Η ΕΛΜΕ ΚΙ τιμά τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου! Απόψε μουσικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023 09:05

Η ΕΛΜΕ ΚΙ τιμά τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου! Απόψε μουσικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

Η ΕΛΜΕ ΚΙ τιμά τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου!

Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους!

Να σταματήσει τώρα η σφαγή στη Γάζα – Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό!

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας στο Πολυτεχνείο, το Νοέμβρη του 1973. 50 χρόνια από την κορυφαία εκδήλωση του φοιτητικού και γενικότερου αντιδικτατορικού κινήματος.

Τιμάμε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου! Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στους χιλιάδες φοιτητές, εργάτες και μαθητές της Αθήνας που αγωνίστηκαν για τρεις μέρες με ηρωισμό, με αυτοθυσία, με πρωτόγνωρη αυτενέργεια ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία. Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου αποτέλεσε την κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα, τη φλόγα του οποίου κράτησαν αναμμένη όλα τα προηγούμενα χρόνια οι χιλιάδες αγωνιστές στις φυλακές, στις εξορίες, στα βασανιστήρια και τα μπουντρούμια της ΕΑΤ - ΕΣΑ.

H επέτειος των 50 χρόνων από το Πολυτεχνείο πραγματοποιείται σε μια περίοδο που ο λαός μας, μαζί με εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, εκφράζει την αλληλεγγύη του στον Παλαιστινιακό λαό, που το κράτος του Ισραήλ τον δολοφονεί εδώ και δεκαετίες, με εκατόμβες νεκρών, με την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, με πογκρόμ, απαρτχάιντ και αποκλεισμούς, με φυλακίσεις και βασανισμούς. Η σφαγή στη Γάζα απειλεί με γενικότερη πολεμική ανάφλεξη όλη την περιοχή, ενώ η άμεση εμπλοκή της χώρας εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνου.

Οι πολύμορφες δράσεις των μαθητών είναι ό,τι πιο ελπιδοφόρο στο αγώνα που δίνουμε. Για μια ακόμα φορά στεκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, μαθαίνουμε στους μαθητές την ιστορική αλήθεια τους διαπαιδαγωγούμε με τις αξίες της αλληλεγγύης και του δίκιου των λαών, απέναντι στον πόλεμο, τη φτώχεια και την εκμετάλλευση. Είναι η καλύτερη απάντηση στις ανιστόρητες και επικίνδυνες δηλώσεις του υπουργού παιδείας Πιερρακάκη και των πρόθυμων κονδυλοφόρων.

Τις επιπτώσεις αυτής της βάρβαρης πολιτικής τις βιώνει και ο ισραηλινός λαός, που και αυτός υποφέρει από το ίδιο κράτος του Ισραήλ, που σέρνεται συνεχώς σε πολεμικές συγκρούσεις, σε σφαγές γειτονικών λαών.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα του Παλαιστινιακού λαού που παλεύει για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, για ανεξάρτητο, ενιαίο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, για να επιστρέψουν οι πρόσφυγες και να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές.

Το σύνθημα που γράφτηκε στις πύλες του Πολυτεχνείου "Έξω αι ΗΠΑ - Έξω το ΝΑΤΟ" συνεχίζει να φωτίζει την πάλη του λαού και της νεολαίας ενάντια στη βάρβαρη πολιτική του συστήματος που γεννά τους πολέμους και την προσφυγιά.

Το σύνθημα "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία" μας διδάσκει ότι πρέπει να κάνουμε υπόθεση του δικού μας αγώνα την υπεράσπιση της ζωής, των δικαιωμάτων, της Δημόσιας Παιδεία.

Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα στους αγώνες ενάντια στα διαρκή εγκλήματα σε βάρος της ζωής του λαού, ενάντια στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων που θυσιάζουν τις ζωές μας για τα κέρδη, που θεωρούν τις ανάγκες μας κόστος, ενάντια στην πολύπλευρη καταστολή και τους νόμους που περιορίζουν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Στο Πολυτεχνείο συναντήθηκαν οι αγώνες των φοιτητών και των εργατών και γράφτηκε ιστορία. Εκεί είναι η δύναμή μας. Στην οργάνωση, στη συμπόρευση των νέων με το εργατικό κίνημα. Όλοι οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και οι μαθητές πρέπει να υψώσουμε το ανάστημά μας σε αυτή την πολιτική που όπως τότε, 50 χρόνια πριν, έτσι και σήμερα θεωρεί τις ανάγκες μας κόστος και να παλέψουμε μαζί:

  • Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Δυναμώνουμε τον αγώνα για τη φιλία, αλληλεγγύη και ειρήνη των λαών, το τσάκισμα του εθνικισμού - φασισμού.
  • Για ολόπλευρη μόρφωση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, κόντρα στην υποβάθμισή της και την παραπέρα εμπορευματοποίησή της.
  • Για μόνιμη και σταθερή δουλειά με την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων εργασίας που να ανταποκρίνονται στο σήμερα καθώς και μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Για την ενίσχυση και τη μαζικότητα του οργανωμένου κινήματος μέσα από τα Συνδικάτα και τους Συλλόγους, τα Μαθητικά Συμβούλια, μέσα από δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες.

Καλούμε τους συναδέλφους:

Να αναδείξουμε σε κάθε σχολείο τα ιστορικά συμπεράσματα, αλλά και το σύγχρονο μήνυμα του Πολυτεχνείου!

Να συμμετέχουμε μαζικά στις φετινές διήμερες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της επετείου του Πολυτεχνείου :

  • Την Πέμπτη 16/11 και ώρα 7.30 μμ στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου, στην εκδήλωση που διοργανώνει η ΕΛΜΕ-ΚΙ με :
    • προβολή αφιερώματος στο Πολυτεχνείο και  
    • Μουσικό Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο, από το Μουσικό Συγκρότημα μας.
  • Την Παρασκευή 17/11 ώρα 6.00 μμ, στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία, που διοργανώνουν το Ε.Κ.Κ.-Ι και άλλα σωματεία και σύλλογοι, με αφετηρία τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου, στην Λεωφόρο Α. Τρίτση 119 (στην παραλιακή του Αργοστολίου).

 

Αργοστόλι 15/11/2023

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ ΚΙ

Η Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας
Σοφία Ποταμιάνου Γεράσιμος Λάγιος

 


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250