Διονύσης Καππάτος στον COSMOS 96,5: Από μια απλή βόλτα μπορεί να ξεκινήσει μια ιστορία υιοθεσίας

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022 19:21

Διονύσης Καππάτος στον COSMOS 96,5: Από μια απλή βόλτα μπορεί να ξεκινήσει μια ιστορία υιοθεσίας

Στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα», φιλοξενήθηκε ο εκπρόσωπος του συλλόγου ζωόφιλων του Δήμου Αργοστολίου «ΝΤΟΡΙΣ», Διονύσης Καππάτος και μίλησε για την αέναη στήριξη του κόσμου, που συνήθως τις μέρες των γιορτών γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

Η ανταπόκριση του κόσμου

«Πάντα υπάρχει ευαισθησία και από τους ντόπιους και από το εξωτερικό. Ανταποκρίθηκαν όλοι με όποιο τρόπο μπορούσαν στην έκκληση για τροφές προς το καταφύγιο. Είναι πραγματικά συγκινητική η συμπαράσταση που λαμβάνουμε, δείχνει ενδιαφέρον και ακόμα δεν έχει φύγει από την επικαιρότητα το θέμα με το κλείσιμο του καταφυγίου μετά από την απόφαση της Περιφέρειας. Αυτό το διαπιστώνουμε και κάνοντας μια βόλτα στο Αργοστόλι. Δυστυχώς σε αυτό το θέμα είναι δεμένα τα χέρια μας. Μάλιστα και αυτοί που δεν το γνώριζαν τώρα το μαθαίνουν γιατί πλέον δεν μπορούμε να βοηθήσουμε. Βοηθούσαμε όσο περισσότερο μπορούσαμε γιατί πριν από 10 χρόνια το Αργοστόλι είχε μια άλλη όψη (αναφορικά με τα αδέσποτα) και καταφέραμε να μην υπάρχει τίποτα. Πλέον ξεκινάει να ξεφεύγει η υπόθεση».

Υιοθεσίες

«Είχαμε υιοθεσίες και μάλιστα πήγαν και πολύ καλά – στο μέτρο του δυνατού και των δυσκολιών που υπάρχουν. Υπάρχει ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και οι οικογένειες που θέλουν να αποκτήσουν ένα ζωάκι είναι περισσότερες απ’ ότι στο παρελθόν. Αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Βέβαια η υιοθεσία πρέπει να γίνεται με ένα σωστό τρόπο. Δηλαδή όχι να αφήνουμε μετά το ζώο στον δρόμο. Και εμείς αυτό το έχουμε στο μυαλό μας. Συνήθως κάνουμε ένα “προέλεγχο” της οικογένειας και προχωρούμε στην υιοθεσία. Σε αυτά τα πλαίσια και με όσα γίνονται αναφορικά με τις υιοθεσίες, είμαστε ικανοποιημένοι. Και το ξαναλέμε. Ακόμα και με τα ζωάκια που δίνονται και με τον χώρο που αδειάζει, με απόφαση της Περιφέρειας δεν μπορούμε να μαζέψουμε ή να δεχτούμε κάποιο άλλο ζώο. Υπάρχουν άνθρωποι που ήρθαν για να βγάλουν ένα ζωάκι βόλτα και μια δεύτερη και μια τρίτη και έτσι έχουν ξεκινήσει αρκετές επιτυχημένες ιστορίες υιοθεσίας».

Νέο καταφύγιο

«Πρέπει μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, να αδειάσουμε το καταφύγιο για να κλείσει και να λειτουργήσει το νέο. Υπάρχει χρηματοδότηση αλλά δεν ξέρουμε ακόμα τι γίνεται. Ενδεχομένως, λόγω του ότι είμαστε στο τέλος του χρόνου υπάρχει μια καθυστέρηση…Εμείς από την πλευρά μας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος το έχει πάρει πολύ ζεστά το θέμα και γνωρίσει ότι είναι ένα θέμα που αφορά όλη την κοινωνία.  Με τον καινούργιο χρόνο πιστεύω ότι θα προχωρήσει η όλη διαδικασία».

Κανένα νέο ζώο στο υπάρχον καταφύγιο

«Θέλω να το πω ξεκάθαρα, γιατί μας ρωτάνε. Στην δομή δεν μπορούμε να βάλουμε κανένα νέο ζώο. Έχουν γίνει κάποιες διασώσεις από εμάς, αλλά τα έχουμε σε σπίτια εθελοντών και τα φροντίζουμε. Μιλάμε και για σοβαρά περιστατικά κακοποίησης ζώων και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Ακόμα και τα αδέσποτα που υπάρχουν είναι περισσότερα σε σχέση με παλιότερα, αλλά είναι φιλικά και δεν ισχύουν αυτά που γράφονται για επιθέσεις… Κάποιοι ίσως ενοχλούνται, αλλά πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε».

Κατοικίδια και καθαριότητα

«Είναι θέμα πολιτισμού. Βγάζεις το ζωάκι σου βόλτα και πρέπει να μαζέψεις τις ακαθαρσίες του. Δεν είναι υποχρεωμένος κανένας άλλος να το κάνει. Όλες οι περιπτώσεις ανθρώπων που μαζεύουν τις ακαθαρσίες του ζώου τους  είναι παραδείγματα προς μίμηση και μας προκαλούν έκπληξη, ενώ θα έπρεπε να είναι σύνηθες στο μάτι μας. Αν το έκαναν όλοι, δεν θα το σχολιάζαμε καν».




00 inkefalonia general ad 300X250