Βουλευτής: Σημαντικές εξελίξεις σε μεγάλα έργα του Πολιτισμού της Κεφαλονιάς

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 21:36

Βουλευτής: Σημαντικές εξελίξεις σε μεγάλα έργα του Πολιτισμού της Κεφαλονιάς

"Ασύλητοι τάφοι με εντυπωσιακά χρυσά και γυάλινα ευρήματα-Σημαντικές εξελίξεις και σε άλλα μεγάλα έργα του Πολιτισμού μας "

Με μεγάλη ικανοποίηση πληροφορήθηκα σήμερα από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Υπουργό κα. Λίνα Μενδώνη τις σημαντικές εξελίξεις για τις επεμβάσεις προστασίας του Ρωμαϊκού Ταφικού Μνημείου στο Φισκάρδο, του οποίου εκπονήθηκαν και εγκρίθηκαν οι μελέτες στατικής επάρκειας του ταφικού θαλάμου και αποστράγγισης χώρου, καθώς και η μελέτη κατασκευής προσωρινού στεγάστρου προστασίας του μνημείου, ενώ επικαιροποιήθηκε η μελέτη κατασκευής τοιχίου αντιστήριξης.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στην προστασία και ανάδειξη του ρωμαϊκού ταφικού μνημείου στο Φισκάρδο, που όπως όλα δείχνουν ήταν ένας σημαντικός ναυτικός σταθμός μεταξύ της Ιταλικής και της Ελληνικής χερσονήσου.

Με τις προτεινόμενες επεμβάσεις, σε συνδυασμό και με την ολοκλήρωση των απαραίτητων απαλλοτριώσεων, στόχος είναι να προστατευτούν τα ευρήματα, καθιστώντας τον Ρωμαϊκό Θάλαμο -  Μαυσωλείο προσβάσιμο στους επισκέπτες μας.    

Μετά την Αρχαιολογική Συλλογή της Σάμης που εγκαινιάστηκε προ διετίας, δημιουργείται στον τόπο μας από το Υπουργείο Πολιτισμού ένα σύνολο σημαντικών πολιτιστικών πόλων, οι οποίοι θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας, αλλά και στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος μας.

Για πρώτη φορά το συνολικό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού για τα νησιά μας εκτελεί έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς και επόμενα που υπάρχουν ήδη στον σχεδιασμό του και αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, συνολικής αξίας 18.000.000 ευρώ.

Πρόκειται για έργα κρίσιμα για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, τα οποία αποδεικνύουν ότι ο πολιτισμός, εκτός από δημόσιο κοινωνικό αγαθό, είναι και μοχλός ανάπτυξης.

Αναφορικά με το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου, οι εργασίες του ξεκινούν τις επόμενες εβδομάδες, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία δημοπράτησής του, συνολικού προϋπολογισμού 6.162.767,24 ευρώ με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επίσης, προχωρά η έκθεση στο Μουσείο Γεράσιμου Σκλάβου που ανέλαβε ο Δήμος Αργοστολίου, με πόρους που εξασφάλισε το Υπουργείο Πολιτισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ παράλληλα προχωρά επιτέλους και το έργο της αποκατάστασης του Θολωτού Τάφου στα Τζαννάτα, του οποίου οι μελέτες ολοκληρώθηκαν και επίκειται η δημοπράτησή του.

Ως Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον του για τον Νομό μας, την Υπουργό Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη για τη συνεχή και αδιάλειπτη στήριξή της στον τομέα του πολιτισμού στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη καθώς και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης για τις συντονισμένες προσπάθειες στα έργα πολιτισμού των νησιών μας, που εξελίσσονται συστηματικά τα τελευταία χρόνια.

 Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης




00 inkefalonia general ad 300X250