Το συστατικό 'κλειδί' σε κάθε κουζίνα. Ποιο είναι στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015 11:01

Το συστατικό 'κλειδί' σε κάθε κουζίνα. Ποιο είναι στην Ελλάδα

Το συστατικό εκείνο που χαρακτηρίζει μια συγκεκριμένη κουζίνα και την ξεχωρίζει στο "διεθνές" γευστικό στερέωμα της μαγειρικής. Ποιο είναι το βασικό συστατικό της Ελλάδας και της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας;

 

Κάθε λαός, κάθε πολιτισμός και γεωγραφική περιοχή έχει τη δική του κουζίνα. Πόσο όμως εύκολο είναι να ορίσει κανείς τι συνιστά "εθνική" κουζίνα, τοπική, πολιτισμική; Δύσκολο να το απαντήσει κανείς έτσι απλά. Για να αντιληφθούμε πως διαμορφώνεται για παράδειγμα η ελληνική κουζίνα, θα έπρεπε ίσως να δούμε ποιο είναι εκείνο το συστατικό που χρησιμοποιεί περισσότερο στις συνταγές και τις παρασκευές της. Δεν είναι δύσκολο να το μαντέψει κανείς, για την Ελλάδα είναι το ελαιόλαδο.

Η ιστοσελίδα priceonomics, χρησιμοποίησε μια τεράστια βάση δεδομένων της ιστοσελίδας συνταγών Epicurious, με βάση την σηματοδότηση κάθε μιας από αυτές ανά κουζίνα. Από αυτές τις 13.000 συνταγές προκύπτουν 26 διαφορετικά είδη κουζίνας και από τα οποία προκύπτει ένα συστατικό για κάθε μία από αυτές.

Κάπως έτσι προέκυψε ο πίνακας που ακολουθεί, ο οποίος για να είμαστε ειλικρινείς καταλήγει στο συμπέρασμα πως ο νότος λατρεύει το ελαιόλαδο και ο βορράς το ρίχνει στο... βούτυρο. Η Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό χρήσης ελαιολάδου, πολύ πιο πάνω από Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία.

 

Πηγή: priceonomics




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250