Παναγής Καππάτος: Συνεχίζει την μηνιαία ενημέρωση των πολιτών - Δείτε το newsletter του Δεκεμβρίου

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 05 Ιανουαρίου 2024 09:53

Παναγής Καππάτος: Συνεχίζει την μηνιαία ενημέρωση των πολιτών - Δείτε το newsletter του Δεκεμβρίου

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ενημερωτικό Δελτίο

Δεκέμβριος 2023  

­

Φίλες και φίλοι,

Τελευταία ανασκόπηση για το 2023 και θα ήθελα να σταθώ σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που γίνονται πράξη. Ελπίζω πως τις μέρες που γίνονταν η συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή να είχατε την ευκαιρία να ενημερωθείτε. Ο νέος προϋπολογισμός ενισχύει πραγματικά το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, τονώνει την κοινωνική συνοχή, μειώνει τις ανισότητες και βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. 

Τον μήνα που μας πέρασε, τοποθετήθηκα στην Ολομέλεια της Βουλής σε 5 νέα νομοσχέδια, καθώς και στην επιτροπή δημόσια διοίκησης, δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης. Στο κλείσιμο του έτους, κληθήκαμε να ψηφίσουμε μια σειρά από σημαντικά νομοσχέδια όπως για παράδειγμα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που αφορά άμεσα τα νησιά μας και με το οποίο συστήνεται νέα Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) με έδρα την Κεφαλονιά. Μια ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού, απολύτως απαραίτητη και αναγκαία για τα νησιά μας. Οι Πυροσβέστες Δασικών  Επιχειρήσεων που θα στελεχώσουν την νέα μονάδα θα έχουν ως αποστολή μεταξύ άλλων αρμοδιοτήτων τη συνδρομή στην εκτέλεση έργων δασοπροστασίας, την πρόληψη καθώς και την αντιμετώπιση συμβάντων εκδήλωσης πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών, που δυστυχώς πλήττουν τα νησιά μας κηρύσσοντας την Περιφερειακή Ενότητα και τους Δήμους της συχνά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Ένα ακόμη σημαντικό καλό νέο αφορά το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Τα προβλήματα που εμφανίστηκαν κατά τη λειτουργία του είναι γνωστά σε όλους μας. Στην Κεφαλονιά λειτουργεί από το 2004 και ουδείς έως σήμερα δεν είχε επέμβει για να τα θεραπεύσει. Συνεπώς, το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε κρίνεται ως απόλυτα αναγκαίο και θετικό. Το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» αλλάζει, οι διαδικασίες απλοποιούνται και επιταχύνονται μέσω της ψηφιοποίησης. 

Περνάω τώρα στο άλλο σημαντικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο ψηφίστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και έρχεται να δώσει λύσεις και να βελτιώσει τις υφιστάμενες συνθήκες, με ειδική πρόνοια για τους ευάλωτους δανειολήπτες, για την εξυγίανση των τραπεζών, για την επιπλέον βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, την προστασία της κατοικίας αλλά και την δυνατότητα απόκτησης ή επανάκτησης στέγης και τέλος τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Δεν θα ισχυριστώ ότι όλα τα πράγματα είναι τέλεια. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία όμως ότι η Ελλάδα του 2023 βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από την Ελλάδα του 2019 και ότι οι μεγάλες προκλήσεις μας είναι να χτίσουμε πάνω σε αυτή την πρόοδο και να κάνουμε πράγματι ένα μεγάλο άλμα σε δύσκολες συγκυρίες.

Επιτρέψτε τώρα μου να σας πω μερικές θετικές ειδήσεις για την τοπική κοινωνία που αξίζουν πιστεύω να διαβαστούν. 

Και θα ξεκινήσω από τον χώρο της υγείας για να σας πω ότι κατόπιν συνεχών επαφών με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και της Υγειονομικής Περιφέρειάς μας (6η ΥΠΕ), προκυρήχθηκαν 3 νέες  μόνιμες θέσεις γιατρών στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Οι θέσεις αυτές αφορούν έκτακτες προσλήψεις για τη στελέχωση των μονάδων υγείας, ενώ αναμένονται συνεχείς προκηρύξεις εντός του 2024 για προσλήψεις στο Υπουργείο Υγείας 6500 γιατρών και νοσηλευτών.

Πάμε όμως τώρα στην Ιθάκη μας. Με σταθερό ενδιαφέρον, έμπρακτα και συνεχείς χρηματοδοτήσεις - όπως αυτή του Δεκεμβρίου - η Κυβέρνηση στηρίζει την προσπάθεια που έγινε τα προηγούμενα χρόνια για την επίλυση του υδατικού προβλήματος του νησιού. Ας μην ξεχνάμε ότι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Ιθάκης απέκτησαν νερό σε 24ωρη βάση το καλοκαίρι του 2022  δίνοντας οριστική λύση στο βασικό θέμα της επάρκειας του πολυτιμότερου αγαθού της φύσης. Η Ιθάκη πορεύεται σταθερά στο δρόμο της ανάπτυξης και στόχος είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. 

