Χειμερινό ηλιοστάσιο 2023: Πότε αρχίζει να μεγαλώνει η μέρα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2023 09:14

Χειμερινό ηλιοστάσιο 2023: Πότε αρχίζει να μεγαλώνει η μέρα

Πότε είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο 2023 – Τι σημαίνει αυτό και πότε αρχίζει να μεγαλώνει η μέρα;

Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο (Winter Solstice) είναι όρος της αστρονομίας που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει μια συγκεκριμένη στιγμή του έτους, όταν ο ήλιος βρίσκεται στη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση νοτίως του ισημερινού.

Ο ίδιος όρος χρησιμοποιείται και για να χαρακτηρίσει το αντίστοιχο σημείο από τη μεγαλύτερη δυνατή απόκλιση της εκλειπτικής (εκλειπτική είναι ο μεγάλος κύκλος που γράφει η Γη κατά την περιφορά της γύρω από τον Ήλιο) από τον ουράνιο ισημερινό.

Τι σημαίνει χειμερινό ηλιοστάσιο 

Το χειμερινό ηλιοστάσιο συμβαίνει κάθε χρόνο στο Βόρειο Ημισφαίριο της γης στις 21 ή 22 Δεκεμβρίου, οπότε παρατηρείται η μικρότερη ημέρα του χρόνου και ορίζεται ως η επίσημη έναρξη του χειμώνα.

Αντίστροφα, στο Νότιο Ημισφαίριο παρατηρείται η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου και ορίζεται ως η επίσημη έναρξη του καλοκαιριού.

Χειμερινό ηλιοστάσιο 2023: Πότε αρχίζει να μεγαλώνει η μέρα

Τα ηλιοστάσια και οι ισημερίες, που ορίζουν αστρονομικά τη διάρκεια των εποχών του έτους, συμβαίνουν επειδή οι ημέρες του έτους δεν έχουν ίση διάρκεια μεταξύ τους. Η αιτία είναι ότι η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο και ο άξονας περιστροφής της παρουσιάζει κλίση σχεδόν 23,5 μοιρών.

Αν δεν υπήρχε αυτή η κλίση, δεν θα υπήρχαν οι εποχές και η μέρα θα διαρκούσε πάντα 12 ώρες, ενώ ο Ήλιος θα ακολουθούσε κάθε μέρα το ίδιο “μονοπάτι” πάνω από τη Γη.

Πότε αρχίζει να μεγαλώνει η μέρα 2023

Για εμάς λοιπόν, το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι η έναρξη του χειμώνα, παράλληλα όμως σηματοδοτεί και το πότε αρχίζει να μεγαλώνει η μέρα.

Από την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023 (στις 05:27 ώρα Ελλάδας) και μετά, οι μέρες θα μεγαλώνουν, με περισσότερα λεπτά φωτός κάθε μέρα μέχρι την πρώτη μέρα του καλοκαιριού.

Ο ήλιος θα εμφανίζεται όλο και νωρίτερα και θα δύει όλο και αργότερα. Όπως αποκαλύπτει η La Chaîne Météo, “θα έχουμε ανακτήσει 1 λεπτό φωτεινότητας μέχρι το τέλος του έτους”.

Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024, όπου θα έχουμε τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου και φυσικά το θερινό ηλιοστάσιο.

armyvoice.gr




00 inkefalonia general ad 300X250