Απολογισμός Δράσεων ΟΚΑΠ έτους 2023

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024 10:53

Απολογισμός Δράσεων ΟΚΑΠ έτους 2023

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΑΙΔΕΙΑΣ/ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ (Ο.Κ.Α.Π.)

Αυτοτελές  Τμήμα Προστασίας Τρίτης Ηλικίας και Ευπαθών Ομάδων

Συνοπτικός Απολογισμός Δράσεων έτους 2023

            Το Τμήμα Προστασίας Τρίτης Ηλικίας & Ευπαθών Ομάδων είναι αρμόδιο για την αποτελεσματική λειτουργία των Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) Κεφαλληνίας, του ΚΗΦΗ, καθώς και για την εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων φροντίδας ατόμων της 3ης ηλικίας. Μεριμνά για την υποστήριξη των ατόμων της 3ης ηλικίας ώστε να παραμείνουν, αυτόνομα, ενεργά και ισότιμα μέλη του κοινωνικού συνόλου και παρέχει υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης βιολογικών , ψυχολογικών και κοινωνικών προβλημάτων τους.

  1. Δραστηριότητες Κοινωνικής Υπηρεσίας ΚΑΠΗ Αργοστολίου

            Διενεργήθηκαν 21 κοινωνικές έρευνες σχετικά με την εισαγωγή ηλικιωμένων στα ιδρύματα χρόνιων πασχόντων στα πλαίσια του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Πραγματοποιήθηκαν 31 επισκέψεις κατ΄οίκον  για κοινωνική εργασία με άτομα και οικογένεια. Ενώ συνεχίστηκαν και την χρονιά αυτή τηλεφωνικές επικοινωνίες με τα μέλη μας για την ενημέρωσή τους για τις δράσεις του ΚΑΠΗ. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν αρκετές   εγγραφές νέων μελών και εκδόθηκαν   νέες κάρτες ενώ ανανεώθηκαν και αυτές, που ήδη είχαν εκδοθεί. Τηρήθηκε και ενημερώθηκε το ηλεκτρονικό αρχείο με τα μέλη και τηρήθηκε και χειρόγραφο αρχείο των μελών του ΚΑΠΗ.

  1. Δραστηριότητες με τη συμμετοχή των μελών των ΚΑΠΗ Κεφαλονιάς

            Πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω προγραμματισμένες μετακινήσεις των μελών μας  θρησκευτικού –ψυχαγωγικού κυρίως χαρακτήρα:

