«Iκανοποιημένοι από την παράταση , απογοητευμένοι από την στάση του Υπουργείου απέναντί μας» – Ο Μιχάλης Βασιλάτος στον Cosmos 96,5

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022 10:05

«Iκανοποιημένοι από την παράταση , απογοητευμένοι από την στάση του Υπουργείου απέναντί μας» – Ο Μιχάλης Βασιλάτος στον Cosmos 96,5

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 ,στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους Δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοΐζο και Σπυριδούλα Αναλυτή,  φιλοξενήθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών  Κεφαλονιάς- Ιθάκης  Μιχάλης Βασιλάτος, ο οποίος αναφέρθηκε:

Στην παράταση  που δόθηκε έως 30 Αυγούστου από το Υπουργείο Οικονομικών στις φορολογικές δηλώσεις: « ¨Έχουμε δώσει μάχη επί 15 μέρες. Υπήρχε μία αντιμετώπιση από το Υπουργείο Οικονομικών, η οποία δεν αρμόζει σε έναν επιστημονικό και πολυπληθή κλάδο όπως ο δικός μας και συνεχίζει να μην λέει την πραγματικότητα όπως είναι. Όταν βγάζει δελτίο και λέει ότι άνοιξε η πλατφόρμα του TAXIS την 1η Μαρτίου, αυτό δεν ισχύει. Άνοιξε για τις απλές δηλώσεις τότε και για τα νομικά πρόσωπα άνοιξε τον Μάιο. Επιπλέον όταν λέμε ότι ανοίγει το TAXIS, θα πρέπει και όλοι οι φορείς του Δημοσίου να έχουν ενημερώσει το  TAXIS. Τα Ασφαλιστικά Ταμεία είχαν ενημερώσει το TAXIS, για τις συντάξεις; Άρα έχουμε μια συμπίεση του χρόνου των δηλώσεων σε ένα τρίμηνο. Στην Γερμανία που υποτίθεται ότι είναι μια προηγμένη οικονομία, οι φορολογικές δηλώσεις λήγουν τον Οκτώβριο όταν ο φορολογούμενος την υποβάλλει μόνος του και αν την υποβάλλει σε ένα λογιστικό γραφείο, 31 Δεκεμβρίου. Στην Κύπρο οι δηλώσεις λήγουν τον Μάρτιο του 2023, για το 2021.Όταν τα μισά λογιστικά γραφεία έχουν κωλύσει κορονωιό, πως θα δουλέψουμε. Κι αυτή η παράταση που έδωσε για έναν μήνα , είναι ικανοποιητική για την Αθήνα, αλλά για τις τουριστικές περιοχές δεν είναι, γιατί λόγω της τουριστικής κίνησης , έχουμε αυξημένες δουλειές με τις επιχειρήσεις. Έχουμε να βγάλουμε 29 Ιουλίου το 3μηνο ΦΠΑ των επιχειρήσεων και τα τιμολόγια είναι βουνά, γιατί η κίνηση είναι πολύ μεγάλη και ταυτόχρονα να κάνουμε και τις δηλώσεις και δεν έχει μπει ακόμα ο Αύγουστος που έχει την μεγάλη κίνηση. Αυτό το πανηγύρι που γίνεται κάθε χρόνο με τις δηλώσεις  και τις παρατάσεις, κάπου πρέπει να σταματήσει και να μπούν προθεσμίες  πραγματικές. Και δεν είμαστε της τελευταίας στιγμής, γιατί αν κάποιοι θέλουν να κάνουν γρήγορα τις δηλώσεις, είναι οι λογιστές. Σε όλα θα δώσει λύση μία σωστή ημερομηνία λήξης η οποία θα είναι καθορισμένη κάθε χρόνο , αλλά θα πρέπει να ξέρουμε ότι ανοίγει το TAXIS την τάδε ημερομηνία και θα έχουμε ένα 6μηνο περιθώριο για να κάνουμε  όλες μας τις δηλώσεις. Αυτό το σκηνικό, να ανοίγει 1η Μάρτη, αλλά να μην ανοίγει για όλους και να προσπαθούμε μέσα σε 2-3 μήνες να κάνουμε όλο αυτό το τεράστιο εύρος των δηλώσεων, έχει ως αποτέλεσμα όλη αυτή την τριβή κάθε χρόνο».

