Προτάσεις ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη ρήξη Κεφαλονιάς σε σχέση με το Χρηματιστήριο ενέργειας-Κόκκινα δάνεια-Δημόσια περιουσία

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 15 Μαΐου 2023 12:00

Προτάσεις ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη ρήξη Κεφαλονιάς σε σχέση με το Χρηματιστήριο ενέργειας-Κόκκινα δάνεια-Δημόσια περιουσία

Το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη στη βάση του προγράμματος του για μια διαφορετική «άλλη» διακυβέρνηση της πατρίδας μας, βάζει προτεραιότητα τα 3 σημεία που θα ανακουφίσουν άμεσα την κοινωνία μας. Πρώτον την κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, δεύτερον την κατάργηση του Ηρακλή και την αντικατάσταση του από τον Οδυσσέα, δηλαδή την μεταφορά όλων των κόκκινων δανείων σε ένα δημόσιο οργανισμό και τρίτο την κατάργηση του υπερταμείου.

Κατάργηση του χρηματιστήριου ενέργειας:

Η αντίστροφη μέτρηση, που οδήγησε στο ξεπούλημα της ΔΕΗ ξεκίνησε το 1999 με την “απελευθέρωση ” των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο την κατάργηση της αυτονομίας του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας και την ενοποίηση του με τα ευρωπαϊκά. Με το νόμο 2773/1999 δόθηκε η δυνατότητα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ντόπια μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα. Με τον νόμο 4001/2011 συντελέστηκε  ο διαχωρισμός της ΔΕΗ από το σύστημα μεταφοράς, το οποίο ανατέθηκε στον ΑΔΜΗΕ, ενώ το δίκτυο διανομής ανατέθηκε στο ΔΕΔΔΗΕ, και διαμορφώθηκε η χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με το μοντέλο της” υποχρεωτικής κοινοπραξίας”.

Αυτά αφορούσαν τα δύο πρώτα μνημόνια και ερχόμαστε στο 3ο μνημόνιο, που σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 4425/2016 και 4512/2018 προβλέπουν την οργάνωση τεσσάρων αγορών χονδρικής και την σύσταση χρηματιστηρίου.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι βάζοντας πλάτη ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε., στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καλούσε τότε τον κόσμο να προχωρήσει σε διμερή συμβόλαια με τους ληστές των μονοπωλίων και όποια τύχη θα έχουν. Ο ληστής με το θύμα αγκαλιά.

Κόκκινα Δάνεια:

Στην ίδια λογική, αυτή της ιδιωτικοποίησης, προχώρησε και στην παράδοση της ιδιωτικής περιουσίας στα funds, καθιστώντας τους αδύναμους δανειολήπτες έρμαιο στις ορέξεις ξένων και ντόπιων μονοπωλίων. Πρώτος νόμος που εφαρμόστηκε από το τρίτο μνημόνιο ήταν ο Ν. 4354/2015 που αφορούσε την δυνατότητα εξαγοράς των κόκκινων δανείων από τα funds. Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, τότε γιατί δεν προτείνει να τον καταργήσει μόλις γίνει κυβέρνηση;

Γνωρίζουμε και με κάθε μέσο προειδοποιούμε ότι “ΟΤΑΝ ΒΑΔΙΖΕΙΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΚΟΡΑΚΙ,ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙΣ ΨΟΦΙΜΙ”.

Προστασία της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας είναι λοιπόν οι άμεσοι στόχοι του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη. Και πάμε στην τρίτη πρόταση.

Ανάκτηση δημοκρατικής κυριαρχίας στο Κράτος και στη Δημόσια Περιουσία:

ΑΑΔΕ, ΕΛΣΤΑΤ, Υπερταμείο, ΤΧΣ περνούν άμεσα στο ελληνικό κράτος και κοινωνικοποιούνται μέσω Λογοδοσίας σε Συμβούλια Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών, ενώ ο ορισμός διοικήσεων θα γίνεται από τη νέα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.

Θέματα όπως τα παραπάνω κανένα κόμμα δεν έβαλε σε συζήτηση. Όμως καλούν σε προοδευτική κυβέρνηση για σύσταση κυβέρνησης, μετά τις εκλογές, χωρίς ένα σαφή ταξικό χαρακτήρα. ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΗ. Το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη θα συνεχίσει να βάζει στον διάλογο αυτές τις προτεραιότητες που θα ελαφρύνουν την καθημερινότητα της κοινωνίας μας και των νοικοκυριών.

Η Οργάνωση Βάσης του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη Κεφαλονιάς




00 inkefalonia general ad 300X250