Τα φρούτα μας ανοίγουν την όρεξη!

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 07 Μαΐου 2015 13:01

Τα φρούτα μας ανοίγουν την όρεξη!

Τα φρούτα είναι μέρος μια υγιεινής διατροφής, αλλά μία νέα μελέτη έδειξε ότι τα φρούτα μας ανοίγουν την όρεξη. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας κατέδειξαν ότι η ζάχαρη που βρίσκεται στα φρούτα, το μέλι και μερικά ανθρακούχα ποτά, αφήνει μια αίσθηση πείνας και γεννά την ανάγκη για πιο νόστιμα φαγητά.

Οι ειδικοί θέλησαν να διερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο η ζάχαρη επηρεάζει τον εγκέφαλο και πως επηρεάζει την επιθυμία του ατόμου για φαγητό. Αρχικά οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στο πώς ο εγκέφαλος και το σώμα ανταποκρίνεται στους δύο τύπους ζάχαρης – την γλυκόζη και τη φρουκτόζη.

Η γλυκόζη βρίσκεται σχεδόν σε όλους τους υδατάνθρακες, όπως το ψωμί, οι οποίοι είναι τα «καύσιμα» του εγκεφάλου.

Η φρουκτόζη, από την άλλη πλευρά, βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά και σε μεγάλο βαθμό μεταβολίζεται στο ήπαρ. Επίσης η φρουκτόζη περιέχεται στο μέλι, τις σος και τα ανθρακούχα. «Η φρουκτόζη δεν διεγείρει ορμόνες, όπως η ινσουλίνη, που είναι σημαντικές, βοηθώντας μας να αισθανόμαστε πλήρεις και χορτασμένοι», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης.

Οι ερευνητές μελέτησαν 24 εθελοντές.

Οι μισοί έλαβαν ένα ρόφημα με φρουκτόζη και οι άλλοι μισοί ένα ρόφημα με γλυκόζη. Στην συνέχεια οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγμα αίματος και υπεβλήθησαν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου.

Επίσης αξιολογήθηκε ο βαθμός της πείνας, δείχνοντας τους φωτογραφίες με φαγητά. Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι οι εθελοντές που είχαν καταναλώσει φρουκτόζη είχαν μεγαλύτερη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανταμοιβή και είχαν μεγαλύτερη επιθυμία για φαγητό.“

Επίσης δώσαμε στους εθελοντές την επιλογή μεταξύ ενός νόστιμου φαγητού μετά την μελέτη και την αμοιβή με χρήματα, ένα μήνα μετά.

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν φρουκτόζη στη μελέτη, προτίμησαν να φάνε τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας αντί για λεφτά, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωσαν γλυκόζη”, επεσήμαναν οι ερευνητές.

Πηγή: news.gr




00 inkefalonia general ad 300X250