Ο Μιχάλης Ξανθάκης στον COSMOS 96,5

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2022 16:01

Ο Μιχάλης Ξανθάκης στον COSMOS 96,5

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους δημοσιογράφους  Σπυριδούλα Αναλυτή και Χρήστο Λαμπράκη,  φιλοξενήθηκε  ο  αναπληρωτής προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Μιχάλης Ξανθάκης.

Ο κ. Ξανθάκης αναφέρθηκε στις εργασίες καθαρισμού δασών και συντήρησης δρόμων και αντιπυρικών ζωνών σε περισσότερες από 60 δασικές περιοχές σε όλη τη χώρα, μεταξύ αυτών και του Αίνου.

« Έχει βγάλει ένα έργο το ΥΠΕΝ , αυτή τη στιγμή γίνονται καθαρισμοί σε πολλά δάση στην Ελλάδα και ανάμεσα σ αυτά είναι και ο Εθνικός Δρυμός Αίνου, με βάση μία μελέτη που είχε γίνει από την Διεύθυνση Δασών».

Στην μελέτη του ΟΦΥΠΕΚΑ: «Ο ΟΦΥΠΕΚΑ εκπονεί τώρα μία αντιπυρική μελέτη στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Αυτό ήταν διακαής πόθος του Φορέα Διαχείρισης για να θωρακίσουμε τον Αίνο όσον αφορά την καύσιμη ύλη και πως μπορούμε να δράσουμε σε περίπτωση κάποιου σημαντικού γεγονότος. Να έχουμε δηλαδή ένα σχέδιο πρόληψης των δασικών πυρκαγιών. Η δικιά μας μελέτη είναι διετής και  ξεκίνησε την αντιπυρική περίοδο που διανύουμε τώρα. Έγινε μία διαβούλευση την προηγούμενη εβδομάδα με την Διεύθυνση Δασών , τον Αντιπεριφερειάρχη, τον Δήμο Αργοστολίου ,την Πυροσβεστική και τις εθελοντικές οργανώσεις, συζητήσαμε το πώς πρέπει να γίνει αυτό το σχέδιο και ποιες μελέτες χρειάζονται να τις συμπεριλάβουμε παρουσία του κ Αθανασίου που είναι ειδικός σ αυτές τις πυρκαγιές και είναι ανάδοχος του έργου. Ο κ. Αθανασίου μίλησε με τους φορείς και αποφασίσαμε να ζητήσουμε κάποια δεδομένα που ήταν απαραίτητα για να ολοκληρώσουμε την μελέτη και να παρουσιαστεί σε διαβούλευση σε ειδική ημερίδα που θα γίνει του χρόνου, για να είμαστε έτοιμη για την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Κάνουμε ήδη κάποιες μετρήσεις στον Αίνο, σηκώσαμε και drone, θα υπάρξει επεξεργασία όλων αυτών και σε μια δεύτερη φάση θα παρουσιάσουμε το συνολικό σχέδιο».

Στις έτερες δράσεις για την προστασία του Αίνου: « Θα τοποθετήσουμε δύο υδατοδεξαμενές  12 χιλιάδων λίτρων, την μία θα την βάλουμε στην Χιονίστρα και την άλλη στη θέση Φαγιά σε σημεία  που μας υπέδειξε η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Όσον αφορά την απομάκρυνση των ξύλινων κατασκευών που αναφέρεται στον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ, εμείς τις έχουμε αντικαταστήσει ήδη με χρήματα του «Πράσινου Ταμείου», οπότε θα παραμείνουν στην θέση τους. Υπάρχουν κάποιες πινακίδες οι οποίες έχουν πέσει και είμαστε σε επικοινωνία με τον Δήμο για να τις αποσύρουμε».

Στη βόσκηση των Ζώων στην περιοχή του Αίνου: « Όσον αφορά την μείωση της καύσιμης ύλης, η βόσκηση βοηθάει. Δεν βοηθάει όμως όσον αφορά την αναγέννηση του Αίνου , γιατί κάποια ζώα ίσως πηγαίνουν και μέσα στον πυρήνα. Έχω αναφέρει στο ΟΦΥΠΕΚΑ το θέμα της περίφραξης, ότι έχουμε μελέτη που χρειάζεται απλώς μια επικαιροποίηση και μου είπαν ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης  μπορούμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση γι αυτό. Για τα άλογα του Αίνου, θα προκηρυχθεί μία μελέτη για την διαχείριση τους από τον ΟΦΥΠΕΚΑ ο οποίος κινήθηκε αστραπιαία όταν τον ενημέρωσα. Βρίσκεται σε στάδιο επιλογής αναδόχου για να μας πει πια είναι η λύση στο πρόβλημα τόσο στην περιοχή του Αίνου, όσο και στην Αιτωλοακαρνανία που υπάρχει παρόμοιο πρόβλημα. Έχει αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης και για τις δύο περιοχές ο ΟΦΥΠΕΚΑ και μετά θα περάσουμε στην υλοποίηση».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250