Χοιρινό κότσι με μαύρη μπύρα

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016 13:27

Χοιρινό κότσι με μαύρη μπύρα

Από τον Άκη Πετρετζίκη.  

 
 
Συστατικά

Για το κότσι

  • 1 χοιρινό κότσι 1600 γρ. χωρίς δέρμα
  • 4 πράσα, χοντροκομμένα
  • 2 πατάτες, χοντροκομμένες
  • 2 καρότα, χοντροκομμένα
  • 3 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 500 ml μαύρη μπύρα
  • λίγο ελαιόλαδο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη σάλτσα

  • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • χυμό από 3 πορτοκάλια
  • αλάτι
  • πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το κότσι

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς με αέρα.
  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο.
  • Τρυπάμε το κότσι σε 5 σημεία (στους μυς και στο ψαχνό) με το μαχαίρι και ρίχνουμε μέσα αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και κλείνουμε με το σκόρδο.
  • Τοποθετούμε το κότσι μέσα στη γάστρα, τα πράσα χοντροκομμένα και μόνο το λευκό μέρος τους, την πατάτα χοντροκομμένη και τα καρότα καθαρισμένα και χοντροκομμένα.
  • Προσθέτουμε και τη μαύρη μπύρα.
  • Κλείνουμε τη γάστρα με καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 2,5 ώρες ή στους 170 για 3 ώρες.
  • Αφαιρούμε τα λαχανικά και το κότσι σε ένα πιάτο και περιχύνουμε με τη σάλτσα μας.

Για τη σάλτσα

  • Σουρώνουμε το ζουμί από το κότσι.
  • Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το ζουμί, το βούτυρο, τη μουστάρδα, το μέλι, το σκόρδο, το χυμό πορτοκαλιού, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε 5-10 λεπτά μέχρι που να γλασάρει και να δέσει.



00 inkefalonia general ad 300X250