  • 2/2/2023: Ζόλα για τον εορτασμό της Υπαπαντής.
  • 24/3/2023: Φαρακλάτα για τον Εσπερινό της εορτής του Ευαγγελισμού και γεύμα στον ξενώνα της εκκλησίας.
  • 18/4/2023 : Στα Θέματα για τη Θεία Λειτουργία δύο μέρες μετά το Πάσχα και επίσκεψη στην Αγία Ευφημία για καφέ.
  • 23/4/2023: Πραγματοποιήθηκε μετακίνηση των μελών μας στα Φωκάτα για τον Εσπερινό ενόψει του Εσπερινού του Αη –Γιάννη του Προδρόμου και στη συνέχεια συμμετείχαν στο πανηγύρι, που ακολούθησε.
  • 7/5/2023: Ημερήσια εκδρομή στη Σκάλα και τον Πόρο.  
  • 19/7/2023 : Στα Ραζάτα για τον Εσπερινό της ενόψει της εορτής Προφήτη Ηλία και συμμετοχή τους στο πανηγύρι, που ακολούθησε.
  • 31/7/2023: Συμμετοχή των μελών μας στην έκθεση ψηφιδωτού του Τμήματος Δια βίου Μάθησης , που οργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παναϊστράτι στα Φαρακλάτα.
  • 27/8/2023: Εκδρομή στο Ληξούρι στη Μονή Κορωνάτου, στα Λέπεδα και την πόλη του Ληξουρίου.
  • 7/9/2023: Μετάβαση στη Μονή της Λάμιας στα Διλινάτα και συμμετοχή μας στο γλέντι, που ακολούθησε.
  • 20/10/2023:Μετάβαση του ΚΑΠΗ του Καραβάδου στο Ι. Ναό του Αγίου Γερασίμου.
  • 26/10/2023: Μετακίνηση των μελών μας, στα Ομαλά στη Μονή του Αγίου Γερασίμου για το Αντιμήρι του Αγίου.  
  • 21/11/2023: Μετάβαση στα Βαλσαμάτα στο Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών για παρακολούθηση της Θείας Λειτουργίας, μας προσφέρθηκαν τα παραδοσιακά μπουρμπουρέλια και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε περίπατος στη περιοχή της Σάμης.(Η εκδρομή αυτή ήταν προσφορά του ταξιδιωτικού γραφείου του κ.Κουλουμπή).  
  • 9/12/2023: Μετάβαση στο Ναό της Αγίας Άννης στη Λακήθρα για τη Θεία Λειτουργία.
  1. Οργάνωση εκδηλώσεων
  • Πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη μας γιορτή για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας, στο κέντρο εκδηλώσεων «ΣΤΑΤΕΡΙ».
  • Αποκριάτικη γιορτή στο χώρο του ΚΑΠΗ ενόψει της Τσικνοπέμπτης, με συμμετοχή των ΚΑΠΗ Καραβάδου και του ΚΗΦΗ Πυλάρου , με πλούσιο φαγητό, μουσική και χορός.
  • Εορτή επίσης, στο χώρο του ΚΑΠΗ για την ημέρα της Γυναίκας, με ομιλίες, απαγγελίες ποιημάτων από τα μέλη μας και προσφέρθηκαν λουλούδια από τον Πρόεδρο του Ο.Κ.Α.Π. κο Μιχάλη Μοσχονά.
  • 23/4/2023: Πασχαλινή εκδήλωση στο ΚΑΠΗ του Καραβάδου με συμμετοχή των ΚΑΠΗ Αργοστολίου και ΚΗΦΗ Πυλάρου , με φαγητό , μουσική και χορό.
  • Εορτή για την ημέρα της Μάνας , γιορτάστηκε στο χώρο του ΚΑΠΗ Αργοστολίου με απαγγελίες ποιημάτων από τα μέλη μας και τους προσφέρθηκαν και λουλούδια.
  • 18/5/2023: (Διεθνής Ημέρα Μουσείων) πραγματοποιήθηκε επίσκεψη μελών του ΚΑΠΗ στο Κοργιαλένειο Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου με ελεύθερη είσοδο και ξενάγηση, καθώς και στο Χαροκόπειο Εργαστήριο.
  • 30/6/2023: Στην πλατεία Καμπάνας η χορωδιακή παρέα του ΚΑΠΗ μαζί με τον δάσκαλό τους κο Γρηγόρη Βαγγελάτο τραγούδησαν και παρουσίασαν το πρόγραμμά τους.
  • Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο χώρο του ΚΑΠΗ Αργοστολίου των παιδιών του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Περατάτων για να παρακολουθήσουν το σεμινάριο με την τέχνη του ψηφιδωτού, που πραγματοποιήθηκε με τα μέλη μας στα πλαίσια του προγράμματος «Δια Βίου Μάθησης», του Δήμου Αργοστολίου.
  • 1/10/2023: «Παγκόσμια Ημέρα της Τρίτης Ηλικίας», από τα ΚΑΠΗ & ΚΗΦΗ Κεφαλονιάς, όπου τα μέλη μας συμμετείχαν στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο συνεστιάσεων «Στατέρι».
  • Οι εκδηλώσεις για τα μέλη μας, στη περιοχή της Πυλάρου πραγματοποιούνται από κοινού στο χώρο του ΚΗΦΗ σε συνεργασία και με το « Βοήθεια στο σπίτι της» περιοχής .
  • Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στο χώρο του ΚΑΠΗ Καραβάδου.
  1. Ομάδες
  • Η Χορωδιακή Παρέα του ΚΑΠΗ Αργοστολίου, συνέχισε τη λειτουργία της, με την καθιερωμένη εβδομαδιαία της συνάντηση και το 2023, με υπεύθυνο μαέστρο τον κο Γρηγόρη Βαγγελάτο.
  • Εβδομαδιαίες συναντήσεις των μελών του ΚΑΠΗ Αργοστολίου, που ασχολήθηκαν με την εκμάθηση «της τέχνης του ψηφιδωτού», σε συνεργασία με το «Δια βίου Μάθησης », του Δήμου Αργοστολίου, με υπεύθυνη την εικαστικό κα Παπαναστασάτου Ευαγγελία.
  • Εβδομαδιαίες συναντήσεις των μελών του ΚΑΠΗ, που εκπαιδεύτηκαν στο πρόγραμμα του «Δια βίου Μάθησης», σε συνεργασία επίσης με το Δήμο Αργοστολίου με θέμα : «ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ», με υπεύθυνη την κα Σταματούλα Σπυράτου .

