Πρόεδρος Κοινότητας Αγίας Θέκλης: Υιοθετήθηκαν οι προτάσεις μας για δημιουργία οικίσκου για τους πυροσβέστες

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 29 Ιουλίου 2023 10:47

Πρόεδρος Κοινότητας Αγίας Θέκλης: Υιοθετήθηκαν οι προτάσεις μας για δημιουργία οικίσκου για τους πυροσβέστες

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΓΙΑΣ ΘΕΚΛΗΣ     29/07/2023

Υιοθετήθηκε η πρότασή μας για δημιουργία οικίσκου για τους πυροσβέστες στις πλατιές στράτες. Ξεκίνησαν οι εργασίες. Όμως εμείς θα λέμε πάντα τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη.

Το τελευταίο διάστημα και προφανώς  λόγω της προεκλογικής περιόδου για τις δημοτικές  εκλογές, διάφοροι «καλοθελητές» που ψάχνουν για «πολιτικό μεροκάματο» και παζαρεύουν την υποψηφιότητά τους, έπιασαν το «στασίδι» της συκοφαντίας και της ψευτιάς. Νόμισαν ότι έτσι, θα εκπληρώσουν τον πόθο τους, να χάσει η Λαϊκή Συσπείρωση στις τοπικές εκλογές στην Αγία Θέκλη. Φαίνεται ότι ακόμη δεν χώνεψαν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στους χωριανούς που  ξέρουν να ξεχωρίζουν, ποιοι αγωνίζονται για τα πραγματικά προβλήματα και ποιοι θέλουν τα αξιώματα για να κάνουν δημόσιες σχέσεις και για  να υπηρετούν μια αντιλαϊκή πολιτική και σε δημοτικό επίπεδο. Ας δούμε όμως τα πραγματικά γεγονότα.

  1. Σχετικά με την δήθεν άρνηση παραχώρησης του Αγροτικού Ιατρείου, για τις ανάγκες της Πυροσβεστικής .

Με την αποφασιστικότητα και  τον αγώνα μας,  κατορθώσαμε να γίνει δεκτή η πρότασή μας και ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες, για  κατασκευή οικίσκου για τους πυροσβέστες στις Πλατιές Στράτες. Η θετική αυτή εξέλιξη, ξεμπροστιάζει κάθε αποτυχημένο μικροπολιτικό συκοφάντη και δείχνει ποιοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την επίλυση των προβλημάτων και ποιοι «κράζουν για να ακουστούν.

Θυμίζουμε ότι κατά καιρούς γίνονται προσπάθειες κατάργησης του Αγροτικού Ιατρείου, με πρόσχημα την έλλειψη κρατικών εγκαταστάσεων για την στέγαση διαφόρων αναγκών, στο πλαίσιο της γενικότερης διάλυσης της δημόσιας υγείας που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια στο δήμο, στο νομό και σε όλη την χώρα. Η ίδια μεθόδευση έγινε πρόσφατα,  με πίεση και της Δημοτικής Αρχής για μεταφορά του Νηπιαγωγείου Αγίας Θέκλης στο Αγροτικό Ιατρείο, επειδή δεν έχει πλέοντον  επαρκή  χώρο λειτουργίας, αφού όλες οι κυβερνήσεις, οι Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν από την αρχή,  να κατασκευάσουν νέο κτίριο για τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες του.

Με αφορμή λοιπόν τον ¨κουρνιαχτό¨ που σκόπιμα σηκώθηκε, τονίζουμε τα παρακάτω.

Η Πυροσβεστική ως κρατική υπηρεσία έχει την ευθύνη για την προστασία των χωριών μας, της ζωής και της λαϊκής περιουσίας. Το κράτος έχει τη υποχρέωση να εξασφαλίζει στην πυροσβεστική, επαρκή σε αριθμό και εκπαιδευμένο  προσωπικό, σύγχρονα πυροσβεστικά μέσα, αξιοπρεπείς μισθούς, μόνιμες θέσεις εργασίας και φυσικά σύγχρονες και  ποιοτικές συνθήκες εργασίας και την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Σε αυτό το πλαίσιο έπρεπε η κυβέρνηση να εξασφαλίσει και τις σταθερές ή μεταφερόμενες  υποδομές διαμονής και σε τοπικό επίπεδο. Η δε  Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού , να φροντίσει να τις τοποθετήσει σε συγκεκριμένες  τοποθεσίες για την εξυπηρέτηση των αναγκών προστασίας των πυροσβεστών, των οχημάτων και την αποτελεσματικότερη κατάσβεση,  ανάλογα με την  επικινδυνότητα της ευρύτερης  περιοχής, πριν την έναρξη κάθε αντιπυρικής περιόδου. Οι προϋποθέσεις αυτές,  δεν εξασφαλίστηκαν ποτέ με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ που αντίθετα, εκθέτουν σε κίνδυνο το προσωπικό, ρίχνουν  την ευθύνη στους δήμους, στις κοινότητες και ζητιανεύουν χορηγίες και δωρεές. Αντί λοιπόν οι διάφοροι «καλοθελητές», να αντιδράσουν για την κατάσταση αυτή, που έχουν αφήσει εγκαταλειμμένους τους πυροσβέστες μέσα στα χωράφια εκτεθειμένους, επιδίωξαν πονηρά μα κυρίως  προεκλογικά,  να  πετύχουν  με  «ένα  σμπάρο  δυο  τρυγόνια». Δηλαδή και να κουκουλώσουν τις κυβερνητικές ευθύνες και την πολιτική που διατηρεί το πυροσβεστικό προσωπικό με τεράστιες ελλείψεις, χωρίς τα αναγκαία και σύγχρονα πυροσβεστικά οχήματα και εγκαταστάσεις  και να συκοφαντήσουν τον πρόεδρο της Κοινότητας Αγίας Θέκλης, γιατί τάχα δεν συμφώνησε να παραχωρήσει το ιατρείο  στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η κατασκευή όμως του οικίσκου, στο χωράφι της Κοινότητας στις Πλατιές Στράτες, τους βγάζουν μεγαλοπρεπώς ψεύτες και συκοφάντες.

