"Πυρ ομαδόν" από Γαλιατσάτο – ΑΝΑΣΑ για τα προβλήματα σε Κεφαλονιά - Ιθάκη, σε Περιφερειακή Αρχή/Κράτσα (video)

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2021 12:38

"Πυρ ομαδόν" από Γαλιατσάτο – ΑΝΑΣΑ για τα προβλήματα σε Κεφαλονιά - Ιθάκη, σε Περιφερειακή Αρχή/Κράτσα (video)

Συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο "Μίραμπελ" στο Αργοστόλι, παρέθεσε ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ και τ. Περιφερειάρχης κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος το απομεσήμερο της Τετάρτης 11/8 με βασικό θέμα "προβλήματα και πολιτικές στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη - αρνητικός πρωταγωνιστής η ΠΙΝ/Κράτσα».

Στο πάνελ των ομιλητών, εκτός από τον κ. Γαλιατσάτο, βρέθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σπύρος Γαλιατσάτος και Παναγής Δρακουλόγκωνας, που αμφότεροι καυτηρίασαν τα κακώς κείμενα της Περιφερειακής Αρχής.

Ο κ. Γαλιατσάτος, που πήρε αρχικά τον λόγο, έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους πυρόπληκτους συμπατριώτες μας, που όπως τόνισε από την μία στιγμή στην άλλη «βρέθηκαν χωρίς σπίτι, χωρίς δουλειά, χωρίς τα υπάρχοντά τους» τονίζοντας δε πως υπάρχει μία «πλήρης αποτυχία των σχεδίων του 2019 από την Κυβέρνηση για το σχέδιο Ιόλαος. Φαίνεται από τα αποτελέσματα πως ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στην Κυβέρνηση, που φαίνεται να την στοιχειώνει ακόμα το Μάτι και στην περεοσπάθεια να μην χαθεί ανθρώπινη ζωή, απογυμνώνουν χωριά και τα αφήνουν να καίγονται. Υπάρχουν για όλο αυτό σοβαρές διοικητικές και πολιτικές ευθύνες».

Ακολούθως ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε σε τοπικά ζητήματα

Συνοπτικά για την κοπή και περισυλλογή δέντρων στο Αργοστόλι:

«Η χρηματοδότηση αυτή υπάρχει από τις 31/12/2019 και οι προσπάθειες γι αυτή την δράση ξεκίνησαν από την Περιφερειακή Αρχή τον Ιούνιο του 2021. Όταν η Περιφερειάρχης κα Κράτσα, έφερε το θέμα στην οικονομική επιτροπή της ΠΙΝ, η πρότασή της στερούνταν νομικής βάσης και απορρίφθηκε. Όλα αυτά μας δείχνουν πως υπάρχει σοβαρή αμέλεια για κακή εκτίμηση της πραγματικής κατάστασης και του κινδύνου που υπάρχει».

Για την Δημόσια Υγεία:

«Αισθανόμαστε καλά στην Κεφαλονιά για τον μικρό αριθμό κρουσμάτων, όμως όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Δυστυχώς δεν υπάρχει σχέδιο που να υπηρετείται με αξιοπιστία από τους Αρμοδίους της Περιφερειακής Αρχής. Για την ΜΕΘ στην Κεφαλονιά, όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και συνεχίζει να αποτελεί ένα μεγάλο μειονέκτημα για το νησί». Για το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου ο κ. Γαλιατσάτος ανέφερε πως: «Η επιδιόρθωσή του πρέπει να γίνει από την αρχή. Δημοσιεύματα του Αθηναϊκού Τύπου που λένε ότι θα γίνει συγχώνευση ή κατάργηση του νοσοκομείου δεν διαψεύδονται».

1

Στήριξη επιχειρήσεων:

«Υπάρχει μεγάλο ζήτημα με την στήριξη των επιχειρήσεων. Ακόμα και σήμερα, ούτε ένας συμπολίτης μας με επιχείρηση δεν έχει πάρει ούτε ευρώ από το πρόγραμμα των 14 εκ. ευρώ που προανήγγειλε η κα Κράτσα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Αυτό αποτελεί ένα συνεχόμενο παραμύθι από την Περιφερειακή Αρχή.

Εμείς στις 6/3/2019 ως Περιφερειακή Αρχή τότε, είχαμε εκχωρήσει στον ΕΦΕΠΑΕ το ποσό των 19 εκ. ευρώ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Και ερχόμαστε σήμερα και ρωτάμε την κα Κράτσα, που βρίσκονται αυτά τα χρήματα και γιατί δεν έχοουν δοθεί στιε επιχειρήσεις;

Κατεδάφιση κτηρίων από τους σεισμούς

«Πρέπει να είναι πολύ θρασύς κάποιος ή να μην ξέρει τι του γίνεται για να κατηγορεί εμάς γι αυτό το ζήτημα. Ο,τι ήταν να κάνουμε εμείς το κάναμε και όλα εξελίχθηκαν όταν φύγαμε εμείς από Περιφερειακή Αρχή. Όμως αντί να κατηγορήσουν την Κυβέρνηση της ΝΔ που πήρε πίσω αυτά τα χρήματα και τους ίδιους τους τους εαυτούς για την ανικανότητα αυτή, κατηγορούν την ΑΝΑΣΑ».

