"Πράξεις και παραλείψεις αρμοδίων επέτρεψαν την εγκληματική διαρροή πετρελαίου στην Ζάκυνθο"

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2024 08:35

"Πράξεις και παραλείψεις αρμοδίων επέτρεψαν την εγκληματική διαρροή πετρελαίου στην Ζάκυνθο"

Πράξεις και παραλείψεις αρμοδίων επέτρεψαν την εγκληματική διαρροή.

Να προστατευθεί η υγεία και η ασφάλεια των κάτοικων, να διερευνηθεί σε βάθος το πρόβλημα της ρύπανσης του δικτύου ύδρευσης της Ζακύνθου.

16/01/2024

Το πρόσφατο γεγονός του εντοπισμού πετρελαίου στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης της Ζακύνθου αποτελεί ασφαλώς ΜΕΙΖΟΝ ζήτημα για την δημόσια υγιεινή και την ασφάλεια των κατοίκων και της πόλης.

Οι πρώτες εξηγήσεις εκ μέρους των αρμοδίων κρίνονται ως πρόχειρες και μη αξιόπιστες.

Ως ΑΝ.Α.Σ.Α θεωρούμε απαραίτητη και υποχρεωτική την αποδοχή της πρότασης του ΤΕΕ για πραγματοποίηση ανεξάρτητης πραγματογνωμοσύνης η οποία θα προσδιορίσει με επιστημονική σοβαρότητα και επάρκεια τις αιτίες του προβλήματος.

Εν τω μεταξύ καλούμε τις τοπικές αρχές να σταθούν ενεργά δίπλα στους πολίτες και τις οικογένειες που πλήττονται από την έλλειψη τρεχούμενου νερού, παρέχοντας επίσης κάθε δυνατή υλική και τεχνική βοήθεια για τους απαραίτητους καθαρισμούς των δεξαμενών τους.

Η απόδοση κάθε είδους ευθυνών, διαχειριστικών, πολιτικών, ή και ποινικών, έπεται των συμπερασμάτων των ερευνών.

Οφείλουμε τέλος να ενημερώσουμε τους πολίτες της Ζακύνθου ότι δύο αποφάσεις της περιφερειακής μας αρχής της ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ για χρηματοδοτήσεις απολύτως σχετικές με το ζήτημα ασφαλείας του δικτύου ύδρευσης παραμένουν αναξιοποίητες από το 2019!

  1. Με απόφαση του περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτου χρηματοδοτήθηκε την 28/3/2019 με 771.500 ευρώ ο δήμος Ζακυνθίων για την «Αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού υδροδότησης πόλης Ζακύνθου (δεξαμενή Μπόχαλη-οδός Φιλικών)». Έργο που παραπαίει ημιτελές.
  2. Με ανάλογη απόφαση χρηματοδοτήθηκε την 5/8/2019 με 413.854,33 ευρώ η ΔΕΥΑΖ για την σύνταξη master plan, για την υλοποίηση Σχεδίου Ασφαλείας του νερού σε Δ.Ε Ζακυνθίων και Δ.Ε Λαγανά και για την προστασία των σημείων υδροληψίας ύδατος που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Έργο που βρίσκεται ακόμη θαμμένο στα συρτάρια των αρμοδίων.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΩΝ
ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250