            Επίσης, συνεχίστηκαν και τη χρονιά αυτή και οι μηνιαίες συναντήσεις των μελών μας στο ΚΑΠΗ Αργοστολίου και ΚΑΠΗ Καραβάδου και με σκοπό την κοινωνική επαφή, μεταξύ των μελών μας.

            Τέλος, τις ημέρες του καύσωνα το μήνα Ιούλιο & Αύγουστο οι κλιματιζόμενες αίθουσες των ΚΑΠΗ Αργοστολίου & Καραβάδου διατέθηκαν στους πολίτες για να προστατευτούν από τη μεγάλη ζέστη, με αντίστοιχη εφημερία του προσωπικού τους.

                 5. Παρασκευή γευμάτων

               Συνεχίστηκε και το έτος 2023 η παρασκευή (65 ) γευμάτων στους Παιδικούς σταθμούς της υπηρεσίας μας, για άτομα κυρίως 3η ηλικίας , που το έχουν ανάγκη και σε συνεργασία με τα Προγράμματα « Βοήθεια στο σπίτι» των Δήμων Αργοστολίου, Σάμης και πραγματοποιήθηκε η διανομή τους κατ΄οίκον.

  1. Παροχή ιατρικών υπηρεσιών:

Παροχή ιατρικών υπηρεσιών και συνταγογράφησης μελών των ΚΑΠΗ από ιατρούς Παθολόγους- εξωτερικούς συνεργάτες μας, κα Φαραντάτου Παρασκευή και κα Μιχαλάτου Ελισάβετ. Συγκεκριμένα εξυπηρετήθηκαν 650 μέλη μας και συνταγογραφήθηκαν 2.000 περίπου συνταγές και παραπεμπτικά για φάρμακα και εξετάσεις.

 

7. Συνεργασία με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Το έτος 2023 το Τμήμα 3η ηλικίας σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, το Τμήμα Πρόνοιας Δήμου Αργοστολίου, το Δήμο Ληξουρίου και Σάμης   διεκπεραίωσε συνολικά 65 εισαγωγές στα ιδρύματα χρόνιων πασχόντων ( Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου, Οίκος Ευγηρίας, Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Ληξουρίου). Επίσης, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του Δήμου Αργοστολίου   για την προστασία των αστέγων κατά την περίοδο του χειμώνα, τα ΚΑΠΗ Αργοστολίου και Λειβαθούς ήταν διαθέσιμα για να φιλοξενούσαν άτομα, που είχαν ανάγκη στέγασης.

            Τέλος, το Αυτοτελές Τμήμα Προστασίας 3ης Ηλικίας & Ευπαθών Ομάδων του Ο.Κ.Α.Π./ Συνδέσμου συνεργάστηκε και υποστηρίχτηκε για την υλοποίηση των ανωτέρω δράσεων του, με το Αυτοτελές Τμήμα Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών του Ο.Κ.Α.Π. , τις κοινωνικές υπηρεσίες των επιμέρους δομών και το σύνολο του προσωπικού του, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των προστατευόμενων μελών μας. Επίσης, το Τμήμα μας συνεργάστηκε με την αρμόδια Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Αργοστολίου, Σάμης και Ληξουρίου και άλλες εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας για την παροχή πλήρους υποστήριξης στους ωφελούμενους και στις οικογένειές τους, και την παραπομπή τους σε αρμόδιες υπηρεσίες, όπου απαιτήθηκε.

Φωτογραφικό Υλικό από τις Δράσεις –Εκδηλώσεις μας:

OKAP1OKAP2OKAP3OKAP4OKAP6OKAP7


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250