"Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος η Λάσση" για την επίλυση του πολεοδομικού: "Ευχαριστούμε την Δημοτική Αρχή, τον Δήμαρχο Θεόφιλο Μιχαλάτο και άπαντες τους Δημοτικούς Συμβούλους που στήριξαν την απόφαση αυτή"

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2022 13:34

"Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος η Λάσση" για την επίλυση του πολεοδομικού: "Ευχαριστούμε την Δημοτική Αρχή, τον Δήμαρχο Θεόφιλο Μιχαλάτο και άπαντες τους Δημοτικούς Συμβούλους που στήριξαν την απόφαση αυτή"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ « ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Η ΛΑΣΣΗ»

Αγαπητοί συμπολίτες μας, ο Σύλλογος μας, με την επωνυμία «Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος η Λάσση», τα μέλη του οποίου είναι άπαντα ιδιοκτήτες ακινήτων, κείμενων στην «πολύπαθη» περιοχή της Λάσσης Αργοστολίου Κεφαλληνίας, βρίσκεται επιτέλους στην ευχάριστη θέση, μετά από είκοσι και πλέον χρόνια, αδιάκοπου αγώνα και υπεράνθρωπων προσπαθειών από πλευράς μας, με σκοπό την οριστική επίλυση του μείζονος θέματος της   πολεοδόμησης της περιοχής της Λάσσης, να σας ανακοινώσει ότι,

- μετά από είκοσι και πλέον χρόνια συνεχών δικαστικών διενέξεων, στις οποίες συμμετείχε ο Σύλλογος μας, ανελλιπώς ως «προσθέτως παρεμβαίνων», οι οποίες κινητοποιήθηκαν από τους «πάλαι ποτέ» έχοντες και «κατέχοντες» της περιοχής , οι οποίοι δεν επιθυμούσαν την αλλαγή του υπάρχοντος «status quo» στην περιοχή, εξυπηρετώντας ίδια συμφέροντα,- ολοκληρώθηκε με την ιστορική πλέον υπ’ αριθμ. 162/2022 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου επί Δημαρχίας του αξιότιμου Δημάρχου Αργοστολίου κ. Θεόφιλου Μιχαλάτου, και η οποία πάρθηκε κατά πλειοψηφία, η έγκριση του απαιτούμενου κονδυλίου για την υλοποίηση της απαιτούμενης πράξης εφαρμογής για την ολοκλήρωση της πολεοδόμησης της περιοχής της Λάσσης.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ :

Η ιστορία της πολεοδόμησης της περιοχής της Λάσσης Αργοστολίου, που αφορά πλήθος συμπατριωτών μας, οι οποίοι επί εικοσαετίας βλέπουν την περιουσία τους στην περιοχή ανεκμετάλλευτη και «παγωμένη» από κάθε προοπτική ανάπτυξης, με τεράστια οικονομική ζημία για τους ίδιους και τις οικογένειες τους, έχει ως ακολούθως :

Με το από 18-7-2002 Προεδρικό Διάταγμα(Δ642), αρχικώς εγκρίθηκε πολεοδομική μελέτη «δεύτερης κατοικίας» στην περιοχή αυτή, πλην όμως κατόπιν πλείστων αιτήσεων ακυρώσεως κατά του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος, Ενώπιον του ΣΤΕ, από έτερους ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή, το συγκεκριμένο Π.Δ. καταργήθηκε, για το λόγο ότι, σύμφωνα και με τα όσα αναφέρει η σχετική δικαστική απόφαση, παρά το νόμο εχώρησε η πολεοδόμηση της περιοχής, χωρίς να έχουν οριοθετηθεί κατά το άρθρο 6 του νόμου 880/1979 , τα διαρρέοντα στην περιοχή υδατορέματα, ενώ απερρίφθησαν οι υπόλοιποι λόγοι ακυρώσεως που προβλήθηκαν από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων της περιοχής. Αναφέρουμε ενδεικτικά το πλήθος των δικαστικών αποφάσεων που στην ουσία «νέκρωσαν» οποιαδήποτε ανάπτυξη στην περιοχή της Λάσσης, από τότε και εφεξής : ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ : 4046/2006 ΣΤΕ ,4445/2011 ΣΤΕ,4443/2011 ΣΤΕ,764/2020 ΚΑΙ 762/2020 ΣΤΕ).

Εν συνεχεία εκδόθηκε νεότερο Π.Δ. και συγκεκριμένα το από 10-10-2014 Π.Δ.(ΑΑΠ334), με το οποίο εγκρίθηκε το πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής δεύτερης κατοικίας «Λάσσης», τροποποιήθηκε το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής, το οποίο είχε εγκριθεί με το προηγούμενο Π.Δ. , με την μετατόπιση οικοδομικών και ρυμοτομικών γραμμών και την έγκριση πεζοδρόμων , καταργήθηκε το από 18-7-2002 Προεδρικό Διάταγμα(Δ642),κατά το μέρος που αφορά δύο οικοδομικά τετράγωνα (3 και 35) και μέρος κοινόχρηστου χώρου(35 Α),(άρθρο 2 από 10-10-2014 πρ. δ/τος) και επικυρώθηκε ο καθορισμός οριογραμμών τμημάτων των ρεμάτων που διέρχονται από την περιοχή της έγκρισης (επέκτασης) και τροποποίησης του σχεδίου (άρθρο 1 του δ/τος), τέλος δε καταργήθηκε (άρθρο 7)η προηγούμενη με αριθμό 4528/4528/13,3,2009 πράξη του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, με την οποία είχαν καθοριστεί και από το όργανο αυτό και οι εν λόγω οριογραμμές. ( 762/2020 απόφαση του Ε΄ τμήματος του ΣΤΕ).

