Η συνταγή για ντόναντς του Ακη Πετρετζίκη, απλά λαχταριστά

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 08 Ιουλίου 2017 10:21

Η συνταγή για ντόναντς του Ακη Πετρετζίκη, απλά λαχταριστά

ΟΚ, μπορεί να έρχεται καλοκαίρι, αλλά ένα γλυκάκι πάντα έχει χώρο στο τραπέζι μας και φυσικά στην κοιλιά μας.


Τι καλύτερο, λοιπόν, από λαχταριστά ντόνατς με επικάλυψη σοκολάτας, λευκό γράσο και γέμιση μαρμελάδας.

Ο Ακης Πετρετζίκης έχει μια σούπερ συνταγή, την οποία έχουμε δοκιμάσει και συστήνουμε ανεπιφύλαχτα. 

Είναι πιο εύκολη απ’ όσο φαίνεται και το αποτέλεσμα σας δικαιώσει!

Υλικά

  • 180 ml χλιαρό γάλα
  • 2 ½ κ.γ. ξερή μαγιά
  • 50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 κρόκους αυγών (μέτρια αυγά-50ρια)
  • 1 κ.γ. σιρόπι βανίλιας ή 1-2 βανιλίνες
  • 2 κ.σ. (30 γρ.) βούτυρο λιωμένο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 330 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • ¼ κ.γ. χοντρό αλάτι
  • ηλιέλαιο για τηγάνισμα

Για σοκολατένιο γλάσο 

  • 1 κ.σ. κακάο
  • 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.σ. γάλα

Για λευκό γλάσο

  • 2 κ.σ. άχνη ζάχαρη
  • 1 κ.σ. γάλα

Για τη γέμιση με μαρμελάδα

  • ½ με 2/3 της κούπας μαρμελάδα της αρεσκείας σας
  • άχνη ζάχαρη


Εκτέλεση
  • Για να φτιάξουμε τη ζύμη μας, στον πάτο ενός μεγάλου μπολ βάζουμε το γάλα, τη μαγιά, τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε για 5-10 λεπτά. Θα πρέπει να αρχίσει να αφρίζει
  • Στο μπολ με τη μαγιά, χτυπάμε τους κρόκους, το λιωμένο βούτυρο και το σιρόπι βανίλιας και ανακατεύουμε
  • Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και το μισό αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να αναμειχθούν. Δεν βάζουμε το αλεύρι όλο μαζί για να διαλυθεί καλά μέσα στο μείγμα μας
  • Προσθέτουμε το άλλο μισό αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε όσο καλύτερα γίνεται με το κουτάλι
  • Βάζουμε αλεύρι πάνω στον πάγκο εργασίας μας και στα χέρια μας και σχηματίζουμε μία ζύμη ελαστική και λεία για περίπου 5 λεπτά. Το μείγμα πρέπει να είναι κολλώδες γι’αυτό δεν βάζουμε άλλα αυγά. Άμα κολλάει το μείγμα βάζουμε και άλλο αλεύρι στα χέρια μας
  • Αφαιρούμε τη ζύμη μας και λαδώνουμε ελαφρά ένα άλλο μπολ. Βάζουμε μέσα τη ζύμη , ρίχνουμε λίγο αλευράκι από πάνω και σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει το ζυμάρι μας
  • Βάζουμε αλεύρι στα χέρια μας για να μη μας κολλήσει η ζύμη μας. Την κάνουμε σαν μια μπάλα
  • Ρίχνουμε και αλεύρι πάνω από το ζυμάρι μας και στην ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια που είχαμε από πριν, ανοίγουμε τη ζύμη μας μέχρι να γίνει 1 εκ. παχιά
  • Μέχρι 3 φορές αν ανοίξουμε το ζυμάρι μας είναι καλά. Μη το ανοίξουμε παραπάνω γιατί δεν θα βγουν το ίδιο αφράτα τα ντόνατς μας
  • Κόβουμε το πρώτο ντόνατς με το μεγάλο κουπάτ το οποίο έχουμε αλευρώσει σε στρογγυλούς κύκλους διαμέτρου 5 εκ. Μέσα στον κύκλο αυτό, χρησιμοποιώντας ένα μικρότερο κουπάτ κάνουμε τρύπα.
  • Επαναλαμβάνουμε για όλα τα ντόνατς. Μπορούμε αν θέλουμε να κάνουμε κάποια ντόνατς χωρίς τρύπα και να τα φτιάξουμε σαν λουκουμάδες. Αν τα κάνουμε χωρίς τρύπα στη μέση θα χρειαστούμε μικρότερο κουπάτ για τα ντόνατς μας για να μη μας βγουν τόσο μεγάλα.
  • Αφήνουμε να ξεκουραστούν για άλλα 30 λεπτά και να αυξηθούν σε μέγεθος και σκεπάζουμε ελαφρά με μία πετσέτα.
  • Ζεσταίνουμε 5 εκ. λάδι στους 175 βαθμούς σε ένα βαθύ τηγάνι.
  • Βάζουμε 4 ντόνατς τη φορά μέσα στο λάδι και πρώτα μαγειρεύουμε από τη μία πλευρά μέχρι να πάρει καφετί χρώμα για 1-2 λεπτά. Τα γυρίζουμε πλευρά και αφήνουμε για άλλο ένα λεπτό.
  • Σουρώνουμε τα ντόνατς μας και τα ακουμπάμε πάνω σε χαρτιά κουζίνας για να στραγγίξουν. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα.
  • Όταν τα ντόνατς έχουν κρυώσει, βάζουμε τη μαρμελάδα της αρεσκείας μας σε ένα κορνέ με ένα στρογγυλό τιπ 0.5-1 εκ.
  • Μπορούμε να γεμίσουμε τα ντόνατς από την κορυφή ή από τα πλάγια. Πιέζουμε το τιπ από το κορνέ μέσα στο ντόνατ μέχρι να βγει μαρμελάδα από την τρύπα. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα.
  • Αν θέλουμε τα ντόνατς μας να τα επικαλύψουμε με γλάσο , ανακατεύουμε τα υλικά για το γλάσο σε ένα μπολ και το περιχύνουμε από πάνω.

Πηγή: akispetretzikis.com



Φόρτωση…

Φόρτωση…


Σχολιάστε