Στην ψηφιακή διακυβέρνηση: « Οι προσπάθειες που γίνονται στην ψηφιακή διακυβέρνηση είναι σωστές και τις ενθαρρύνουμε και τις υποστηρίζουμε. Σε έναν πληθυσμό ο οποίος δεν είναι εξοικειωμένος με την ψηφιακή διακυβέρνηση , πχ με το power pass , αναγκάζεται να κάνει την αίτηση ο λογιστής , γιατί ένας 80άχρονος δεν μπορεί. Θα έπρεπε όμως το κράτος να έχει μεριμνήσει για όλες αυτές τις περιπτώσεις και τα ΚΕΠ και οι δημόσιες υπηρεσίες , να βοηθούσαν τον πολίτη και όχι να έχουμε γίνει εμείς το ιδιωτικό χέρι του κράτους. Έχουν αποσυμφορηθεί δημόσιες υπηρεσίες, γιατί έχουν φύγει λειτουργίες τους και έχουν έρθει στην ουσία σε μας.Πολλά από αυτά που κάνουμε τα κάνουμε δωρεάν, η έναντι συμβολικής ανταμοιβής, που δεν ανταποκρίνονται στον χρόνο μας. Η ψηφιακή διακυβέρνηση έπρεπε πρώτα να γίνει όχι προς τους πολίτες, αλλά μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών. Δεν μπορούσε το Υπουργείο να αντλήσει τα στοιχεία  για το power pass από το TAXIS παρά υπέβαλλε τόσο κόσμο σ αυτή την ταλαιπωρία; Είναι εκτός του αντικειμένου μας , αλλά έχουμε καταντήσει ιδιωτικά ΚΕΠ, με ότι συνεπάγεται αυτό. Γενικά ο πληθυσμός αν εξαιρέσεις τους νέους , δεν έχει τριβή με τους υπολογιστές και  υπάρχει θέμα εκεί. Το κράτος καλά κάνει με την ψηφιακή διακυβέρνηση, όμως θα πρέπει να δει την διασύνδεση των δημόσιων υπηρεσιών. Δεν μπορεί να μου ζητάει εμένα για μια δήλωση ΑΑΔΕ  να της επισυνάπτω πιστοποιητικό από το Πρωτοδικείο, γιατί δεν συνδέεται το Πρωτοδικείο, με την ΑΑΔΕ; Εκεί θα πρέπει να δοθεί το βάρος κατά τη γνώμη μου. Βέβαια αν τα δούμε από τη άλλη πλευρά, βγαίνει μια κυβερνητική α απόφαση και λέει ,πρέπει να δώσω χρήματα σε πάρα πολύ σύντομο χρόνο, όλα αυτά αν δεν κάνω λάθος, έχουν φτιαχτεί μέσα σε ένα δύο μήνες. Υπάρχει και στενότητα χρόνου από την πλευρά του κράτους, δεκτό και το καταλαβαίνω και το σέβομαι, αλλά θα πρέπει λίγο να το διοργανώσουν διαφορετικά όλο αυτό».

Στην επάρκεια του χρόνου της παράτασης των φορολογικών δηλώσεων: « Πιστεύω πως δεν θα έχουμε πρόβλημα, όμως θα πρέπει οι κανόνες του παιχνιδιού να μπούν σωστά σ αυτή την ιστορία. Αυτό που γίνεται κάθε χρόνο, πρέπει να σταματήσει και πρέπει και το Υπουργείο Οικονομικών να σεβαστεί τον κλάδο μας. Υπάρχουν δείγματα μεγάλης ασέβειας και συμπεριφοράς του ίδιου του κ. Υπουργού απέναντι στον κλάδο, τα οποία εγώ προσωπικά, τα θεωρώ απαράδεκτα.. Βγήκε μια ανακοίνωση από την ΠΟΕ ΔΟΥ, την ομοσπονδία εργαζομένων στις εφορίες, οι οποίοι παραπονούνται για την αλαζονική συμπεριφορά του Υπουργού απέναντι στους εκπροσώπους του κλάδου τους. Αν στους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν αυτά τα παράπονα, φανταστείτε εμείς τι παράπονα έχουμε. Πολλές φορές δεν δέχεται να συναντήσει τους εκπροσώπους μας. Ο κατέχων τον Υπουργικό θώκο, θα πρέπει να πηγαίνει πιο κοντά στον κόσμο και είναι καλύτερο για κείνον. Όσον αφορά τις δηλώσεις, τέλος Αυγούστου θα πληρώσουν δύο δόσεις, όμως θα πρέπει να προσέξουν μία λεπτομέρεια, αυτός που θα πληρώσει εφάπαξ τα χρήματα, παίρνει μία έκπτωση, το εκκαθαριστικό που θα βγεί 30 Αυγούστου και πληρώσει εφάπαξ, , δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα πάρει την έκπτωση η όχι. Θα περιμένουμε μία δύο μέρες για να το δούμε αυτό».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250