Για τα ζητήματα της Ιθάκης

«Τα ζητήματα είναι πολλά. Είναι ο δρόμος στην βόρεια Ιθάκη (Φρίκες – Κιόνι), είναι το λιμάνι του Πισαετού και ο σταθμός μεταφοράς. Και μας επιτέθηκαν κιόλας λέγοντας πως έχουμε υπαρξιακά προβλήματα που ασχολούμαστε με αυτά τα ζητήματα».

3

Για τον ΦοΔΣΑ

«Η πρόεδρος του ΦόΔΣΑ και Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα Κράτσα, συνεχίζει να παρανομεί. Και προσέφυγε στο ΣτΕ για ακύρωση των αποφάσεων. Αυτό που είναι πραγματικά αξιοπερίεργο, είναι πως όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ανέχονται την παρανομία τους.

Ο ΦόΔΣΑ έχει μεγάλη σημασία για την Κεφαλονιά, γιατί το εργοστάσιο στην Παλλοστή από 7 εκ. ευρώ θα κοστίσει πλέον 24 εκ ευρώ, προβλέπεται εκεί να γίνεται και καύση απορριμμάτων, ενώ οι αυξημένες δαπάνες του θα επιβαρύνουν τον δημότη.

Σε αυτό το σημείο έκανε παρέμβαση ο Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο οποίος είπε ως 2 εκ. ευρώ αποζημίωσε από τον Ιανό πήγαν στον ΦόΔΣΑ για επισκευές στο συγκεκριμένο εργοστάσιο.

Ο κ. Θόδωρος Γαλιατσάτος, καταλήγοντας τόνισε: «Σας περιέγραψα μία κατάσταση για την Κεφαλονιά, πλήρους αδυναμίας αντιμετώπισης των προβλημάτων από την Περιφερειακή Αρχή. Και σαν να μην έφτανε αυτό, δεν έχει γίνει καμία κουβέντα για το νέο ΕΣΠΑ. Θα μας καλέσουν κάποια στιγμή να ψηφίσουμε, χωρίς να έχουμε κουβεντιάσει τι έργα χρειάζονται να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ για τα νησιά μας. Το μόνο πράγμα που κάνουν τέλεια είναι το πως θα επενεργήσουν αρνητικά στο δημόσιο χρήμα».

Στην Τουριστική Προβολή από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αναφέρθηκε ο τ. Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμό κ. Σπύρος Γαλιατσάτος

«Υπάρχει πλήρης αδυναμία τόσο στο να σχεδιάσουν κάτι στον τουρισμό, όσο και στο να πράξουν. Ο Αύγουστος φεύγει και ακόμα ετοιμάζουν δράσεις τουριστικής προβολής και ετοιμάζονται να βγάλουν αφίσες για τα νησιά μας. Θλιβόμαστε γι αυτή την κατάσταση, γιατί ο κόσμος του τουρισμού στενάζει και γιατί δεν συνέχισαν μία κατάσταση επιτυχημένη που είχαμε ξεκινήσει εμείς στον Τουρισμό. Αυτό είναι ένα προϊόν ανικανότητας και ασυνέπειας απο πλευράς Περιφερειακής Αρχής». 

2

Ο τ. Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Παναγής Δρακουλόγκωνας, αναφερόμενος στην Περιφερειακή Αρχή της κας Κράτσα, τόνισε πως είναι μια Περιφερειακή Αρχή: «Της Κυριακής χαρά και της Δευτέρας λύπη. Δυστυχώς γι’ αυτούς οι Κυριακές της χαράς τελειώνουν. Αποδεχόμαστε πως υπάρχουν και αντιμετωπίζουν προβλήματα και γραφειοκρατίας και υποστελέχωσης.

Όμως εδώ πάμε σε μία διαστρέβλωση της αλήθειας. Στην γέφυρα στο Χειμωνικό, στην οποία αποκαταστάθηκε κατά το ήμιση η ζημιά, παρουσίασαν το έργο ως μια μεγάλη επιτυχία. Και πλέον βρίσκονται στην φάση του «πήδα και εσύ χελώνα». Εδώ και δύο χρόνια η διασπάθιση δημόσιου χρήματος ξεπερνά κάθε όριο. Μόλις μετά από δύο χρόνια, έχει έρθει η Δευτέρα της λύπης για την περιφερειακή αρχή της κας Κράτσα».

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής

Παρακάτω αναλυτικά ολόκληρη η Συνέντευξη Τύπου

 

45




00 inkefalonia general ad 300X250