Καππάτος: Ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ακυρώνει τον νόμο Κατρούγκαλου και η τροπολογία για την άδεια διαμονής σε αλλοδαπούς εργαζόμενους

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2023 11:05

Καππάτος: Ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ακυρώνει τον νόμο Κατρούγκαλου και η τροπολογία για την άδεια διαμονής σε αλλοδαπούς εργαζόμενους

Ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ακυρώνει τον αντιλαϊκό «Νόμο Κατρούγκαλου» του ΣΥΡΙΖΑ και η τροπολογία για την άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών

Τοποθετήθηκα με ομιλία μου στη Βουλή των Ελλήνων επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου  Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο: «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις»

Τόνισα το έντονο κοινωνικό πρόσημο του νομοσχεδίου, που αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας για κοινωνική δικαιοσύνη και στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και κυρίως των συνταξιούχων στη δεδομένη περίπτωση.

Βασικά σημεία του νομοσχεδίου αποτελούν η οικονομική ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο, η άρση αδικιών πολλών ετών μέσω της εναρμόνισης κανόνων και του εξορθολογισμού της κοινωνικοασφαλιστικής νομοθεσίας και τέλος, η επιπλέον στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας, διατηρώντας τις απαραίτητες δημοσιονομικές ισορροπίες.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερα στην ομιλία μου, στο πρώτο μέρος του νομοσχεδίου εισάγονται ρυθμίσεις αναμόρφωσης της επαγγελματικής ασφάλισης και των ταμείων συμπληρωματικών παροχών και αλλάζει ριζικά το προηγούμενο πλαίσιο.

Μιλάμε ουσιαστικά για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, τα οποία αποτελούν μέρος ενός νομοθετικού πλαισίου που ισχύει στη χώρα μας ήδη από το 2002 αλλά οι οικονομικές συνθήκες και η γραφειοκρατία δεν επέτρεψαν την εδραίωσή τους.

Σήμερα, που η χώρα με την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει επιστρέψει σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε συνδυασμό με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,4% την περίοδο 2019-2023, έχουν δημιουργηθεί τα κατάλληλα κίνητρα για την αποταμίευση με σκοπό την παροχή συμπληρωματικών συντάξεων.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ένα ενισχυμένο εισόδημα για τους μελλοντικούς συνταξιούχους αλλά και συνολικό όφελος για την εθνική οικονομία, που θα μπορεί να αξιοποιήσει το τμήμα της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης.

Εν συνεχεία, μίλησα για μερικές από τις πολλές θετικές διατάξεις που εμπεριέχονται στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου και αφορούν τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Η πρώτη αφορά την απασχόληση των συνταξιούχων, αφού είναι γνωστό ότι με τον Νόμο Κατρούγκαλου, αν ένας συνταξιούχος αποφάσιζε να εργαστεί, παρακρατούνταν το 60% της σύνταξής του.

Η δική μας κυβέρνηση, την προηγούμενη τετραετία μείωσε αυτή την παρακράτηση στο 30% και σήμερα με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο την καταργεί, με στόχο να ενισχυθεί το εισόδημα των συνταξιούχων αλλά και για να πολεμήσουμε τη μαύρη εργασία, ωθώντας όσους θέλουν να εργαστούν στη νόμιμη και δηλωμένη εργασία.

Ακόμη, αντιμετωπίζεται το σημαντικό ζήτημα της απονομής επικουρικών συντάξεων, που χαρακτηριζόταν από χρόνια αναμονή για την χορήγησή τους. Πλέον, οι κανόνες ενοποιούνται κι έτσι, όσοι παίρνουν την κύρια σύνταξη τους και έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια επικουρικής ασφάλισης, θα μπορούν να παίρνουν αμέσως τις συντάξεις τους, με τα περίπου 10.000 εκκρεμή αιτήματα συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε αναμονή, να αναμένεται ότι θα εκκαθαριστούν μέσα από fast track διαδικασίες.

Επιπλέον, μία εξαιρετικά ουσιώδης ρύθμιση αφορά το επίδομα μητρότητας. Πλέον, οι ελεύθερες επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενες μητέρες και οι αγρότισσες θα λαμβάνουν για εννέα μήνες τον κατώτατο μισθό, 780 ευρώ, δηλαδή συνολικά 7.020 ευρώ για 9 μήνες.

Τέλος, στάθηκα σε μία ακόμα ρύθμιση με κοινωνικό πρόσημο και αφορά σε μεγάλο βαθμό την αποκατάσταση της κατάφορης αδικίας της προσωπικής διαφορά που είχε εισάγει και πάλι ο «Νόμος Κατρούγκαλου». Είναι μία προεκλογική δέσμευση που γίνεται πράξη και οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 10 ευρώ που λαμβάνουν ενιαία σύνταξη έως και 1600 ευρώ θα λάβουν έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, με τις κλίμακες που προβλέπεται στο νόμο.

Πριν κλείσω την ομιλία μου επεσήμανα την ουσία της πολυσυζητημένης τροπολογίας για τη χορήγηση νέου τύπου άδειας διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών. Συγκεκριμένα, μίλησα για το επίμαχο Άρθρο 4 και Παράγραφο 1 της Τροπολογίας, το οποίο δεν είναι τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο από την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος από όλους τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της Ελλάδας, για νομιμοποίηση των εργατών γης και όπως ξεκάθαρα μπορεί να διαβάσει κανείς στην Τροπολογία, το να υπάρχει ήδη δήλωση προσφοράς εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα, δηλαδή το να υπάρχει μια θέση εργασίας και ένας εργοδότης που χρειάζεται το συγκεκριμένο άτομο, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγηση άδειας διαμονής.

Εν κατακλείδι, αξιολόγησα το νομοσχέδιο ως ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της πιο δίκαιης και αλληλέγγυας κοινωνίας, όπου όλοι θα έχουν δικαίωμα στη ευημερία και ανέδειξα τις αξίες της αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης και της φροντίδας από το κράτος προς τους ευάλωτους συμπολίτες μας, που οφείλουν να είναι βασική αρχή και θεμέλιος λίθος κάθε κοινωνίας.

Παρακολουθείστε ολόκληρη την τοποθέτησή μου στον παρακάτω σύνδεσμο:

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης




00 inkefalonia general ad 300X250