Ο Αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής στον COSMOS 96,5 – Τι αναφέρει για την ακύρωση των «Βεργώτειων»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2024 19:59

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής στον COSMOS 96,5 – Τι αναφέρει για την ακύρωση των  «Βεργώτειων»

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους  δημοσιογράφους  Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή,  φιλοξενήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σωτήρης Κουρής .

Ο κ. Κουρής έδωσε με το άνοιγμα της συζήτησης το στίγμα του  επιμελούς προγραμματισμού των όσων εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του σε συνεργασία με τους υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας και στην συνέχεια αναφέρθηκε:

Στην σύσκεψη  που έλαβε χώρα για την άμεση αποκατάσταση του κτιρίου του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου Ληξουρίου: « Το Μαντζαβινάτειο για μας είναι υψίστης προτεραιότητος , βέβαια η υγεία είναι θέμα του κράτους, όμως και εμείς εκεί που μπορούμε να διεκδικήσουμε έντονα από την Κυβέρνηση  την στελέχωση των νοσοκομείων μας κλπ, το κάνουμε και είμαστε σε επαφές για να διεκδικήσουμε περισσότερους γιατρούς , μέσα και περισσότερο προσωπικό.

 Έχουμε παραλάβει  από την δωρεά της Δούρου της Περιφέρειας Αττικής 4 εκατομμύρια εκ των οποίων το 1.600.000 για την επισκευή – ενίσχυση του κτιρίου του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου το οποίο δεν έχει προχωρήσει 10 χρόνια τώρα.

 ( Ο  Κουρής έκανε σ αυτό το σημείο μία εκτενή αναφορά στον κίνδυνο να χαθεί αυτό το ποσό και στις συνεχείς παρατάσεις της χρηματοδότησης αυτής από το 2014, επισημαίνοντας τα στενά πλέον χρονικά περιθώρια που απομένουν  και στον επιβαλλόμενο επανέλεγχο και αναθεώρηση της στατικής μελέτης του 2012

(επικαιροποίηση) σε συνεργασία με την ΚΤΥΠ και την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Αντιπεριφέρειας).

Στην επισκευή του εργαστηρίου του ΕΠΑΛ Ληξουρίου το οποίο θα πρέπει να το διαχειριστεί η Περιφερειακή Αρχή  από την στιγμή που δεν εντάχθηκε στην δωρεά της Περιφέρειας Αττικής μετά τους σεισμούς του 2014 .

Στην επισκευή  του Θεάτρου «Μαρκάτο» του Ληξουρίου για το οποίο είχαν εγκριθεί 2 εκατομμύρια από την δωρεά Δούρου που η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή τα πέρασε στον Δήμο Ληξουρίου όμως η πρώτη προκήρυξη βγήκε άγονη , τονίζοντας ότι θα πιέσουν για την αποκατάσταση του Θεάτρου, γιατί η νέα Περιφερειακή Αρχή δεν πρόκειται να δεχτεί τα χρονοδιαγράμματα με τα οποία δούλευαν οι προηγούμενοι Δήμοι και Περιφέρεια.

Στην σύσκεψη της Δευτέρας 12 Φεβρουαρίου με τον Αγροκτηνοτροφικό Σύλλογο Κεφαλονιάς και Ιθάκης : « Είναι πρωταρχικό θέμα να τους στηρίξεις και να τους βοηθήσεις, έχω διατελέσει και για 3 χρόνια Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας σε όλα τα Ιόνια Νησιά και ξέρω τα θέματα τους και προσπάθησα και τότε να τους στηρίξω και ένας λόγος που έφυγα τότε από την π. Περιφερειακή Αρχή , ήταν ότι δεν μου έδωσαν τις ανάλογες συνθήκες σε ότι είχα προγραμματίσει και κάνει σε έναν βασικό στρατηγικό σχεδιασμό να το υλοποιήσω. Δεν μου έδωσαν τις χρηματοδοτήσεις , δεν με στήριξαν. Τώρα είναι η ευκαιρία αυτά που δεν έκανα παλιά  για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, να τα κάνω τώρα για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Συζητήσαμε για την ΚΑΠ -που όμως είναι θέμα του Υπουργείου- για το όπως είπαν οι κτηνοτρόφοι να πηγαίνουν οι επιδοτήσεις στην παραγωγή και είναι σωστό (εξήγησε ανάλογα) και θα τους στηρίξω και για τη ηλεκτροδότηση , την αγροτική οδοποιία κλπ».

