Καππάτος: Λύσεις σε προβλήματα χρόνων για το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και μία Τροπολογία για παιδιά και γονείς

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2023 11:12

Καππάτος: Λύσεις σε προβλήματα χρόνων για το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και μία Τροπολογία για παιδιά και γονείς

Παναγής Καππάτος-Λύσεις σε προβλήματα χρόνων για το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και μία Τροπολογία για παιδιά και γονείς τις Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων

Στην χθεσινή μου ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων τοποθετήθηκα επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο: «Επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου: Διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων στις μεταγραφές ακινήτων και ενίσχυση της επιχειρησιακής λειτουργίας του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο» - Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων –Ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

Όπως ανέφερα αποτελεί κοινό τόπο για όλους μας η διαπίστωση πως το Ελληνικό Κτηματολόγιο βρίθει για δεκαετίες από κωλύματα και διαδικασίες που προκαλούν αγανάκτηση και απογοήτευση επανειλημμένα.

Επομένως κατέδειξα πως ένα νομοσχέδιο, όπως το υπό συζήτηση, κρίνεται ως απόλυτα αναγκαίο και θετικό, καθώς έρχεται να αντιμετωπίσει μία σειρά από προβλήματα όπως η ανάγκη για επιτάχυνση της εκκαθάρισης του «Ελληνικού Κτηματολογίου» από τις εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμότητες στις μεταγραφές ακινήτων, θέματα που όπως είναι εύλογο προκαλούν ανασφάλεια δικαίου αλλά καθιστούν και εξαιρετικά χρονοβόρες τις καταχωρίσεις πράξεων.

Μεταξύ των πολλών παραδειγμάτων προβληματικών καταστάσεων επέμεινα στο θέμα των οικοπέδων που δηλώθηκαν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» για 36 περιοχές, στις οποίες το κτηματολόγιο «έκλεισε» από το 2018.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έρχεται μέσα από το παρόν νομοσχέδιο να δώσει διέξοδο στους πολίτες, που για οποιονδήποτε λόγο, δεν δήλωσαν τα ακίνητά τους σε αυτά τα πρώτα προγράμματα κτηματογράφησης, να τα δηλώσουν τώρα και μάλιστα χωρίς να πρέπει να προσφύγουν δικαστικά.

Επιπροσθέτως, τόνισα τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών  κι έρχονται να απλοποιήσουν και να επιταχύνουν κάθε απαραίτητη πράξη και να μειώσουν έτσι τα διοικητικά βάρη, να διευκολύνουν τις συναλλαγές και να ενισχύσουν την αξιοποίηση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας.

Ακόμη, σημαντικά βήματα όπως είπα και στην ομιλία μου γίνονται και στο ζήτημα της στελέχωσης του Κτηματολογίου αφού παρέχεται μεγαλύτερη ευελιξία στο Ν.Π.Δ.Δ «Ελληνικό Κτηματολόγιο» για την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων τους, ενώ διευρύνεται και η δεξαμενή των μηχανικών που μπορούν να απορροφηθούν και γίνεται παράλληλα πιο ευέλικτη και άμεση, καθώς δεν απαιτείται πλέον να έχει περάσει διετία από την εγγραφή στο σχετικό Μητρώο.

Πριν κλείσω την ομιλία μου, με μεγάλη μου χαρά επεσήμανα την Υπουργική Τροπολογία για το Παρατηρητήριο τιμών παιδικών παιχνιδιών - «Το καλάθι του Άη Βασίλη». Μία κυβερνητική πρωτοβουλία για τους πιο μικρούς μας φίλους και τους γονείς τους, για να υπάρχει ο καλύτερος δυνατός έλεγχος στις τιμές πώλησης των παιχνιδιών τις Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων που ακολουθούν, καθώς αποτελούν το δώρο που κάθε παιδί περιμένει και κανένα δεν θα πρέπει να στερείται.

Τέλος, συνοψίζοντας, τόνισα το σύνολο των θετικών λύσεων που φέρνει το νομοσχέδιο σε κωλύματα πολλών ετών και την συνολική αναβάθμιση που προσφέρει στο κράτος και κάλεσα την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία αναγνώρισε το πλήθος των ευεργετικών διατάξεων, να στηρίξει με την ψήφο της το νομοσχέδιο καθώς όπως είπα: “ Είναι πάντα θετικό στα προβλήματα του κράτους να έχουμε αποφάσεις κοινές και λύσεις εθνικές”.

Παρακολουθείστε ολόκληρη την ομιλία μου στον παρακάτω σύνδεσμο:

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης




00 inkefalonia general ad 300X250