Το Ιατρείο λοιπόν,  θα γινόταν χώρος στάθμευσης, όχι γιατί η περιοχή είναι επικίνδυνη για φωτιά, αλλά με κριτήριο ότι υπάρχει ένας χώρος χωρίς έξοδα για "κανέναν“. Ετσι η συμφωνία με αυτή την επιδίωξη θα ήταν συμφωνία με την απαράδεκτη κυβερνητική πολιτική που έχει φέρει ως εδώ τα πράγματα.

Η δωρεά του  χώρου  έγινε για να γίνει ιατρείο για  την  κοινότητα  Αγίας – Θέκλης. Το  ιατρείο μας  έχει θέσεις  για  δύο  αγροτικούς  ιατρούς  που  και  πάλι  με  ευθύνη  της  πολιτικής  που  ακολουθείται, καλύπτουν  ανάγκες  στο  Ματζαβινάτειο  Νοσοκομείο. Ετσι ενώ  έπρεπε  να  είναι σε καθημερινή βάση στην Αγία Θέκλη, έρχονται  δύο   φορές το  μήνα. Επίσης  είναι  το  μοναδικό  ιατρείο  στην  Παλική που  μπορεί να  κατοικεί ο  γιατρός. Αυτό  θα  ήταν κίνητρο  για  να  έρθει  μόνιμα  ένας  γιατρός  με  ειδικότητα  ακόμα  και  από  το  Ματζαβινάτειο.  

Όλοι μας όμως να σκεφτούμε γιατί όσοι ενδιαφέρονται (υποκριτικά) για την στέγαση των πυροσβεστών στο ιατρείο Αγίας Θέκλης, δεν δείχνουν τον ίδιο ζήλο για την εγκατάλειψή του και ακόμη χειρότερα, βάζουν ουσιαστικά πλάτη για το οριστικό κλείσιμο του Ιατρείου, επαναλαμβάνοντας μονότονα και ως προπαγάνδα ότι «…δεν λειτουργεί πλέον το ιατρείο και οι γιατροί απλά παίρνουν τα βιβλιάρια και γράφουν φάρμακα στο Ληξούρι….!». Εμείς παλεύουμε για αναβάθμιση του ιατρείου για τη στελέχωση του για  την  απρόσκοπτη  λειτουργία  του, όπως και του Ματζαβινάτειου νοσοκομείου.

Σε κάθε περίπτωση  στο  κτήριο  του  Ιατρείου  που  λειτουργεί  σε ενιαίο  χώρο  με  μία  τουαλέτα , δεν μπορεί να  εξετάζουν, να  συνταγογραφούν  οι  γιατροί  και  δίπλα  να  υπάρχουν άλλες δραστηριότητες. Οι  ηλικιωμένοι/ες  του  χωριού  περιμένουν  κάθε  φορά  με  αγωνία  τους  γιατρούς  για  να  βοηθηθούν  και    πρέπει να εξασφαλίζονται οι καλύτερες συνθήκες. 

Με βάση τα παραπάνω δώσαμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη,  ώστε το  Ιατρείο  να  μείνει  Ιατρείο. Δεν θα ανοίξουμε το δρόμο για να καταργηθεί όπως σχεδιάζουν οι κυβερνήσεις και όπως έχουν κάποιοι ήδη αποδεχτεί, οδηγώντας αναγκαστικά τους φτωχούς ανθρώπους στα ιδιωτικά ιατρεία – επιχειρήσεις τη στιγμή που πολλοί υπέργηροι κάτοικοι της περιοχής που δεν οδηγούν, αδυνατούν να ανταποκριθούν στο μεγάλο κόστος μεταφοράς ακόμη και για συνταγογράφιση. Είναι ανάγκη επίσης όλος ο λαός της Ανωγής να διεκδικήσει να μην κλείσει και να μην υποβαθμιστεί παραπέρα το μοναδικό Αγροτικό Ιατρείο στην ευρύτερη περιοχή. Να έχει μόνιμο γιατρό για τις ανάγκες εκατοντάδων κατοίκων.                         

