήσει ως κεντρικό αίτημα της εργατικής τάξης- κοινό και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού- την 8ωρη εργάσιμη ημέρα.

Η διαδήλωση της 1ης Μαΐου 1886 στο Σικάγο με αίτημα το οκτάωρο, βάφτηκε με αίμα και αναδείχθηκε σε σύμβολο θυσίας που ενέπνευσε τους αγώνες για την καθιέρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Τρία χρόνια αργότερα, στις 14 Ιουλίου του 1889, με την ευκαιρία των εκατό χρόνων από τη Γαλλική Επανάσταση, συνήλθαν στο Παρίσι 391 αντιπρόσωποι από 10 χώρες- ανάμεσά τους οι πιο επιφανείς ηγέτες του παγκόσμιου εργατικού κινήματος – και ίδρυσαν τη Δεύτερη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Οι πρώτοι που ζήτησαν από το 1890 να επαναληφθούν οι αγωνιστικές εκδηλώσεις και την επόμενη χρονιά του 1891 ήταν οι Σκανδιναβικές χώρες και η Ισπανία.

Το ζήτημα αν θα έπρεπε να ζητηθεί από τους εργάτες να απεργούν την 1η Μαΐου, τέθηκε ξανά στο Συνέδριο των Βρυξελλών το 1891. Η Δευτέρα Διεθνής αποδίδοντας μεγαλύτερη σημασία στον συμβολισμό της 1ης Μαΐου αποφάσισε οι εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς να συνδυάζονται με απεργία.

Έτσι η Πρωτομαγιά έγινε η ξεχωριστή ημέρα της εργατικής τάξης και στοιχείο της ταξικής της ταυτότητας.

Στην Ελλάδα της τελευταίας δεκαετίας του 19ου αιώνα το συνδικαλιστικό κίνημα ήταν ανύπαρκτο, ως αποτέλεσμα της ανύπαρκτης βιομηχανικής εργατικής τάξης. Η πραγματοποίηση πρωτομαγιάτικων εκδηλώσεων ήταν σε άμεση συνάρτηση με την πορεία του ελληνικού σοσιαλιστικού κινήματος και τη γενικότερη πολιτική κατάσταση.

Την πρώτη οργανωμένη εμφάνιση των σοσιαλιστών στηνΕλλάδα ξεκίνησε ο Σταύρος Καλλέργης, το 1896, με τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο που ίδρυσε το 1891.

Η Πρωτομαγιά έγινε μια μοναδική, μια παγκόσμια ημέρα γιορτής και αγώνα, επειδή οι εργαζόμενοι, ξεπερνώντας τις εθνικές, θρησκευτικές, ακόμη και πολιτικές διαφορές τους, συνειδητοποίησαν ότι ανήκουν στην ίδια τάξη με κοινά συμφέροντα, αλλά και τη δύναμη να βελτιώνουν τους κοινούς στόχους τους.

Η Εργατική Πρωτομαγιά εορτάζεται σήμερα ως επίσημη αργία σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλον τον κόσμο.

Σήμερα νοηματοδοτείται πλέον διαφορετικά. Οι αγώνες για το οκτάωρο έχουν ξεχαστεί, ο φόβος των διώξεων έχει σβήσει. Τις τελευταίες 4 δεκαετίες ομαλού πολιτικού βίου και χαμηλών πολιτικών εντάσεων η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε στην κοινή συνείδηση των Ελλήνων ως η αδιαμφισβήτητη ημέρα εορτασμού των εργαζόμενων, αναζητώντας το νέο ουσιαστικό περιεχόμενό της.

Μέλημα των σύγχρονων ευνομούμενων χωρών, όπως και της πατρίδας μας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλέον ένα νέο μοντέλο ζωής ειρηνικό και αλληλέγγυο, μέσα σε μια δικαιότερη σύμπραξη και συνύπαρξη των λαών.

Να ευχηθούμε να τερματιστούν οι κραυγαλέες ανισότητες και να παρέχεται μία ικανοποιητική εγγυημένη εργασία και σύνταξη προς όλους, κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες ιδιαίτερα για τους ασθενέστερους, συμμετοχή όλων στις διαδικασίες της δημοκρατικής, πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής,εμπλουτισμένες ανθρώπινες σχέσεις, καλύτερη ποιότητα ζωής, αρμονική ισορροπία μεταξύ προσωπικής, οικογενειακής και εργασιακής ζωής, ίσα δικαιώματα χωρίς διάκριση στην εκπαίδευση, μόρφωση και απασχόληση,συνθήκες και προϋποθέσεις για το άτομο και τη φύση, όπου θα συνυπάρχουν αρμονικά στον πλανήτη μας.

Η έξοδος από την κρίση πρέπει αν γίνει με πολιτικές που να έχουν στο επίκεντρό τους τον εργαζόμενο άνθρωπο, την αύξηση της πλήρους και σταθερής απασχόλησης, των εισοδημάτων και την ενίσχυση της προστασίας των εργατικών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Η Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα ότι δεν είναι δίκαιο οι θυσίες και τα επώδυνα μέτρα να αφορούν μόνο τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους μικρομεσαίους πολίτες. Δεν είναι δίκαιο οι έχοντες και κατέχοντες να μην συμμετέχουν σ’ αυτή την εθνική μας δοκιμασία.

Δεν επιτρέπεται να υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, αφού κατά τον τραγικό μας ποιητή της αρχαιότητας Σοφοκλή: «Κατά το γήρας τέρπει μάλλον ου το κερδαίνειν αλλά το τιμάσθαι».

Να δώσουν και πάλι την ελπίδα και το χαμόγελο στους συνταξιούχους και να επιστρέψουν όσα αυθαίρετα τους στέρησαν καθ΄όλη τη διάρκεια των μνημονίων και την οριστική κατάργηση των δώρων και επιδομάτων με τους νόμους 4051/2012 και 4093/2012.

Να δώσουν στους νέους μας που είναι η ελπίδα και το μέλλον του έθνους μας, ευκαιρίες για εργασία. Να προστατεύσουν τις οικογένειες των πολυτέκνων και χαμηλών εισοδημάτων για μια ποιοτικά βελτιωμένη ζωή των παιδιών τους με ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση τους σε σχέση με τα άλλα ελληνόπουλα. Να εξασφαλίσουν δωρεάν ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσω ενός βελτιωμένου κρατικού συστήματος υγείας.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να αφήσουμε έστω και προσωρινά όλοι τις πολιτικές μας αντιλήψεις και τις κομματικές επιλογές.

Γιατί ενωμένοι μπορούμε.

Μπορούμε να ανατρέψουμε το άδικο, το παράνομο, το αντιδημοκρατικό και κάθε κακό που συμβαίνει στην κοινωνία και τη ζωή μας.

Καλή συνέχεια στους αγώνες μας!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 10.30 ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Του Λινάρδου Ερμολάου, Γενικού Γραμματέα της ΠΟΠΣ

 


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250