 Ενημέρωσε επίσης για την πρόθεση του να συζητήσει με τους τυροκόμους για τα σήματα ποιότητος των προϊόντων τους και τα όσα αφορούν την τοπική παραγωγή.

Στην συνεργασία του με τους τοπικούς Δήμους και στην στήριξη προς αυτούς για την έγκαιρη προετοιμασία και στην συνέχεια για την εξεύρεση πόρων για έργα για τον πρωτογενή τομέα και όχι μόνο.

Στην αναβολή και το 2024 των αγώνων στίβου «Βεργώτεια» λόγω μη έγκαιρης αποκατάστασης του ταρτάν στο γήπεδο Αργοστολίου: « Είναι ένα από τα πιο σοβαρά θέματα ,  το ψάχνω αυτό το θέμα, δεν έγκειται σ εμάς η διαχείριση αυτού του θέματος γιατί έχει παραχωρηθεί στη εταιρεία «ΕΥΔΗΜΟΣ» όλο το έργο, δεν έχουν συμφωνήσει οι υπηρεσίες μα ούτε για τις προδιαγραφές του έργου , ούτε για τις προγραμματικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από την π. Περιφερειακή Αρχή, ούτε οι υπηρεσίες του Δήμου Αργοστολίου έχουν συμφωνήσει. Το ψάχνω αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή και θα έχω σοβαρές απαντήσεις τις προσεχείς ημέρες. Θα έρθω σε επαφή και με την «ΕΥΔΗΜΟΣ» για να δούμε τι προδιαγραφές μπαίνουν και τι χρονοδιάγραμμα. Είχα κατηγορηθεί όταν δεν ψήφισα τις προγραμματικές συμβάσεις και τις παρατάσεις ότι εγώ δεν θέλω αυτά τα έργα ,όμως δεν είναι έτσι και στην εξέλιξη όλης αυτής της κατάστασης  θα δικαιωθώ. Δεν μπορεί να δίνει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ενός έργου το 2025 η το 2027 , όταν είναι να τοποθετηθεί ένας απλός τάπητας γηπέδου η ένας τάπητας στίβου, δηλαδή 3-4-5 χρόνια υλοποίησης του έργου και εσύ να το υπογράφεις, όλα αυτά πρέπει να γίνονται πολύ σύντομα. Υπογράφηκε η σύμβαση το 2022 και έχει πάρει μέχρι σήμερα 2 παρατάσεις, δεν έψαξε να δει κανείς γιατί δεν έγινε και να καταγγείλει την σύμβαση; Εμείς παραλαμβάνουμε μία καυτή πατάτα αυτή τη στιγμή. Λεπτομέρειες θα πω όταν θα μπορώ να τις πω, γιατί ότι λέω θέλω να είναι σωστό». 

Κλείνοντας ο κ Κουρής έκανε αναφορά στα έργα που έχει παραλάβει και στα οποία ήδη οι εργολάβοι έχουν ξεκινήσει και για όσους δεν είχαν πληρωθεί σύντομα θα καλυφθούν ούτως ώστε να συνεχίσουν. Έκανε επίσης μία σύντομη αναφορά στα όσα προγραμματίζονται από την Αντιπεριφέρεια και αφορούν παρεμβάσεις  στην είσοδο το Αργοστολίου όπου θα γίνει κυκλικός ο κόμβος,  στον Μύλο του Πετρία,  στην αλλαγή της γέφυρας της Αγίας Βαρβάρας , στην οδική ασφάλεια, διαγραμμίσεις σηματοδότησης κλπ, , στον καθαρισμό δρόμων στην κατασκευή λιμνοδεξαμενών, στις αποκαταστάσεις των ζημιών του «Ιανού» που εκκρεμούν και ότι άλλο δη.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250