Στανίτσας στον COSMOS 96,5: Τι αναμένεται να γίνει με το καλωδίο της ΔΕΗ στον Πίσω Αετό; - Πρόβλημα στέγασης Δημόσιων υπαλλήλων και στην Ιθάκη

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024 09:46

Στανίτσας στον COSMOS 96,5: Τι αναμένεται να γίνει με το καλωδίο της ΔΕΗ στον Πίσω Αετό; - Πρόβλημα στέγασης Δημόσιων υπαλλήλων και στην Ιθάκη

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο Δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας, ο οποίος αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για θέματα που αφορούν στην Ιθάκη.

«Για το θέμα του καλωδίου που είναι στον Πίσω Αετό, είχαμε μία διευρυμένη σύσκεψη με τους υπεύθυνους της ΔΕΗ , τους δύο γενικούς γραμματείς και με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος (Αντιναύαρχο Λ.Σ. Γεώργιο Αλεξανδράκη).

 Επειδή υπάρχουν πλέον καινούργια δεδομένα στο λιμάνι του Πίσω Αετού με την καινούργια κατασκευή του λιμανιού και επειδή έχουμε πλέον και την πλήρη αποτύπωση  του καλωδίου , έθεσα το αίτημα για το αν μπορούν  η όχι τα επιβατικά πλοία που εκτελούν δρομολόγια από και προς το νησί να αγκυροβολούν κατ εξαίρεση σε συγκεκριμένο σημείο όταν έχει κακοκαιρία μιας και έχουμε απομακρυνθεί πάρα πολύ από το καλώδιο. Στο αίτημα το δικό μου και η Levante Ferries  που ήταν εκεί και η ΔΕΔΔΗΕ συμφωνούν, οπότε αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία διαδικασία με το Υπουργείο ούτως ώστε να δούμε πόσο ασφαλές θα είναι το λιμάνι του Πίσω Αετού, όταν θα μπορούν κάποια καράβια να ρίχνουν άγκυρα στο συγκεκριμένο σημείο.

Επειδή έχω δει τις προθέσεις της ΔΕΗ 10 χρόνια τώρα, βλέπω ότι το καλώδιο για να μετακινηθεί  αποκλείεται το επόμενο διάστημα, όμως δεν γίνεται από την στιγμή που έχει απομακρυνθεί το λιμάνι από κει να μην μπορούν να ρίχνουν άγκυρες σε σημείο που θα χωροθετηθεί , γιατί τον χειμώνα υπάρχουν μέρες που το καράβι δεν μπορεί να πιάσει στο λιμάνι  και όταν υπάρχουν άνθρωποι με προβλήματα υγείας , δεν μπορούμε εν έτει 2024 να έχουμε ακόμα αυτό το θέμα.

Το αργότερο μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα ρθουν εκπρόσωποι του Υπουργείου, του ΔΕΔΔΗΕ και των εταιρειών , να κάνουμε αυτοψία στο λιμάνι , για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε γι αυτό το θέμα. Αν καταφέρουμε και το λύσουμε θα είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την Ιθάκη, την λειτουργία του λιμανιού, το Λιμενικό Ταμείο. Όλα αυτά τα χρόνια είχαμε μείνει με το θέμα αυτό που θα έπρεπε να είχε βρεθεί λύση από την εποχή που Θα κατασκευαζόταν το λιμάνι  το  2007-2008. Πολλές φορές έχει κοπεί αυτό το καλώδιο και έχει μείνει η Ιθάκη χωρίς ρεύμα. Πιστεύω ότι έως τον επόμενο μήνα θα έχει βρεθεί λύση».