Έρχομαι τώρα στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του μήνα από άκρη σε άκρη σε ολόκληρη την Κεφαλονιά και την Ιθάκη και στις οποίες είχα τη χαρά να παρευρεθώ. Ανάμεσα σε συμπολίτες μας, χαρούμενα πρόσωπα παιδιών, μπήκαμε σε γιορτινούς ρυθμούς και απολαύσαμε την συντονισμένη προσπάθεια όλων των πολιτιστικών συλλόγων και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων που προσέφεραν εθελοντικά τον χρόνο και τις υπηρεσίες τους για την άψογη διοργάνωση όλων των εκδηλώσεων. Σε συνδυασμό με τα προγράμματα των χορωδιών των Δήμων μας και τη συμμετοχή των μελών των Φιλαρμονικών Σχολών του Νομού μας, απολαύσαμε μια εορταστική ατμόσφαιρα στους δρόμους των νησιών μας. 

Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όλους!

Κλείνω το σημείωμα με μια σύντομη αναφορά με αφορμή τις ορκωμοσίες της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου, σε μερικές από τις οποίες δεν κατέστη εφικτό να παρευρεθώ ο ίδιος, λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων. 

Όπως έχω δεσμευτεί και στο παρελθόν, βρίσκομαι σταθερά δίπλα στους Δημάρχους και στην Περιφερειακή Αρχή των νησιών μας για το καλό του τόπου μας. Άλλωστε η συνέχεια και η αγαστή συνεργασία μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κεντρικής εξουσίας αποτελούν πυλώνες μιας χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης και απαιτούν σχεδιασμό και πνεύμα καλής συνεννόησης με απόλυτο σεβασμό στον ρόλο του καθενός. 

Είμαι βέβαιος ότι μοιραζόμαστε το ίδιο αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν. Τους εύχομαι μια καλή και δημιουργική θητεία. 

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και ελπίζω να βρήκατε κάτι που να σας ενδιαφέρει και να σας αφορά.

Παραμένω πάντα στη διάθεση σας. 

Με τιμή, 

Παναγής Καππάτος 

­
­
­
­
­
­

Η Δράση μου στη Βουλή 

Ολομέλεια

Παναγής Καππάτος - Ομιλία στην Ολομέλεια για το Σ/Ν του Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

«Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» και άλλες επείγουσες διατάξεις» (1-12-2023)
 

Παναγής Καππάτος - Απόσπασμα Ομιλίας στην Ολομέλεια για το Σ/Ν του Υπ.Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

«Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας - Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών και άλλες επείγουσες διατάξεις» (8-12-2023)

Παναγής Καππάτος - Ομιλία στην Ολομέλεια για το Σ/Ν του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης 

«Επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου: Διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων στις μεταγραφές ακινήτων και ενίσχυση της επιχειρησιακής λειτουργίας του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο» - Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων –Ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» 

(11-12-2023)

Παναγής Καππάτος - Ομιλία στην Ολομέλεια για το Σ/Ν του Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών 

«Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024» (15-12-2023)

Παναγής Καππάτος - Ομιλία στην Ολομέλεια για το Σ/Ν του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

«Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις» (18-12-2023)

Επιτροπές

Ως μέλος της διαρκούς επιτροπής δημόσιας διοίκησης, δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης στην ομιλία μου αναφέρθηκα στα προβλήματα που σχετίζονται με το Ελληνικό Κτηματολόγιο τα οποία είναι γνωστά σε όλους μας. Στην Κεφαλονιά λειτουργεί στο Αργοστόλι, στο Ληξούρι, αλλά και σε γειτονικά χωριά Κτηματολόγιο από το 2004, γνωρίζοντας όλοι τα προβλήματα που εμφανίστηκαν κατά την λειτουργία του, ενώ ουδείς έως σήμερα δεν είχε επέμβει για να τα θεραπεύσει (5-12-2023)
Χρηματοδοτήσεις Υπουργείων

Κυβέρνηση στηρίζει την Ιθάκη και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και επισκεπτών της"

Στον Δήμο Ιθάκης εγκρίθηκε επιχορήγηση με ποσό 79.985 ευρώ αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη δαπανών λειτουργίας του εργοστασίου αφαλάτωσης ύδατος που διαθέτει.

Η Ιθάκη πορεύεται σταθερά στον δρόμο της ανάπτυξης και στόχος είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.
 

