«Έφυγε» ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Δεληολάνης σε ηλικία μόλις 49 ετών

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 13 Ιουλίου 2014 16:11

«Έφυγε» ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Δεληολάνης σε ηλικία μόλις 49 ετών

Μία θλιβερή είδηση επεφύλασσε αυτή η Κυριακή στο χώρο της δημοσιογραφίας, της κινηματογραφικής κριτικής αλλά και της συγγραφικής τέχνης. Ένας ξεχωριστός συνάδελφος έφυγε σήμερα τα ξημερώματα από τη ζωή σε ηλικία μόλις 49 ετών, έπειτα από ένα καρδιακό επεισόδιο που κατέστη αδύνατο να ξεπεράσει. Πρόκειται για τον Γιάννη Δεληολάνη, μία από τις πλέον αγαπημένες πένες που συντρόφευσαν για χρόνια το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ, από το πρώτο κιόλας τεύχος που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1989.

Ο Γιάννης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 1965, ενώ σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο. Από νεαρή κιόλας ηλικία μπορούσε να διακρίνει κανείς το πάθος του για τον κινηματογράφο αλλά και την ιδιαίτερη, προσωπική ματιά με την οποία «αγκάλιαζε» τις ταινίες.

Στα 17 δημοσίευσε τα πρώτα του κείμενα στο περιοδικό «Οθόνη» (1992), ενώ στα 20 διοργάνωνε ήδη τις πρώτες μεταμεσονύχτιες προβολές που έλαβαν ποτέ χώρα στην συμπρωτεύουσα. Στο μεταξύ, είχε ήδη γίνει μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) καθώς και της αντίστοιχης διεθνούς ένωσης FIPRESCI.


Εκτός του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ, στο οποίο διετέλεσε τακτικός συνεργάτης, υπεύθυνος σύνταξης και μετέπειτα αρχισυντάκτης, συνεργάστηκε με μία πλειάδα εντύπων: «Βαβέλ», «Marie Claire» και «TV Ζάπινγκ» είναι μερικά από αυτά. Παράλληλα, αρθρογράφησε περιστασιακά στις εφημερίδες «Ελευθεροτυπία» και «Η Καθημερινή».
Εργάστηκε επίσης ως ραδιοφωνικός παραγωγός στους σταθμούς «Ρόδον» και «Capital». Στη μικρή οθόνη, εμφανίστηκε με την ιδιότητα του κριτικού κινηματογράφου στη ΝΕΤ, την ΕΤ3 και το MEGA, ενώ το 1992 είχε δική του εκπομπή στο Seven X.


Η παροιμιώδης λατρεία του Γιάννη για τον Κρόνενμπεργκ έγινε βιβλίο υπό τον τίτλο «Μέσα από τον Σκοτεινό Καθρεφτη: 13+3 Κείμενα για τον Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ» (1997). Αυτός ήταν ο πρώτος από τους τίτλους που υπέγραψε, καθώς ακολούθησαν η «Πολιτική του Τρόμου» (2007), το «Ανάμεσα σε Δύο Κόσμους» (2007), «Μια Μουσική για την Άβυσσο» (2008) και ο «Ανοιχτός Ορίζοντας» (2009).


Αξίζει να σημειωθεί πως η συγγραφική του ιδιότητα επεκτάθηκε και στην ποίηση, ενώ δείγματα των ποιητικών του συλλογών διατίθενται στο προσωπικό του ιστολόγιο.

Πηγή: treloi.eu

 




00 inkefalonia general ad 300X250