Καππάτος για νέο φορολογικό: «Σκοπός του η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής – Μείωση της φορολογίας για τους συνεπείς» (COSMOS 96,5)

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2023 12:53

Καππάτος για νέο φορολογικό: «Σκοπός του η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής – Μείωση της φορολογίας για τους συνεπείς» (COSMOS 96,5)

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους  δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και  Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Καππάτος , ο οποίος αναφέρθηκε σε θέματα της επικαιρότητας.

Ο κ Καπάτος αναφέρθηκε αρχικά στον φόρτο εργασίας όσο αφορά το Κοινοβουλευτικό του έργο με τις συνεχείς επεξεργασίες των νομοσχεδίων  έως τα Χριστούγεννα και ενημέρωσε για το καινούργιο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του  Κτηματολογίου που το χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό.

Για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έρχεται την Τετάρτη προς συζήτηση, ανέφερε: « Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο βασικά έχει σκοπό την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και υπάρχει φοροδιαφυγή, αλλά και την ταυτόχρονη μείωση της φορολογίας στους συνεπείς φορολογούμενους και γενικότερα της αναμόρφωσης του  φορολογικού καθεστώτος των ελεύθερων επαγγελματιών, κάτι το οποίο δεν το είχε ακουμπήσει κανείς τα τελευταία χρόνια με δικαιότερη φορολόγηση . Έχει και διατάξεις για την βραχυχρόνια μίσθωση που έρχονται να εξισορροπήσουν την κατάσταση στον οργανωμένο τουρισμό ανάμεσα στα Airbnb , τις ξενοδοχειακές μονάδες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια (ανέλυσε τα ανάλογα και αναφέρθηκε και στο τέλος ανθεκτικότητα για τη κλιματική κρίση). Στην διαβούλευση κατατέθηκαν εκατοντάδες προτάσεις και προ μίας εβδομάδας έγιναν πάρα πολύ μεγάλες αλλαγές στο νομοσχέδιο. Αύριο μπαίνει προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής και μέχρι την ψήφιση του θα υπάρχουν  και κάποιες ακόμη μικρές αλλαγές . Κάθε φορέας δεν θέλει να χαλάσει αυτό το οποίο είχε ως σήμερα, αυτό μας βολεύει όλους όταν ανήκουμε σε κάποιον φορέα, αλλά οι κοινωνικές ανάγκες και οι ανάγκες του κράτους θέλουν κάποιες αλλαγές, πχ, να είναι δικαιότερη η φορολόγηση μεταξύ των πολιτών. Όλοι οι επαγγελματίες, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, λένε επιτέλους έρχεται ένα σωστό νομοσχέδιο να φορολογήσει τους ελεύθερους επαγγελματίες. Από την άλλη πλευρά οι ελεύθεροι επαγγελματίες , επειδή αναμορφώνεται το φορολογικό καθεστώς, δικαιολογημένα ως έναν βαθμό έχουν τις αντιρρήσεις τους».    

Για το νομοσχέδιο με τους δανειολήπτες που ψηφίστηκε την Δευτέρα 4  Δεκεμβρίου διευκρίνισε ότι το ότι πρέπει να καταβάλλει ο δανειολήπτης το 10% του δανείου του για να προχωρήσει στον εξωδικαστικό δεν υφίσταται. Το μέχρι 10% ισχύει στο τελικό στάδιο για να ανασταλεί ο πλειστηριασμός  και ανέλυσε τα του συγκεκριμένου θέματος και τις υποχρεώσεις των services  που για πρώτη φορά εισάγονται. Θεσπίστηκε  δε και η δυνατότητα να δίνουν δάνεια πέρα από τις τράπεζες και τραπεζικοί φορείς σε όποιον επιθυμεί να χτίσει σπίτι , η να ανοίξει  μία επιχείρηση.

Με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, δόθηκε επίσης το δικαίωμα παράτασης ενός έτους στο πρόγραμμα «Ηρακλής» για να αποδεσμευτούν οι τράπεζες από τα «κόκκινα δάνεια» και να τα δώσουν στα Funds, για να έχουν την δυνατότητα να δίνουν περισσότερα δάνεια.

Για το θέμα της ακρίβειας ο κ Καππάτος επανέλαβε ότι είναι παγκόσμιο φαινόμενο  παρά τα όσα επικαλείται η αντιπολίτευση και θα έπρεπε να υπάρχει θέμα συζήτησης για το με ποιους τρόπους προσπαθεί το κάθε κράτος την ακρίβεια και έκανε αναφορά στην χρονική επέκταση του market pus έως το τέλος του Ιουνίου του 2024.  Συμπλήρωσε τέλος, ότι από 1ης 1ου του 2024 όλοι μισθοί και οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και όλα τα επιδόματα που συνοδεύουν τους μισθούς  που είχαν μείνει σταθεροί από το 2008 αυξάνονται. Εξέφρασε δε την πίστη του ότι από δω και πέρα δεν θα υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις των τιμών, αν δεν προκύψουν παγκόσμια προβλήματα.

Τέλος για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου  και για τα μεγάλα έργα που είναι σε πορεία υλοποίησης , ανέφερε ότι ο δρόμος Αργοστόλι- Πόρος , συνεδρίασε την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου το αρμόδιο Συμβούλιο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδος  γα τη αδειοδότηση στους περιβαλλοντικούς όρους και αναμένεται η απόφαση. Για το Αρχαιολογικό Μουσείο μέχρι τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει ενημέρωση για το αν υπάρχει ανάδοχος. Ενημέρωσε και για την στην δημοπράτηση του έργου του Γ. Νοσοκομείου Αργοστολίου ότι θα γίνει στις 8 Ιανουαρίου του 2024.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250