Διαβάστε Περισσότερα
Λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες του Νομού μας, συστήνεται νέα Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων με έδρα την Κεφαλονιά. Μια ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού, απολύτως απαραίτητη και αναγκαία για τα νησιά μας. Οι «Πυροσβέστες Δασικών Επιχειρήσεων» που θα στελεχώσουν τη νέα μονάδα θα έχουν ως αποστολή μεταξύ άλλων αρμοδιοτήτων -έπειτα από κατάλληλη εκπαίδευση- τη συνδρομή στην εκτέλεση έργων δασοπροστασίας, την πρόληψη καθώς και την αντιμετώπιση συμβάντων εκδήλωσης πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών, που δυστυχώς πλήττουν τα νησιά μας κηρύσσοντας την Περιφερειακή Ενότητα και τους Δήμους της συχνά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 
Διαβάστε Περισσότερα 

Η προσπάθεια για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της Υγείας στα νησιά μας συνεχίζεται. 

Οι θέσεις που προκηρύχθηκαν αφορούν έκτακτες προσλήψεις για τη στελέχωση των μονάδων υγείας, ενώ αναμένεται η μεγάλη προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας 6500 γιατρών και νοσηλευτών εντός του 2024. 

Διαβάστε Περισσότερα 
­

Η Ελλάδα ανακάμπτει με ηγέτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Χώρα της χρονιάς για το 2023 ανακηρύχθηκε η Ελλάδα από το περιοδικό «Economist» με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ύστερα από χρόνια επώδυνης αναδιάρθρωσης, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της ετήσιας κατάταξής τους για τις οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου το 2023!

Από το χείλος της κατάρρευσης όπου βρισκόταν η χώρα μας πριν από μερικά χρόνια, με τις προσπάθειες όλων των πολιτών και σε συνδυασμό με την πολιτική της υπάρχουσας Κυβέρνησης η Ελλάδα είναι έτοιμη και αποφασισμένη να προχωρήσει με σθένος μπροστά και να συνεχίσει να καλλιεργεί ένα κλίμα ευνοϊκό για την ανάπτυξη! 

΄

Στην ομιλία μου επί του Προϋπολογισμού για το 2024 θέλησα να αναδείξω την πραγματική διάσταση όσων έχει πετύχει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το 2019 μέχρι σήμερα μέσα από αλλεπάλληλες κρίσεις, εθνικές απειλές, δύο πολέμους σε εξέλιξη στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και με τις φυσικές καταστροφές να βρίσκονται μόλις μερικούς μήνες πίσω μας.

Τα σχολεία, τα νοσοκομεία και η ασφάλεια τα θέματα της Κεφαλονιάς που έθεσα στη Βουλή κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού, καθώς αποτελούν τα απαραίτητα στοιχεία μίας κοινωνίας που αναζητά την πρόοδο.

Εκδηλώσεις 

Από την εκδήλωση του "Υπερίωνα" στο Ληξούρι. 

Ευχαριστώ θερμά την πρόεδρο της Ένωσης Προστασίας της Ισότητας και των Δικαιωμάτων ΑμεΑ «Υπερίων» κα. Σοφία Μαροπούλου Ζαφειράτου για την τιμή να είμαι κοντά τους σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση με θέμα τον εθελοντισμό. Αξίζουν πολλά μπράβο σε όλους τους παρευρισκόμενους! 

Διαβάστε Περισσότερα
Στην Τιμητική εκδήλωση για τον συμπατριώτη μας Αθανάσιο Φωκά από την Επτανησιακή Συνομοσπονδία και το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών
Διαβάστε Περισσότερα 
Στην υπέροχη μουσική εκδήλωση με φιλανθρωπικό σκοπό, για την ενίσχυση των δύο μικρών ηρώων, που διοργάνωσαν ο Εξωραϊστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Διλινάτων (πρόεδρος η Ευαγγελία Κουνάδη) και ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Διλινάτων (πρόεδρος η Μιχαήλα Κουνάδη)
Διαβάστε Περισσότερα
Παρευρέθηκα με χαρά ανάμεσα σε πολλούς συντοπίτες μας στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του αγαπητού Κεφαλονίτη εικαστικού Κώστα Ευαγγελάτου που φιλοξενούνταν στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών 
Διαβάστε Περισσότερα

