Τα 11 πιο μεγάλα και συχνά λάθη που κάνουμε στο μαγείρεμα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016 09:48

Τα 11 πιο μεγάλα και συχνά λάθη που κάνουμε στο μαγείρεμα

 

1. Βάζουμε πολύ ποσότητα φαγητού στο τηγάνι

Lauren Zaser / BuzzFeed

Αυτό ισχύει για τα πάντα, από τηγάνια μέχρι σχάρες. Ο βασικός κανόνας είναι να αφήσετε αρκετό χώρο, έτσι ώστε τα κομμάτια να μην ακουμπούν μεταξύ τους. Όταν τα κομμάτια του κοτόπουλου έχουν επιπλέον χώρο, εξασφαλίζεται η ίση κατανομή της θερμότητας στο τηγάνι και όλες οι πλευρές μπορούν να σωταριστούν εύκολα και όμοια.

2. Βάζοντας λίγο αλάτι στο νερό

Lauren Zaser / BuzzFeed

Το αλάτι νοστιμίζει τα ζυμαρικά από μέσα προς τα έξω και χωρίς αυτό, θα καταλήξετε με άγευστες χυλοπίτες. Δεν έχει σημασία πόση σάλτσα θα βάλετε πάνω τους μετά. Πόσο αλάτι; Εξαρτάται από το γούστο σας, αλλά  1 ½ κουταλιές της σούπας αλάτι για κάθε κιλό μακαρόνια, είναι καλά.

 

3. Χρησιμοποιείτε παρθένο ελαιόλαδο σχεδόν σε όλα

bonappetit.com

Σε σύγκριση με ορισμένα έλαια, το παρθένο ελαιόλαδο έχει σχετικά χαμηλό σημείο καπνού – ή θερμοκρασία στην οποία αρχίζει να καίει. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιώντας το σε υψηλή θερμότητα μπορεί να είναι κακό, ειδικά όταν πρόκειται για τσιγάρισμα μπριζόλας ή stir-fry.  

4. Μέτρηση στερεών συστατικών σε δοχείο που μετρά υγρά 

livewellbakeoften.com / Pyrex

Όταν πρόκειται για ψήσιμο, το μέτρημα-ζύγισμα των συστατικών είναι το κλειδί. Για ξηρά συστατικά, το καλύτερο είναι η μέτρηση με επίπεδες κουταλιές. Μπορείτε βέβαια να πάρετε μια ζυγαριά κουζίνας.

5. Βάζοντας κρύο κρέας σε καυτό τηγάνι

inspiralized.com

Ή στη σχάρα ή στο φούρνο. Αν αφήσουμε το κρέας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το βάλουμε στη φωτιά, αυτό θα μαγειρευτεί πιο ομοιόμορφα – και είναι πιο πιθανό να αποφευχθεί το εξωτερικό να είναι υπερβολικά ψημένο ενώ το εσωτερικό δεν είναι αρκετά.

6. Βάζοντας ζεστό φαγητό στο ψυγείο

he Kitchn / thekitchn.com / Fox

Είτε πρόκειται για μπριζόλες, σούπες ή σάλτσες, βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα είχαν αρκετό χρόνο για να κρυώσουν πριν τα βάλετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.

7.Χρησιμοποιώντας συνέχεια αντικολλητικό τηγάνι 

Merle O’Neal / BuzzFeed

Τα αντικολλητικά τηγάνια είναι καλά για τα αυγά, τις τηγανίτες, ή το γαλλικό τοστ – και όχι για τίποτα άλλο,λέει η σεφ Amanda Cohen από την Νέα Υόρκη. Αυτό συμβαίνει επειδή εκπέμπουν ένα πολύ συγκεκριμένο τύπο  θερμότητας – αυτόν που δεν είναι τόσο ζεστός όσο ένα κανονικό τηγάνι. 

8. Βάζοντας το σκόρδο πολύ νωρίς

seriouseats.com

Επειδή καίγεται εύκολα, σε πολλές συνταγές πρέπει να προσθέσετε το σκόρδο στο τέλος– και αυτός είναι κανόνας αν μαγειρεύετε με ψιλοκομμένο σκόρδο σε δυνατή φωτιά.

9. Βάζοντας τα λαχανικά με νερό για να σωταριστούν

@shutupmikeginn

Εάν πλένετε τα χόρτα και τα μανιτάρια πριν από το μαγείρεμα τους, βεβαιωθείτε ότι είναι εντελώς στεγνά πριν τα βάλετε στο τηγάνι. Σε αντίθετη περίπτωση, με το νερό που θα έχουν μάλλον θα βράσουν παρά θα σωταριστούν.

10. Δεν αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί μετά το ψήσιμο

Lauren Zaser / BuzzFeed

Αξίζει τον κόπο να περιμένετε κάποια επιπλέον λεπτά πριν από τον τεμαχισμό του κρέατος. Οι χυμοί του ανακατεύονται και είναι πιο νόστιμο.

11. Βάζοντας τα πάντα στο ψυγείο για να διατηρηθούν καλύτερα

Foodie Crush / foodiecrush.com

Μην αποθηκεύετε ντομάτες στο ψυγείο. Ούτε φυσικά  σκόρδα, κρεμμύδια και πατάτες που θέλουν αεριζόμενο και σκοτεινό χώρο.

womantoc




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250