Ο κ Στανίτσας αναφέρθηκε και στην επιχορήγηση της Ιθάκης με 140 χιλιάδες ευρώ για την πολιτική προστασία του νησιού επισημαίνοντας ότι τα χρήματα αυτά δεν πρέπει να δίνονται βάσει πληθυσμού, αλλά βάσει των αναγκών που έχει ο κάθε Δήμος και το αίτημα του Δήμου Ιθάκης στον τότε υπουργό κ. Στυλιανίδη έγινε αποδεκτό και από 25 περίπου χιλιάδες λαμβάνει πλέον ο Δήμος Ιθάκης 140 χιλιάδες. Συμπλήρωσε δε: « Το ευχάριστο είναι ότι στην συνάντηση που είχα στο Μαξίμου με τον κ Νέζη, οριστικοποιήθηκε ότι από την μελέτη που κάναμε για όλο το νησί για πυροπροστασία – η μία πιλοτική από τις δύο, η μία είναι για πυροπροστασία και η άλλη είναι για αντιπλημμυρικά – που ανέλαβε να κάνει το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, από το 1.600.000 που είναι για τα έργα, εμείς παίρνουμε τις  850 .000. Είναι πάρα πολύ σημαντικό , γιατί μ αυτά τα χρήματα θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τις πρώτες δημοπρατήσεις των έργων που περιέχει η μελέτη».

Ο κ Στανίτσας αναφέρθηκε επίσης στην συνάντηση που είχε με τη κ. Ζαχαράκη Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για το θέμα του κτηρίου του Οικοτροφείου  με ζητούμενο την επισκευή του για την κάλυψη των υπηρεσιών του Δήμου και των αναγκών διαμονής των δημοσίων υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης και διαμονής.

Για την εικαστική έκθεση που έλαβε χώρα το Σάββατο 13 Απριλίου, ανέφερε ότι τα τελευταία 5 χρόνια στην Ιθάκη διοργανώνουν παγκόσμια έκθεση φωτογραφίας στην οποία συμμετέχουν πάνω από 15 φωτογράφοι από όλο τον κόσμο , φωτογραφίζουν την Ιθάκη και γίνονται σεμινάρια φωτογραφίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την ΠΕΔΙΝ. Για το 2024 συμμετέχει και το Υπουργείο Ναυτιλίας ως συνδιοργανωτής και η συγκεκριμένη έκθεση με φωτογραφίες του 2022 για πρώτη  φορά  βρίσκεται στον Πειραιά όπου θα διαρκέσει 15 μέρες.

Αναφέρθηκε επίσης στις δράσεις των  Λωτοφάγων ,εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που δραστηριοποιείται στον χώρο του θεάτρου, των παραστατικών τεχνών και του κινηματογράφου. Ιδρύθηκε το 2008 και απο τότε υλοποιεί παραστάσεις θεάτρου επινόησης και ανεβάζει έργα σύγχρονων ελλήνων και ξένων συγγραφέων για παιδιά και ενήλικες στην Αθήνα /. Οι Λωτοφάγοι επιμελήθηκαν την  καλλιτεχνικής δράση «Εμείς και ο Κόσμος που  περιελάμβανε μια έκθεση και μια performance 20 λεπτών από παιδιά 6 έως και 14 ετών και παρουσίασαν στο κοινό έως τις 13 Απριλίου  στο  Δημοτικό Μορφωτικό Κέντρο Ιθάκης μια ιδιαίτερη εικαστική έκθεση.

Τέλος για το θέμα της υπογεννητικότητας, το οποίο συζήτησε και με την αρμόδια υπουργό κ. Ζαχαράκη, στα πλαίσια ενός επιβαλλόμενου σχεδιασμού για την επιστροφή του κόσμου  στα νησιά του με δυνατότητα στέγασης κλπ, αλλά και με την Αντιπεριφερειάρχη κ. Παπαναστασάτου  για  επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ιθάκη , δήλωσε ότι είναι μέσα στο πλάνο του και πέρασε το μήνυμα του υφιστάμενου προβλήματος σε όλη την Ελλάδα .

Κλείνοντας επανέλαβε τις πολλές υποχρεώσεις των Δήμων απέναντι στους πολίτες , στάθηκε στο πρόβλημα με την ΥΔΟΜ Αργοστολίου και στις ενέργειες που κάνει ούτως ώστε να συμβάλει ο Δήμος Ιθάκης με διάθεση ενός εργαζόμενου. Επισήμανε επίσης το πρόβλημα στέγασης για τους δημόσιους υπαλλήλους στην Ιθάκη, το οποίο μεγεθύνεται εν όψει της Καλοκαιρινής περιόδου, η οποία έχει ξεκινήσει ήδη δυνατά στην Ιθάκη.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250