Τιμούμε  τον  αγώνα  των  πυροσβεστών. Κατανοούμε  τις  άσχημες  συνθήκες  που  αντιμετωπίζουν.  Γι αυτό αγωνιζόμαστε και για να εξασφαλίσει  η κυβέρνηση, το αναγκαίο προσωπικό, πυροσβεστικά οχήματα και εγκαταστάσεις για τις ανάγκες των πυροσβεστών. Γι αυτό προτείναμε και θα  χρησιμοποιηθεί  το  χωράφι  της  κοινότητας  που  βρίσκεται  στον δρόμο  Αθέρα – Πετανοί.

  1. Σχετικά με τους καθαρισμούς των δρόμων

Οι  πρόεδροι  των  κοινοτήτων  από  τον  νόμο  δεν  διαχειρίζονται  κονδύλια, ούτε  αποφασίζουν  για  έργα μέσα  στην  κοινότητά  τους . ‘Έχουν  γνωμοδοτικό  χαρακτήρα και  πρέπει να  είναι  ένας   μοχλός  πίεσης προς  τη  Δημοτική  αρχή. Οι  “καλές  εποχές” που  θυμούνται  οι «καλοθελητές»  που  μπορούσε  κάποιος  πρόεδρος  να  διαχειριστεί  χρήματα  και  να  στρώσει  δρόμους , να  κάνει  μικροέργα, έχουν περάσει, με ευθύνη των κυβερνήσεων αλλά και τη στάση των δημάρχων και Περιφερειαρχών που δεν αντιστάθηκαν σε αυτή την εξέλιξη. Η  παγία, δύο  φορές  τον  χρόνο, φτάνει  με  το  ζόρι  να  κοπούν  τα  χορτάρια  στους βασικούς δρόμους  της  κοινότητας, πράγμα  που  γίνεται στην  κοινότητά  μας  κάθε  φορά  και  στη  σωστή  εποχή.

Όσο για  τις  διαγραμμίσεις , έχουμε απαιτήσει να  γίνουν,  όχι  μόνο για  την  κοινότητά  μας  αλλά  και  για  όλο  το  νησί . Ευθύνη  γι  αυτές τις  διαγραμμίσεις , τις  προστατευτικές  μπάρες , τον  φωτισμό, τις  πινακίδες κ.ά.  έχει  η  Περιφέρεια   και  από  εκεί  έπρεπε  να  ζητήσουν οι  ¨καλοθελητές¨ το  λόγο όχι να τις συγκαλύπτουν. Αν νομίζουν  πως  οι  συγχωριανοί  δεν  ξέρουν  τη  διαφορά  της  διαγράμμισης, της σήμανσης με βάση τους κώδικες οδικής κυκλοφορίας, από  το ασβέστωμα που  έκανε (και  μπράβο  του)  ο  Πολιτιστικός  Σύλλογος, απατώνται.

Εμείς, παίρνουμε δύναμη από την εκτίμηση και την ενίσχυση των χωριανών. Δηλώνουμε για άλλη μια φορά, ότι θα συνεχίσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά και πιο αποφασιστικά να   υπερασπιζόμαστε τη  ζωή που μας αξίζει, διεκδικώντας λύσεις για τα οξυμένα προβλήματα του χωριού όπως την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Γυμνασίου Αγίας Θέκλης, τη χρηματοδότηση για βελτίωση των δρόμων (αγροτικών- δημοτικών – περιφερειακών), την  ολοκληρωμένη αντιπυρική- αντιπλημμυρική- αντισεισμική προστασία, στην Παλλική και σε όλο το νησί, την  αναβάθμιση  του  Ιατρείου μας,  την  βελτίωση της  παραλίας  των  Πετανών  προς  όφελος  των χωριανών και όλων  όσων  την  επισκέπτονται και την ασφάλειά τους.  Με προτεραιότητα στην προστασία του Περιβάλλοντος.   

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες για το λαό, για όλους εμάς τους κατοίκους της κοινότητας Άγιας Θέκλης,  απαιτείται συστράτευση στη  μάχη  για  τα οξυμμένα  προβλήματα που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική και η τοπική της διαχείριση  στην  πράξη,  στοχεύοντας τους πραγματικούς ενόχους που μαυρίζουν τη ζωής μας.

                                                                                ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΓΙΑΣ ΘΕΚΛΗΣ

                                                                                Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αγίας Θέκλης

                                                                                                Ραλλάτος Διονύσης




00 inkefalonia general ad 300X250