Επανίδρυση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου τώρα!

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 26 Αυγούστου 2023 12:43

Επανίδρυση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου τώρα!

Η τεράστια οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε από τις πυρκαγιές στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας και στο Εθνικό Πάρκο του Δάσους της Δαδιάς, αναδεικνύουν με τον πλέον δραματικό τρόπο τα διαχρονικά εγκλήματα που έχουμε κάνει ως χώρα στον κρίσιμο τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Αυθαίρετη δόμηση, μπάζωμα ποταμών και ρεμάτων, αντιπαροχές για την κατασκευή πολυκατοικιών και συνακόλουθα πόλεων τεράτων, εγκατάλειψη γεωργικής γης και εκατομμύρια στρέμματα καμμένων εκτάσεων, συνθέτουν το παζλ των λαθών και των ολιγωριών της δημόσιας διοίκησης αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και ημών των πολιτών…

Μία ακόμη λανθασμένη εκ του αποτελέσματος επιλογή, ήταν η κατάργηση των 38 Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και η αντικατάστασή τους από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής, μέσω της δημιουργίας 24 Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που αποδεικνύονται μάλλον αναποτελεσματικές στην προστασία του φυσικού μας πλούτου, συμπεριλαμβανομένης της άγριας ζωής που διαβιεί σε αυτές.

Στην Κεφαλλονιά, η κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου που είχε ως σκοπό του την προστασία του μεγάλου μας βουνού και εν συνεχεία όλων των περιοχών του δικτύου Natura Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, στη διαφύλαξη της φυσικής, γεωλογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας και στην διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας στο νησί μας, άφησε πίσω της ένα μεγάλο κενό. Ένα κενό που η νέα Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων, με έδρα το γειτονικό μας νησί, δεν φαίνεται να μπορεί να καλύψει.

Πως θα μπορούσε άλλωστε, αφού ακόμη και η διεθνής πρακτική έχει αποδείξει πως η μεταφορά τοπικών αρμοδιοτήτων σε περιφερειακό επίπεδο, ειδικά σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος, έχει αποτύχει με οικτρά πολλές φορές αποτελέσματα.

Σε μία περίοδο που τα επίχειρα της κλιματικής αλλαγής, συνδυαστικά με λανθασμένες επιλογές και άρρωστα μυαλά, η επανίδρυση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου και η λειτουργία του στον τόπο μας ως ένας ανεξάρτητος επιστημονικός και περιβαλλοντικός φορέας, με όλη την θιακοκεφαλλονίτικη κοινωνία στο πλευρό του, αποτελεί μονόδρομο. Η δε άμεση και διαρκής συνεργασία του με το Γεωπάρκο Κεφαλλονιάς & Ιθάκης, θα αποτελέσουν ένα σημαντικό όπλο για την προστασία και ανάδειξη της μοναδικής φύσης των νησιών μας.

Πηγή: poulatakefalonias.gr




00 inkefalonia general ad 300X250