galiatsatos3

Πεντανόστιμος Μπακλαβάς

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015 11:18

Πεντανόστιμος Μπακλαβάς

Από τον Άκη Πετρετζίκη.

 

Συστατικά
  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας
  • 300 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 400 γρ. καρύδια

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 400 ml νερό
  • 60 γρ. γλυκόζη
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2-3 φλούδες λεμόνι

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Ο μπακλαβάς είναι ένα πλούσιο, σιροπιαστό, βουτυρένιο γλυκό το οποίο αποτελείται από πολλά τραγανά φύλλα κρούστας γεμιστά με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς. Είναι πεντανόστιμο! 

  • Στο μούλτι και σε δόσεις ρίχνουμε τα καρύδια και τα ψιλοκόβουμε αλλά δεν θέλουμε να τα κάνουμε σκόνη.
  • Μέσα σε ένα μπολ ρίχνουμε τα καρύδια, την κανέλα και το γαρύφαλλο . Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και είναι έτοιμο το μείγμα για τη γέμιση του μπακλαβά.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
  • Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 30x20 εκ. με τη βοήθεια ενός πινέλου.
  • Απλώνουμε το ένα φύλλο στο ταψί έτσι ώστε η μία του γωνία (η πάνω αριστερά) να εφάπτεται με τη γωνία του ταψιού πάνω αριστερά. Βουτυρώνουμε με το πινέλο αλλά ΧΩΡΙΣ να ακουμπάει το πινέλο το φύλλο. Απλά ραντίζουμε το φύλλο με βούτυρο ώστε να γίνουν πιο τραγανά τα φύλλα μας. Συνεχίζουμε με το δεύτερο φύλλο, του οποίου η άκρη του φύλλου η κάτω δεξιά να εφάπτεται με την κάτω δεξιά γωνία του ταψιού και το υπόλοιπο φύλλο να εξέχει από την άλλη πλευρά. Βουτυρώνουμε με τον ίδιο τρόπο.
  • Το ίδιο κάνουμε και με ακόμα 2 φύλλα που τα εφάπτουμε στις άλλες 2 γωνίες του ταψιού. Βουτυρώνουμε κάθε ένα από αυτό.
  • Τελειώσαμε με τα φύλλα της βάσης.
  • Πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. από το μείγμα μας.
  • Διπλώνουμε ότι έχει μείνει εκτός ταψιού από το πρώτο φύλλο και συνεχίζουμε και με τα άλλα τρία
  • Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο με τα φύλλα. Σε κάθε φύλλο σκορπίζουμε 1 κ.σ. μείγμα αφού το βουτυρώσουμε πριν. Το επόμενο φύλλο αυτό που προεξέχει το διπλώνουμε από πάνω βούτυρο μείγμα και συνεχίζουμε και στο τέλος αφήνουμε 3 φύλλα για πάνω πάνω που τα κόβουμε για να εφάπτονται καλά.
  • Στρώνουμε με τον ίδιο τρόπο και χαράζουμε το μπακλαβά με ένα κοφτερό μαχαίρι αλλά όχι μέχρι κάτω κάτω. Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο βούτυρο που μας έχει μείνει και ψεκάζουμε και με λίγο νερό.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 2 – 2 ½ ώρες στον αέρα μέχρι να γίνει τραγανός. Όσο ψήνεται ετοιμάζουμε το σιρόπι σε μία κατσαρόλα.
  • Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη γλυκόζη και τις φλούδες λεμονιού. Με το που πάρει μία βράση και λιώσει η ζάχαρη αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Όταν ψηθεί ο μπακλαβάς όσο είναι ακόμα καυτός το σιροπιάζουμε με κρύο το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει και να τραβήξει το σιρόπι . Αφού κρυώσει, κόβουμε και σερβίρουμε. 
Tip Δεν βάζουμε ζάχαρη ενδιάμεσα από τα φύλλα γιατί θα μας ζαχαρώσουν!


Φόρτωση…

Φόρτωση…