Πλέον και μετά την τελευταία υπ’ αριθμ. 764/2020.απόφαση του ΣτΕ, είναι σε ισχύ το νεότερο από 10-10-2014 Π.Δ.(ΑΑΠ334), με το οποίο εγκρίθηκε το πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής δεύτερη κατοικίας «Λάσσης», ενώ δεν εκκρεμούν άλλες αιτήσεις ακυρώσεως επ’ αυτού.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ :

Εν συνεχεία δεδομένων τούτων και κατόπιν και της από 08/02/2022 εξώδικης όχλησης κάποιων εκ των ιδιοκτητών της περιοχής και συγκεκριμένα των κυρίων Κωνσταντίνου Καλογηράτου του Αναστασίου, Ζαχαρία Λεωνιδάκη του Παναγη και Μηνά Στεφανάτου του Γερασίμου, προς τον αρμόδιο «ΟΤΑ α βαθμού», με την επωνυμία «ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ», όπως εκπροσωπείται νόμιμα, συγκλήθηκε κατά τα εκ του νόμου προβλεπόμενα, Δημοτικό Συμβούλιο, με θέμα ημερησίας διάταξης ,ανάμεσα σε άλλα, «την έγκριση της με αριθμ. 223/22απόφασης της οικονομικής Επιτροπής Δήμου Αργοστολίου ,με (ΑΔΑ : 6ΛΗΜ46ΜΓΤΤ-312)που αφορούσε την «6η τροποποίηση Προϋπολογισμού που περιέχει και την αριθμ. 09/22 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής (με ΑΔΑ :9ΨΣ046ΜΓΤΤ-ΤΟΟ), σχετικά με την «4η Τροποποίηση Τεχνικού προγράμματος 2022». Στην ουσία , όπως αναλυτικά εξέθεσε στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Αντιδήμαρχος Γεώργιος Τσιλιμιδός, κάνοντας μία ακριβέστατη ιστορική αναδρομή στην μακροχρόνια πορεία της πολεοδόμησης της περιοχής, η τροποποίηση αυτή του προϋπολογισμού αφορούσε αποκλειστικά και ειδικά στην έγκριση του απαιτούμενου κονδυλίου για να υλοποιηθεί η πολεοδόμηση της περιοχής της Λάσσης.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δημοτικού συμβουλίου Αργοστολίου ήδη αναρτημένα στο πρόγραμμα «Διαύγεια» με ΑΔΑ :64ΚΦ46ΜΓΤΤ-ΞΛΔ, και παρά τα αρχικά «ευχολόγια» όλων των δημοτικών συμβούλων για την αναγκαιότητα της ανάπτυξης της περιοχής της Λάσσης και τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει η επί 20 χρόνια και πλέον αδράνεια στην περιοχή, η ψηφοφορία των δημοτικών συμβούλων διαμορφώθηκε τελικώς ως ακολούθως :

ΥΠΕΡ της παραπάνω τροποποίησης ψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι (13): Δ.Μινέτος, Σ. Σαμούρης, Γ.Τσιλιμιδός, Αν.Βαλλιανάτος, Μ.Μοσχονάς, Στ.Σπαθής, Ν.Κουρκουμέλης. Ασημ.Γαβριελάτου,Κρ.Μιχαλάτου,Α.Κωνσταντάκης,Σ.Ματιάτος, Αργυρ.Γαβριελάτος,Σ.Πεφάνης.

ΛΕΥΚΟ ψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι (06)N.Ανουσάκης ,Δ.Πολλάτος, Ι.Λυκούδης, Αλ.Παρίσης, Αλ.Παντελειός και Δημ. Κεκάτος.

ΚΑΤΑ   ψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι (02) :Ιω Κουρούκλης, Στ.Γρηγορόπουλος.

Κατόπιν τούτων, η απόφαση της υλοποίησης του σχεδίου της πολεοδόμησης της περιοχής της Λάσσης Αργοστολίου Κεφαλληνίας,είναι πλέον γεγονός!

Ως μέλη του Συλλόγου με την επωνυμία «Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος η Λάσση», νιώθουμε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε την εν ενεργεία σήμερα Δημοτική Αρχή με επικεφαλής τον αξιότιμο Δήμαρχο Αργοστολίου κ. Θεοφιλο Μιχαλάτο, καθώς και άπαντες τους Δημοτικούς Συμβούλους που στήριξαν την απόφαση αυτή. Αναμένουμε δε, την ολοκλήρωση του σπουδαίου αυτού έργου.

Πλην όμως, είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι, από όσους εκ των Δημοτικών Συμβούλων, στην ουσία αναιτιολόγητα και δογματικά ΔΕΝ στήριξαν την απόφαση αυτή, -ψηφίζοντας είτε ΛΕΥΚΟ είτε ΚΑΤΑ αυτής-, παρά τις επί σειρά ετών διαβεβαιώσεις τους, ότι επιθυμούν και στηρίζουν την ολοκλήρωση της πολεοδόμησης της Λάσσης με γνώμονα πάντα την ανάπτυξη της περιοχής αυτής και κατ’ επέκταση του τόπου μας.

Φρονούμε ότι, ως ενεργοί πολίτες και επιχειρηματίες δραστηριοποιούμενοι σε τούτον τον τόπο, τον τόπο μας, την «Κεφαλονιά μας», υπάρχουν θέματα, όπως το συγκεκριμένο θέμα, της πολεοδόμησης της Λάσσης, τα οποία θα πρέπει να χαίρουν ομόφωνων αποφάσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου, εφόσον άπαντες οφείλουν να λειτουργούν με αποκλειστικό γνώμονα το «καλό» του τόπου μας και την ανάπτυξη του νησιού μας.      

 

 

 


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250