Χριστουγεννιάτικες Επισκέψεις

Μαζί με τον Δήμαρχο Ληξουρίου Γιώργο Κατσιβέλη και τον Αντιδήμαρχο Γαλεμπ Ντιουάνι επισκεφθήκαμε τη δομή του Υπερίωνα ΚΔΗΦ ΑμεΑ "Υπερίων" όπου διοργανώθηκε και φέτος από την Πρόεδρο της Ένωσης ΑμεΑ «Υπερίων» κα. Σοφία Μαροπούλου Ζαφειράτου, των μελών του Δ.Σ καθώς και των εργαζομένων το επιτυχημένο Χριστουγεννιάτικο Φιλανθρωπικό Παζάρι. 
Διαβάστε Περισσότερα
Στην εκδήλωση για το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στην Σκάλα με τον Αντιδήμαρχο κ. Νίκο Κουρκουμέλη, τον πρόεδρο του χωριού κ. Γιώργο Τραυλό και τον δραστήριο νέο της περιοχής και πρόεδρο του ΠΣ Ρατζακλί Ανδρέα Παντελειό 
Διαβάστε Περισσότερα 
Στο ’’πλημμυρισμένο’’ από κόσμο κοινοτικό κατάστημα του Πόρου, όπου μας υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Οδυσσέας Γαλιατσάτος για το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου! 
Διαβάστε Περισσότερα 

Στην μεγάλη εορταστική συναυλία της Φιλαρμονικής Σχολής Πάλλης στο Ληξούρι

Σχεδόν δυο αιώνες από την ίδρυση της η αρχαιότερη Φιλαρμονική Σχολή της χώρας, διδάσκει και καθοδηγεί πλήθος νέων του τόπου μας, φέρνοντας τους πιο κοντά στη τέχνη, στη σχολή που υπηρέτησαν οι μεγαλύτεροι Κεφαλλονίτες Μουσουργοί

Διαβάστε Περισσότερα
Παραμονή Χριστουγέννων στην κατανυκτική συναυλία της Γυναικείας Χορωδίας του Δήμου Αργοστολίου στον Ναό Αγίου Νικολάου Καθολικών στο Λιθόστρωτο 
Διαβάστε Περισσότερα
Εν αναμονή των Χριστουγέννων στολίσαμε με τους συνεργάτες μου το γραφείο μας στο Αργοστόλι

Ορκωμοσίες Νέας Αυτοδιοικητικής Περιόδου

 "Με ιδιαίτερη χαρά παρευρεθήκα στην ορκωμοσία της νέας Περιφερειακής Αρχής Ιονίων Νήσων" στην Κέρκυρα. Θερμά συγχαρητήρια στον νέο Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Τρεπεκλή και σε όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Όπως έχω δεσμευτεί ως Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης βρίσκομαι πάντα στο πλευρό της τοπικής αυτοδιοίκησης A΄και B΄βαθμού και σε κάθε προσπάθεια που στόχο έχει την ανάπτυξη των νησιών μας. 

Διαβάστε Περισσότερα 
Σε ένα εορταστικό κλίμα, ανάμεσα σε φίλους και αυτοδιοικητικούς είχα την ευκαιρία να τους ευχηθώ καλή αρχή στα νέα καθήκοντα της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αργοστολίου. Η συνέχεια και η συνεργασία αποτελούν βασικούς πυλώνες μια χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης.
Περισσότερα 

Δεν είχα τη δυνατότητα να παραστώ στις κατά τόπους ορκωμοσίες δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων των Δήμων Σάμης, Ληξουρίου και Ιθάκης και να τους δώσω αυτοπροσώπως τις ευχές μου, καθώς δεν μου το επέτρεψαν οι κοινοβουλευτικές μου υποχρεώσεις και η δέσμευση μου από την ονομαστική ψηφοφορία για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού του 2024. 

Εγγυώμαι  από πλευράς μου τη συνέχιση της αγαστής συνεργασίας μας, καθώς δεσμεύομαι να συνεχίσω να αποτελώ έναν δίαυλο άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των Δήμων μας και της Κυβέρνησης και να προωθώ κάθε αίτημα που θα βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των Κεφαλλονιτών και Θιακών.

Διαβάστε Περισσότερα 

Ραδιοφωνικές Συνεντεύξεις

Ακούστε εδώ
Ακούστε Εδώ

Αρθρογραφία

Διαβάστε Περισσότερα 

Φωτογραφικά Στιγμιότυπα 

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου ευχόμαστε στους Κεφαλονίτες και Θιακούς ναυτικούς μας όπου και αν βρίσκονται στον κόσμο ο Άγιος Νικόλαος να τους προστατεύει
Μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ.κ. Δημήτριο και τη σύζυγό μου Ευτέρπη στο Δημοτικό θέατρο Αργοστολίου ¨Ο Κέφαλος¨ στην Ορκωμοσία της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αργοστολίου

Ο σύνδεσμος του Ενημερωτικού Δελτίου Δραστηριότητας μου (Δεκέμβριος 2023

https://shorturl.at/iNSV8




00 inkefalonia general ad 300X250